Τήνος, Κυκλαδίτικος Παράδεισος

tinos

Η Τήνος, με πρωτεύουσα τη Χώρα, είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Κυκλάδων και εντοπίζεται ανάμεσα στη Σύρο, τη Μύκονο και την Άνδρο. Η Τήνος είναι ένα ορεινό νησί, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εύφορες πεδιάδες προς τις παράκτιες περιοχές.

Το κλίμα της Τήνου, όπως και όλων των νησιών του ιδίου συμπλέγματος, είναι μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια.

Το νησί είναι γνωστό κυρίως ως τόπος προσκυνήματος, αποτελώντας ένα από τα ιερότερα κέντρα της Ορθοδοξίας. Εδώ βρίσκεται ο ναός της Ευαγγελίστριας, που προσελκύει μεγάλο αριθμό πιστών που καταφτάνουν για να προσκυνήσουν στο ναό την περίφημη εικόνα της Μεγαλόχαρης. Στο νησί, άλλωστε, υπάρχουν εκατοντάδες εκκλησίες, φανερώνοντας το ιδιαίτερο θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων. Το νησί παρουσιάζει, ωστόσο, και αξιοσημείωτες φυσικές ομορφιές, ενώ ιδιαίτερα γοητευτικά είναι τα πολλά μικρά χωριουδάκια του, που συνεχίζουν να ακολουθούν, σε μεγάλο βαθμό, τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ο μεγάλος αριθμός από περιστερώνες, κληρονομιά του βενετικού παρελθόντος της Τήνου, που βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλη την έκταση του νησιού.

IΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Κατά την αρχαιότητα, το νησί της Τήνου ήταν γνωστό και σαν Οφιούσα, λόγω των πολλών φιδιών, ή Υδρούσα, λόγω της αφθονίας νερού.

Εκτιμάται ότι το νησί πρωτοκατοικήθηκε περί το 1130 π.Χ. από Ίωνες αποίκους. Από τον 6οαιώνα π.Χ., η Τήνος άκμασε σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας του πολύ σημαντικού ναού του Ποσειδώνα, θεού που λατρευόταν στο νησί. Εξάλλου, η Τήνος αποτελούσε απαραίτητο σταθμό για τους προσκυνητές της Δήλου, καθώς έπρεπε πρώτα να βουτήξουν και να λουστούν στα εξαγνιστικά λουτρά του ναού του Ποσειδώνα, προκειμένου να περάσουν «καθαροί» στο ιερό νησί του Απόλλωνα.

Το νησί πέρασε σε παρακμή κατά τη ρωμαϊκή εποχή, όπως και τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, για να γνωρίσει νέα περίοδο οικονομικής ανάπτυξης κατά τη βυζαντινή εποχή. Την περίοδο αυτή, ωστόσο, το νησί, όπως και οι υπόλοιπες Κυκλάδες, μαστίζεται από επιδρομές πειρατών.

Το 1207, η Τήνος περνά στην ενετική κυριαρχία, στην οποία οφείλεται και η ύπαρξη αριθμού καθολικών οικογενειών στο νησί, γνωρίζοντας, παράλληλα, ανάπτυξη ως εμπορικό κέντρο. To 1715, καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς, που ήδη κυριαρχούν στον ελληνικό χώρο.

Η Τήνος συμμετέχει ενεργά στον αγώνα της ανεξαρτησίας και αναλαμβάνει, την περίοδο αυτή, το ρόλο του θρησκευτικού και πνευματικού κέντρου της ελληνικής ορθοδοξίας. Μάλιστα, όταν τον Ιανουάριο του 1823 βρέθηκε τυχαία η εικόνα της Μεγαλόχαρης, θεωρήθηκε θεϊκό σημάδι για την καλή έκβαση του αγώνα.

Το 1940, λαμβάνει χώρα στο λιμάνι της Τήνου ο τορπιλισμός και η βύθιση του ελληνικού καταδρομικού «Έλλη» από ιταλικό υποβρύχιο, γεγονός από τα πιο σημαδιακά του τότε ελληνοϊταλικού πολέμου. Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Τήνος ακολουθεί την ιστορική πορεία της χώρας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις που λάμβαναν χώρα στην Ελλάδα.

