Τήνος: Το νησί της Μεγαλόχαρης

Το θρησκευτικό αίσθημα πλημμυρίζει τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες

Η Τήνος, με πρωτεύουσα τη Χώρα, είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Κυκλάδων και εντοπίζεται ανάμεσα στη Σύρο, τη Μύκονο και την Άνδρο. Η Τήνος είναι ένα ορεινό νησί, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εύφορες πεδιάδες προς τις παράκτιες περιοχές.

Το νησί είναι γνωστό, κυρίως, ως τόπος προσκυνήματος, αποτελώντας ένα από τα ιερότερα κέντρα της Ορθοδοξίας. Εδώ βρίσκεται ο ναός της Ευαγγελίστριας, που προσελκύει μεγάλο αριθμό πιστών που καταφτάνουν για να προσκυνήσουν στο ναό την περίφημη εικόνα της Μεγαλόχαρης. Ο Ιερός Ναός κτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, μετά από οράματα μιας απλής Μοναχής, της Αγίας Πελαγίας. Στο νησί, άλλωστε, υπάρχουν εκατοντάδες εκκλησίες, φανερώνοντας το ιδιαίτερο θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων. Το νησί παρουσιάζει, ωστόσο, και αξιοσημείωτες φυσικές ομορφιές, ενώ ιδιαίτερα γοητευτικά είναι τα πολλά μικρά χωριουδάκια του, που συνεχίζουν να ακολουθούν, σε μεγάλο βαθμό, τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ο μεγάλος αριθμός από περιστερώνες, κληρονομιά του βενετικού παρελθόντος της Τήνου, που βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλη την έκταση του νησιού.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Ίσως, ακόμη, δεν είναι ευρύτερα γνωστό ότι η Τήνος έχει μοναδικές, στον κόσμο παραλίες. Ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει τις οργανωμένες παραλίες ή και τις πιο μοναχικές. Ο Άγιος Ρωμανός είναι ένα νεοαναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο του Δήμου Εξωμβούργου Τήνου, που προσφέρεται για διαμονή και φαγητό. Στην ευρύτερη περιοχή μπορείτε να απολαύσετε τις μικρές και ανέγγιχτες νότιες παραλίες, προσβάσιμες και μη, της Πανούσας και της Απηγανιάς. Αλλά και στα νοτιοδυτικά της Χώρας, υπάρχει μια σειρά πανέμορφων παραλιών. Ο Άγιος Φωκάς, είναι δίπλα στη Χώρα και είναι μια μεγάλη παραλία με οργάνωση και τουριστικές υποδομές. Λίγο πιο ανατολικά, βρίσκεται η παραλία του Αγίου Σώστη. Ο Άγιος Ιωάννης Πόρτο είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού. Γενικότερα, οι παραλίες της Τήνου είναι πολλές και έτοιμες να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Οργανωμένες ή και μοναχικές, πρόσβαση με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο, βοτσαλάκια ή καυτή άμμος.

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Τα πανηγύρια στη Τήνο έχουν χρώμα μοναδικό και ξεχωριστό και σίγουρα δεν μοιάζουν καθόλου με τα πανηγύρια που έχουμε συναντήσει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Επίσης, τα Τηνιακά προϊόντα, όπως οι αγκινάρες, η κάπαρη, τα λουκάνικα, η γραβιέρα, οι τυρόπιτες είναι «ικανά» να χαλάσουν κάθε δίαιτα. Και αυτό γιατί η Τηνιακή κουζίνα έχει παράδοση, ιστορία, ποιότητα και πάνω απ’ ‘όλα γεύση.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΝΟΥ

Κατά την αρχαιότητα, το νησί της Τήνου ήταν γνωστό και σαν Οφιούσα, λόγω των πολλών φιδιών, ή Υδρούσα, λόγω της αφθονίας νερού.

Εκτιμάται ότι το νησί πρωτοκατοικήθηκε περί το 1130 π.Χ. από Ίωνες αποίκους. Από τον 6οαιώνα π.Χ., η Τήνος άκμασε σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας του πολύ σημαντικού ναού του Ποσειδώνα, θεού που λατρευόταν στο νησί. Εξάλλου, η Τήνος αποτελούσε απαραίτητο σταθμό για τους προσκυνητές της Δήλου, καθώς έπρεπε πρώτα να βουτήξουν και να λουστούν στα εξαγνιστικά λουτρά του ναού του Ποσειδώνα, προκειμένου να περάσουν «καθαροί» στο ιερό νησί του Απόλλωνα.

Το νησί πέρασε σε παρακμή κατά τη ρωμαϊκή εποχή, όπως και τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, για να γνωρίσει νέα περίοδο οικονομικής ανάπτυξης κατά τη βυζαντινή εποχή. Την περίοδο αυτή, ωστόσο, το νησί, όπως και οι υπόλοιπες Κυκλάδες, μαστίζεται από επιδρομές πειρατών.

Το 1207, η Τήνος περνά στην ενετική κυριαρχία, στην οποία οφείλεται και η ύπαρξη αριθμού καθολικών οικογενειών στο νησί, γνωρίζοντας, παράλληλα, ανάπτυξη ως εμπορικό κέντρο. To 1715, καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς, που ήδη κυριαρχούν στον ελληνικό χώρο.

Η Τήνος συμμετέχει ενεργά στον αγώνα της ανεξαρτησίας και αναλαμβάνει, την περίοδο αυτή, το ρόλο του θρησκευτικού και πνευματικού κέντρου της ελληνικής ορθοδοξίας.

Το 1940, λαμβάνει χώρα στο λιμάνι της Τήνου ο τορπιλισμός και η βύθιση του ελληνικού καταδρομικού «Έλλη» από ιταλικό υποβρύχιο, γεγονός από τα πιο σημαδιακά του τότε ελληνοϊταλικού πολέμου. Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Τήνος ακολουθεί την ιστορική πορεία της χώρας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις που λάμβαναν χώρα στην Ελλάδα.

sardis rent a car banner

e-iatros

Πρώτη μέρα στο σχολείο για την πριγκίπισσα Σάρλοτ

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ο Μπραντ Πιτ υπόσχεται ότι δεν θα πιει ποτέ ξανά αλκοόλ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Τα «αστικά τοπία» του Matias Bechtold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Το Facebook εξετάζει την απόκρυψη του αριθμού των "likes" από τις αναρτήσεις των χρηστών