100 χρόνια Bauhaus

 

Deutschland Presserundgang im Neuen Bauhaus-Museum (picture-alliance/dpa/M. Schutt)

 

Έναν αιώνα μετά την ίδρυση του Bauhaus στη Βαϊμάρη εγκαινιάζεται στην ιστορική πόλη το νέο μουσείο, το οποίο θα φιλοξενεί μόνιμη έκθεση με τα σημαντικότερα εκθέματα της αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής αυτής σχολής.

 

Πώς θέλουμε να ζήσουμε; Ως άνθρωποι σε αρμονία με τη φύση ή ως άνθρωποι, των οποίων η ζωή ορίζεται από την τεχνολογία; Επιθυμούμε ένα αθλητικό σώμα και μια διατροφή δίχως κρέας; Ορισμένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα του Bauhaus παραμένουν ακόμα επίκαιρα, 100 χρόνια μετά την ίδρυσή της αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής σχολής στις 6 Απριλίου του 1919 από τον Βάλτερ Γκρόπιους.

Ο εμπνευστής του Bauhaus επέλεξε την ιστορική πόλη της Βαϊμάρης για να δημιουργήσει εκεί ένα μεγάλο πειραματικό εργαστήρι αρχιτεκτονικής, τέχνης και ντιζάιν με κοινό παρανομαστή την λειτουργικότητα. Οι κάτοικοι της πόλης αντιμετώπισαν εξ αρχής με καχυποψία τους φοιτητές και τους δασκάλους τους, που ήρθαν στην πόλη του Γκαίτε και του Σίλερ για να γράψουν ιστορία.

Αμφιλεγόμενο το κτήριο του νέου μουσείου

Με αφορμή τα 100 χρόνια Bauhaus εγκαινιάζεται σήμερα το νέο μουσείο-αφιέρωμα στην αρχιτεκτονική σχολή αυτή. Στο νέο κτήριο θα φιλοξενούνται 1.000 εκθέματα σε πέντε ορόφους. Οι κακές γλώσσες λένε ότι το κτήριο μοιάζει με…. τσιμεντόλιθο μιας και διαθέτει ελάχιστα παράθυρα. «Πολλοί κάτοικοι διαδήλωσαν μάλιστα με αφίσες που ανέγραφαν "πού είναι τα παράθυρα;"», λέει ο επικεφαλής των μουσείων της Βαϊμάρης Βόλφγκανγκ Χόλερ. Όσοι όμως εισέλθουν στο εσωτερικό του κτηρίου διαπιστώνουν με έκπληξη ότι διαθέτει πολλούς ψηλοτάβανους χώρους. «Δεν μοιάζει με μπουντρούμι, όπως λένε πολλοί. Αντίθετα λόγω του εσωτερικού του ύψους αποπνέει ελαφρότητα και μεγαλοπρέπεια», δηλώνει η αρχιτέκτονας του νέου μουσείου Χάικα Χάναντα.

Οι τρεις πάνω όροφοι φιλοξενούν διάσημα αντικείμενα, όπως την παιδική κούνια του Πέτερ Κέλερ, το επιτραπέζιο φωτιστικό του Βίλχελμ Βάγκενφελντ ή τις πολυθρόνες του Λούντβιχ Μις φαν ντε Ρόχε. Λόγω του ανοιχτού χώρου από τους ορόφους αυτούς οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν τις τεράστιες γιγαντοοθόνες στο κάτω μέρος του μουσείου, όπου προβάλλονται βίντεο με θέμα την ανθρώπινη κίνηση.

Η πρώτη εντοιχισμένη κουζίνα

Tο διάσημο επιτραπέζιο φωτιστικό του Βίλχελμ Βάγκενφελντ εξακολουθεί να πωλείται

Tο διάσημο επιτραπέζιο φωτιστικό του Βίλχελμ Βάγκενφελντ εξακολουθεί να πωλείται

Μέχρι την τελική διάλυση του Bauhaus από τους ναζί μετά την ανέλιξή τους στην εξουσία το 1933 η διάσημη πλέον σχολή ήταν ένα μεγάλο πεδίο πειραματισμού. Όπως λέει η διευθύντρια του νέου μουσείου Ουλρίκε Μπέσκεν, «εδώ εξελίσσονταν και απορρίπτονταν άπειρες ιδέες». Για το λόγο αυτό στην πρώτη αίθουσα της μόνιμης έκθεση φιλοξενούνται σκίτσα και προτάσεις για τον «νέο άνθρωπο και τη σύγχρονη ζωή». Λίγο πιο κάτω οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την πρώτη εντοιχισμένη κουζίνα, την λεγόμενη «κουζίνα της Φρανκφούρτης» με πολλά μικρά συρτάρια και ράφια, όπου κάθε χρήσιμο αντικείμενο είχε τη θέση του. Δίπλα υπάρχει το παιδικό δωμάτιο που σχεδίασε η Άλμα Ζίντχοφ-Μπούσερ με πλήθος πολύχρωμων ξύλινων κουτιών για παιχνίδια ή ότι χρειάζεται κανείς σε ένα τέτοιο δωμάτιο.

Πολλά από τα εκθέματα προέρχονται από τη συλλογή του Βάλτερ Γκρόπιους, την οποία χάρισε ο αρχιτέκτονας στο δήμο μετά τη διάλυση του Bauhaus. Στη δεκαετία του ΄30 τα 168 αντικείμενα της συλλογής Γκρόπιους παρέμειναν κρυμμένα σε πύργο της περιοχής για να γλιτώσουν από την καταστροφική μανία των ναζί. Όταν ξεκίνησε η κατασκευή του νέου μουσείου, οικογένειες της περιοχής χάρισαν στους υπεύθυνους πολλά αντικείμενα του Bauhaus, τα οποία θα συμπεριληφθούν μελλοντικά στη μόνιμη έκθεση.