Η Χώρα της Τήνου είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι του νησιού. Ιδρύθηκε τον 5οαιώνα π.Χ. και κατοικείται ανελλιπώς από τότε. Πρόκειται, σήμερα, για μια τυπική κυκλαδίτικη πρωτεύουσα, όπου είναι φανερά τα παραδοσιακά στοιχεία. Κυρίαρχος είναι ο λατρευτικός χαρακτήρας του τόπου και υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια για την εξυπηρέτηση των πιστών που έρχονται στο νησί για να προσκυνήσουν στην εκκλησία της Παναγίας της Ευαγγελίστριας.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Στην Τήνο μπορεί να φτάσει κανείς μόνο με πλοίο. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, καθώς και με πολλά νησιά του συμπλέγματος των Κυκλάδων, όπως η Σύρος, η Μύκονος κ.ά., είναι τακτική, γεγονός που διευκολύνει οποιονδήποτε θελήσει να επισκεφτεί το νησί.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Η Χώρα είναι κτισμένη γύρω από το λιμάνι του νησιού. Το λιμάνι χωρίζεται σε δύο σημεία όπου δένουν τα πλοία, με απόσταση 300 μέτρων μεταξύ τους. Από το λιμάνι ξεκινάει η λεωφόρος της Μεγαλόχαρης που καταλήγει στον επιβλητικόναό της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, χαρακτηριστικό αξιοθέατο ολόκληρου του νησιού.

Κατά μήκος του δρόμου μπορεί κανείς να δει χιλιάδες καταστήματα με εκκλησιαστικά είδη, τονίζοντας στους επισκέπτες την ιερότητα του τόπου. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι στα δεξιά του δρόμου που οδηγεί στο ναό έχει τοποθετηθεί ένα είδος χαλιού, για όσους επιθυμούν να τον προσεγγίσουν γονυπετείς, ολοκληρώνοντας κάποιο προσωπικό τους τάμα.

Στο ναό βρίσκεται η περίφημηεικόνα της Μεγαλόχαρης, την οποία προσκυνά κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών που καταφτάνουν στην Τήνο για το σκοπό αυτό, ιδιαίτερα στις μεγάλες γιορτές της Παναγίας.

Η Χώρα της Τήνου, όμως, δεν είναι μόνο ο ναός. Στον παραλιακό δρόμο θα βρείτε πολλά εστιατόρια και καφετέριες, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές του οικισμού υπάρχουν ήσυχες γειτονιές, πιστές στην παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, διάσπαρτες από πολλά μικρά εκκλησάκια, ενδεικτικά κι αυτά του κατανυκτικού χαρακτήρα του νησιού.

Σε κοντινή απόσταση, στα ανατολικά της Χώρας, βρίσκεται η όμορφηπαραλία του Αγίου Φωκά, καθώς και οιπαραλίες ΑγκάληκαιΣταυρός.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ EΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

ΒΩΛΑΚΑΣ-ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟ

Το χωριό του Βώλακα βρίσκεται στην κεντρική περιοχή του νησιού, 10 χιλιόμετρα βόρεια της Χώρας. Η ζωή στο χωριό είναι πραγματικά παραδοσιακή, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την εναλλαγή των γραφικών άσπρων κυκλαδίτικων σπιτιών με τους σκουρόχρωμους βράχους ηφαιστειακής προέλευσης. Αξίζει μια επίσκεψη στοΛαογραφικό Μουσείο και στο καθολικό παρεκκλήσι που βρίσκονται στο χωριό. Στο όμορφο αμφιθεατρικό πετρόκτιστο θεατράκι πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Δύο χιλιόμετρα νότια του Βώλακα, σε ύψος 640 μέτρων, βρίσκεται το Εξώμβουργο, στο σημείο όπου βρισκόταν ακρόπολη αρχαϊκής εποχής. Σήμερα, μπορεί να δει κανείς τα ερείπια του ενετικού κάστρου, χτισμένο από την οικογένεια Γκίζη. Στην τοποθεσία υπάρχουν, ακόμη, ερείπια του αρχαίου τείχους και τρεις μικρές εκκλησίες.

ΚΙΟΝΙΑ

Στο νότιο τμήμα του νησιού βρίσκεται το χωριό Κιόνια. Είναι γνωστό, κυρίως, για ταερείπια του ναού του Ποσειδώναπου βρίσκεται εκεί, που, κατά την αρχαιότητα, υπήρξε σημαντικό κέντρο προσκυνήματος. Τα ερείπια που βλέπουμε σήμερα χρονολογούνται στον 4οαιώνα π.Χ., αν και το ίδιο το ιερό υπήρξε αρκετά παλιότερο. Κοντά στο χωριό υπάρχει μια σειρά από όμορφες μικρές παραλίες, όπως είναι ηΒόρνη, ηΠανούσακαι οΆγιος Ρωμανός

ΛΟΥΤΡΑ

Τα Λουτρά, σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τη Χώρα, είναι ένα γραφικό χωριό το οποίο είναι χτισμένο σε περιοχή με πλούσια βλάστηση. Στο χωριό αυτό εγκαταστάθηκαν τον 19οαιώνα οι Ιησουίτες και οι Ουρσουλίνες και ίδρυσαν, αντίστοιχα, μοναστηριακά συγκροτήματα. Έτσι, σήμερα στην περιοχή οι επισκέπτες μπορούν να δουν τημονή των Ιησουιτών, με τηνεκκλησία του Αγίου Ιωσήφ, καθώς και τημονή των Ουρσουλινώντου 1862.

ΠΥΡΓΟΣ

Ο Πύργος, ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νησιού, έχει μακροχρόνια παράδοση στη γλυπτική.Από εδώ κατάγονται μερικοί από τους κορυφαίους Έλληνες γλύπτεςτου 20ούαιώνα, με κορυφαίο το Γιαννούλη Χαλεπά. Στο μουσείο που λειτουργεί προς τιμή του και στεγάζεται στο σπίτι όπου διέμενε ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης, θα δείτε δείγματα της δουλειάς του, ενώ στο διπλανό κτίσμα λειτουργεί μουσείο όπου εκτίθενται έργα άλλων σημαντικών Τηνίων γλυπτών, όπως του Γ. Βαμβάκη, του Λ. Δούκα και του Δ. Φιλιππότη.

ΟΡΜΟΣ ΠΑΝΟΡΜΟΥ

Το λιμάνι του οικισμού του Πανόρμου, επινείου του Πύργου, ήταν, παλιότερα, κομβικό σημείο για το εμπόριο του περίφημου τηνιακού μαρμάρου, με το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα, όπου εξορυσσόταν στην κοντινή θέση «Μαρλά». Σήμερα, ο οικισμός είναι γνωστός κυρίως γιατην παραλία του, μία από τις δημοφιλέστερες του νησιού, που εκτείνεται σε όλο τον όρμο του Πανόρμου και προσφέρει και δυνατότητες για θαλάσσια σπορ. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετά καταλύματα για τη διαμονή των ταξιδιωτών.

ΜΟΝΗ ΚΕΧΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

Βόρεια της Χώρας, βρίσκεται ημονή Κεχροβουνίου, ένα από τα μεγαλύτερα γυναικεία μοναστήρια της Ελλάδας. Στη μονή του 11ουαιώνα ο επισκέπτης μπορεί να δει τοκελί της αδελφής Πελαγίας, χάρη στα οράματα της οποίας ανακαλύφθηκε η εικόνα της Μεγαλόχαρης στη Χώρα. Μπορεί, ακόμη, να θαυμάσει τις περίφημες τοιχογραφίες και να αγοράσει προϊόντα που παρασκευάζονται από τις ίδιες τις μοναχές, όπως κερί, μέλι, αγιογραφίες κ.ά.

.: Χρήσιμα Τηλέφωνα

ΧΩΡΑ ΤΗΝΟΥ  
ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ: +30 22833 60100
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝΟΥ: +30 22830 23781-4
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΗΝΟΥ: +30 22830 22255
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΤΗΝΟΥ: +30 22830 22348
ΙΕΡΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ: +30 22830 22256

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Το σήμα του Batman εμφανίστηκε σε 13 πόλεις για τα 80ά γενέθλιά του

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Νέτσερ, ο ποπ σταρ του ποδοσφαίρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Γιατί ο Χούμπολτ παραμένει επίκαιρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Γερμανία: πόλος έλξης Ελλήνων τουριστών