Πάρος: Ένα νησί που ερωτεύεσαι και αγαπάς για πάντα

paros

Απολαύστε τη ζωή στην Πάρο

Η Πάρος, με πρωτεύουσα την Παροικιά, είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί του συμπλέγματος των Κυκλάδων, μετά τη Νάξο και την Άνδρο. Βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων, γεγονός που την καθιστά εύκολα προσβάσιμη τόσο από την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και από τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια.

Η Πάρος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Κυκλάδων, συναγωνιζόμενη τη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Μεγάλο μέρος της τουριστικής κίνησης συγκεντρώνουν οι δύο μεγαλύτεροι οικισμοί, η Παροικιά και η Νάουσα, που φημίζονται για την έντονη νυχτερινή ζωή τους. Χωρίς να υστερούν σε ομορφιά και τα πολυάριθμα παραθαλάσσια χωριουδάκια, ενώ οι όμορφες αμμώδεις παραλίες του νησιού γοητεύουν τους επισκέπτες. Στα νότια του νησιού δεσπόζει το όρος των Αγίων Πάντων, που αντικρίζει την Αντίπαρο, ένα όμορφο νησάκι, χωρίς, όμως, τόσο έντονη τουριστική κίνηση, που διατηρεί, έτσι, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, την ηρεμία της παραδοσιακής ζωής.

Η ζωή στο νησί

Πρέπει κανείς να επισκεφθεί την Πάρο για να ζήσει τη μοναδική Παριανή φιλοξενία. Η Πάρος διαθέτει τα πάντα. Ήλιο, θάλασσα, χαλάρωση αλλά και ιστορία, πολιτισμό, μουσεία, εκκλησίες, παραδοσιακούς οικισμούς.

Στην Πάρο, ένα είναι σίγουρο, ο επισκέπτης δεν πρόκειται να πλήξει ποτέ. Μπορεί να κάνει τζόκινγκ, τένις, ποδήλατο, ιππασία αλλά και σπορ και δραστηριότητες όπως beachvolley, windsurfing, kitesurfing, waterskiing, scubadiving, sailingκαι άλλα.

Η χαρά στην Πάρο είναι παντού, όπως και στις υπέροχες παραλίες της. Τι να πρωτοδεί ο επισκέπτης; Η παραλία Πούντα, που δεν έχει σχέση με την κοσμοπολίτιτκη Πούντα που βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού, είναι μια μεγάλη αμμουδιά, με 2-3 καφέ – surfclub, που προσφέρουν και τη δυνατότητα ενοικίασης surfή kitesurf.

Άγιος Νικόλαος- Αλυκή

Η πρώτη παραλία φτάνοντας στην Αλυκή, όπως ερχόμαστε από την Παροικιά, είναι η μεγάλη αμμουδιά του Αγίου Νικολάου. Παραλία πλατιά, με χοντρή άμμο και αλμυρίκια, ιδανική για αθλήματα και βουτιές στη θάλασσα.

Αλυκή

Περισσότερο πολύβουη και ιδανική για οικογένειες, είναι η κεντρική παραλία της Αλυκής. Οι παραλίες του νησιού, ασφαλώς, δεν τελειώνουν εδώ, Φάραγγας, πίσω Αλυκή, αλλά και άλλες, ζωγραφίζουν τη μοναδικότητα της Πάρου. Ένα νησί ζωντανό όλο το 24ωρο. Μην ξεχάσετε, αν αγαπάτε τη φύση να επισκεφθείτε την κοιλάδα με τις πεταλούδες, μόλις 7 χλμ από την Παροικιά, κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Αρσενίου.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΑΡΟΥ 

Ίχνη κατοίκισης της Πάρου υπάρχουν ήδη από τη λίθινη εποχή, ενώ λείψανα πρωτοκυκλαδικών οικισμών έχουν ανακαλυφθεί σε πολλά σημεία του νησιού, με κυριότερους αυτούς στην Παροικιά, στις Κουκουναριές και στον Κάμπο. Κατά τη μινωική περίοδο, το νησί φαίνεται να γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, οπότε και ιδρύθηκε η πόλη Μινώα στη θέση της σημερινής Παροικιάς. Στους γεωμετρικούς χρόνους λαμβάνει χώρα εποικισμός της Πάρου από τους Αρκάδες, ενώ ακολουθεί, αργότερα, ο ιωνικός εποικισμός. Τότε, ξεκινά το εμπόριο του περίφημου παριανού μαρμάρου, που αποφέρει σημαντικά κέρδη στο νησί.

Τον 7ο αιώνα π.Χ., οι Παριανοί, ναυτική δύναμη πλέον, αποικούν τη Θάσο και εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα χρυσού του νησιού. Ταυτόχρονα, το νησί γνωρίζει ανάπτυξη και η πολιτιστική κίνηση, με σημαντικότερο εκπρόσωπο το λυρικό ποιητή Αρχίλοχο. Κατά τους Περσικούς Πολέμους, η Πάρος υποχρεώνεται να συνταχθεί στο πλευρό των Περσών, μετά τη νίκη, όμως, των Αθηναίων γίνεται μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Είναι η εποχή που δημιουργεί ο περίφημος γλύπτης Σκόπας, αλλά και ο μαθητής του Φειδία, Αγοράκριτος, καθώς και οι ζωγράφοι Νικάνωρ και Αρκεσίλαος. Τον 4ο π.Χ. αιώνα, το νησί γίνεται σύμμαχος των Μακεδόνων και στη συνέχεια υπάγεται στο βασίλειο των Πτολεμαίων, μέχρι την κατάκτηση από τους Ρωμαίους, οπότε και ανακόπτεται απότομα η ανάπτυξη.

Το νησί εκχριστιανίζεται κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. και αποτελεί μέρος της βυζαντινής αυτοκρατορίας, μέχρι το 1207, που καταλαμβάνεται από τους Ενετούς και εντάσσεται στο Δουκάτο του Αιγαίου. Το νησί κυριεύει, το 1537, ο τρομερός πειρατής Μπαρμπαρόσα και, το 1560, περνά στην τουρκική κυριαρχία. Η Πάρος διαδραματίζει ενεργό ρόλο στον αγώνα της απελευθέρωσης του 1821, για να αποτελέσει, στη συνέχεια, μέρος του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Τους επόμενους αιώνες η Πάρος ακολουθεί την ιστορική πορεία της Ελλάδας. Μετά τη δεκαετία του 1960, καταλυτική για την πορεία του νησιού υπήρξε η ταχεία τουριστική ανάπτυξή του.

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Το σήμα του Batman εμφανίστηκε σε 13 πόλεις για τα 80ά γενέθλιά του

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Νέτσερ, ο ποπ σταρ του ποδοσφαίρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Γιατί ο Χούμπολτ παραμένει επίκαιρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Γερμανία: πόλος έλξης Ελλήνων τουριστών