«Διαθέτουμε πλέον 13.000 αντικείμενα, από τα οποία εκτίθενται μόνο 1.000», λέει η διευθύντρια του μουσείου. Που σημαίνει ότι όσοι ενδιαφέρονται για το Bauhaus και τη γενέτειρά του θα έχουν την ευκαιρία και στο μέλλον να επισκεφθούν πολλές θεματικές εκθέσεις από και για την διάσημη αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική σχολή.

Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η πρώτη φάση της αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής σχολής Μπάουχαους, που εξελίχθηκε σε ρεύμα της πρωτοπορίας, ξεκίνησε το 1919 από τον Βάλτερ Γκρόπιους στη Βαϊμάρη προκαλώντας μια πραγματική επανάσταση. Η δεύτερη φάση, μετά την παύση λειτουργίας της σχολής της Βαϊμάρης το 1924, συνεχίστηκε στο Ντέσαου. Το ιστορικό κτήριο της φωτογραφίας στο Ντέσαου είναι σήμερα Μνημείο της UNESCO

Φως και αέρας

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το ξεκίνημα του Μπάουχαους. Χαρακτηριστικό του ήταν οι λιτές οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Αλλά και οι μεγάλες γυάλινες προσόψεις. Σκοπός ήταν τα κτήρια να διαπερνώνται από το φως και τον αέρα. Εδώ η πρόσοψη του κτηρίου του Μπάουχαους στο Ντέσαου.

Το γραφείο του διευθυντή

Το γραφείο του διευθυντή της σχολής Μπάουχαους, Βάλτερ Γκρόπιους, βρισκόταν στο βάθος ενός διαδρόμου, μετά τη διάσημη γέφυρα που ένωνε τα εργαστήρια με τις αίθουσες διδασκαλίας. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Βάλτερ Γκρόπιους. Η DW και η ρεπόρτερ Ζαμπίνε Έλτσε ξεναγήθηκε στο εσωτερικό του με αφορμή τα 100 χρόνια Μπάουχαους.

Διαμερίσματα μέσα στη σχολή

Μαζί με την ανέγερση του κτηρίου της σχολής Μπάουχαους στο Ντέσαου χτίστηκαν το 1926/1927 και αυτές οι ιδιαίτερες κατοικίες, που προορίζονταν για τους καθηγητές. Στο σπίτι της φωτογραφίας έμενε ο Βάλτερ Γκρόπιους, ο οποίος φέρει επίσης την υπογραφή του αρχιτεκτονικού του σχεδίου του. Το αρχικό κτίσμα καταστράφηκε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. (Στη φωτογραφία, μετά την ανακατασκευή του.)

Χρηστικότητα και μινιμαλιστική αισθητική

Ο Γκέοργκ Μούχερ, καθηγητής ζωγραφικής και γραφιστικής, μοιραζόταν αυτό το σπίτι με τον συνάδελφό του στη σχολή Όσκαρ Σλέμερ. Στο βόρειο τμήμα του, με θέα στο δρόμο, βρισκόταν το ατελιέ. Συνολικά υπήρχαν τρία αντίστοιχα σπίτια για τους διδάσκοντες. Ήταν όλα περιτριγυρισμένα από ένα μεγάλο πάρκο.

Εργονομικός σχεδιασμός και χρώμα

Στο υπνοδωμάτιο του σπιτιού όπου έμενε ο Γκέοργκ Μούχε με την οικογένειά του βρίσκονταν αυτές οι τρεις ντουλάπες βαμμένες στα βασικά χρώματα: κόκκινο, κίτρινο, μπλε. Επειδή οι χώροι ήταν μικροί, έπρεπε να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που προσέφεραν. Τα ευρύχωρα ντουλάπια λειτουργούσαν ως πρακτικοί αποθηκευτικοί χώροι για όλη την οικογένεια.

«Ξενοδοχείο Μπάουχαους»

Στους ξενώνες «Prellerhaus» είναι ακόμη έντονο το άρωμα της δεκαετίας του '20. Τα έπιπλα είναι σχεδιασμένα από καθηγητές ή σπουδαστές της σχολής Μπαουχάους. Σήμερα πέντε δωμάτια του ξενώνα, τα οποία είχε σχεδιάσει η Μαριάνε Μπραντ, η μοναδική γυναίκα που δίδασκε μεταλλοτεχνία, έχουν ανακαινιστεί και λειτουργούν ως ξενοδοχείο.

Γραφείο ευρέσεως εργασίας δια χειρός Βάλτερ Γκρόπιους

Ο Βάλτερ Γκρόπιους άφησε έντονα το στίγμα του παντού στο Ντέσαου. Πολλά κτήρια στην πόλη φέρουν την υπογραφή του, όπως το γραφείο ευρέσεως εργασίας της πόλης (1929). Aν και δεν είναι λευκό, όπως τα περισσότερα κτήρια του Mπάουχαους, αλλά κίτρινο ακολουθεί πιστά τον βασικό κανόνα της συγκεκριμένης σχολής: Η φόρμα έπεται της λειτουργίας. Το κτήριο με τις 5 εισόδους λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Πηγή: DW

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Αφεντικό στο «σπίτι» της

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Πόση άδεια χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε μπαταρίες;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

«Θα μας λείψεις εσύ και η μουσική σου»