Αμοργός: Το νησί με την άγρια ομορφιά

Ζήστε το «Απέραντο Γαλάζιο»

Η Αμοργός είναι το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων και το 7ο σε μέγεθος του συμπλέγματος. Αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας με τα Δωδεκάνησα, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην Αστυπάλαια, ενώ, σε σχέση με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, βρίσκεται κοντά στα Κουφονήσια και στη Νάξο.

Χαρακτηριστικό του κλίματος του νησιού, όπως και όλων των Κυκλάδων, είναι τα μελτέμια, οι εποχιακοί άνεμοι, που το χειμώνα σαρώνουν το έδαφος της Αμοργού και παγώνουν την ατμόσφαιρα, ενώ το καλοκαίρι δροσίζουν.

Το νησί της Αμοργού είναι ένα από τα πιο όμορφα κυκλαδονήσια, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τουριστική ανάπτυξη, διατηρώντας ακόμη το παραδοσιακό χρώμα του. Το νησί διαθέτει μεγάλο φυσικό κάλλος και όμορφες παραλίες, ενώ δεν λείπουν και τα αξιοθέατα, με κορυφαίο το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, κοντά στη Χώρα, που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορική διαδρομή του νησιού και των κατοίκων του.

Η Αμοργός, το νησί με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και με την ιδιαίτερη άγρια ομορφιά, το νησί του «Απέραντου Γαλάζιου», δεν μπορεί παρά να προκαλεί δέος στα μάτια του επισκέπτη. Η Αμοργός είναι ορεινή και απότομη. Όλα τα βουνά της είναι βραχώδη, απόκρημνα και άδενδρα. Λόγω της μορφολογίας αυτής, στο νησί σχηματίζονται πολλοί όρμοι και φυσικοί κόλποι.

Ξακουστό για την καθαρότητά του είναι το Αμοργινό κρασί, ενώ φημισμένο είναι και το λάδι του νησιού αλλά και τα σύκα και η φάβα.

Η Αμοργός καλεί τον επισκέπτη να γευτεί τις ομορφιές της και να γεμίσει ζωή.

Κοντά στη Χώρα βρίσκονται οι ξακουστές παραλίες της Αγίας Άννας, αλλά και η παραλία Καμπί. Άλλωστε είναι γνωστό, ότι σε αυτά τα γαλαζοπράσινα νερά (Αγία Άννα), γυρίστηκε η ταινία «Απέραντο Γαλάζιο», που έκανε την Αμοργό γνωστή σε όλον τον κόσμο. Αλλά και η παραλία Καμπί με τη μικρή αμμουδιά στο χρώμα του γκρι, τραβάει σαν μαγνήτης αυτούς που θέλουν να κάνουν μπάνιο, εκθέτοντας το κορμί τους στις ακτίνες του ήλιου και στο δροσερό αεράκι του μελτεμιού. Υπάρχουν, όμως, και άλλες παραλίες, που με αυτοκίνητο ο επισκέπτης, δεν θα χρειαστεί πάνω από 10-15 λεπτά να τις επισκεφθεί.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΜΟΡΓΟΥ

Η Αμοργός κατοικήθηκε ήδη από τα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ. και γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη κατά την περίοδο του κυκλαδικού πολιτισμού. Κατά την αρχαιότητα, στο νησί άκμασαν τρεις πόλεις: η Μινώα, που ίδρυσαν οι Μινωίτες, η Αρκεσίνη (στη σημερινή περιοχή Καστρί), που ίδρυσαν τον 8ο-9ο αι. π.Χ. οι Νάξιοι, και η Αιγιάλη (στα σημερινά Θολάρια), που κατοικήθηκε τον 7ο αι. π.Χ. από Μιλήσιους. Κατά την κλασική εποχή, οι τρεις αυτές πόλεις συναποτέλεσαν την κοινοπολιτεία της Τρίπολης.

Το 478 π.Χ., η Αμοργός προσχωρεί στην Αθηναϊκή Συμμαχία και, το 337 π.Χ., περιέρχεται στους Μακεδόνες. Το έτος 322 π.Χ., μάλιστα, διεξήχθη η ναυμαχία της Αμοργού, η οποία έκρινε την έκβαση του Λαμιακού πολέμου, ανάμεσα στους Αθηναίους και στους Μακεδόνες, με την ήττα των Αθηναίων και την οριστική απώλεια της ναυτικής τους ηγεμονίας.

Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, το νησί αποτελεί τόπο εξορίας, ενώ, στη συνέχεια, περνά στη βυζαντινή κυριαρχία. Το σημαντικότερο μνημείο της περιόδου είναι η μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας κοντά στη Χώρα. Κατά τη βυζαντινή περίοδο, το νησί, ενταγμένο στην Επαρχία των Νήσων, ταλανίζουν οι επιδρομές πειρατών που οδηγούν στην ερήμωση των παραθαλάσσιων οικισμών. Το 1207, η Αμοργός καταλαμβάνεται από τους Φράγκους, ενώ, το 1537, το νησί καταλαμβάνει ο πειρατής Μπαρμπαρόσα και έτσι περνάει στα χέρια των Οθωμανών.

Η οθωμανική κυριαρχία τερματίζεται το 1832, όταν η Αμοργός ενώνεται με το νεοσύστατο, τότε, ελληνικό κράτος, αφού είχε συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα της ανεξαρτησίας από την πρώτη στιγμή.

Κατά τους επόμενους αιώνες, η Αμοργός ακολουθεί την πορεία της Ελλάδας, επηρεαζόμενη και από τις κρίσεις (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, εμφύλιος κλπ.) αλλά και από τις θετικές εξελίξεις της χώρας.

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα