Το Star Trek επιστρέφει στη «μικρή οθόνη»

Η τηλεοπτική σειρά Star Trek ξεκίνησε να προβάλλεται στις ΗΠΑ το 1966. Από τότε γνώρισε παγκόσμια επιτυχία, που διαρκεί ακόμη και μέχρι σήμερα. Η νέα σειρά Star Trek: Discovery προβάλλεται στο συνδρομητικό Netflix.

Star Trek 2017: Με γυναικεία πυγμή

Στην νέα σειρά Star Trek: Discovery, που ξεκίνησε να προβάλλεται πριν λίγες μέρες στο συνδρομητικό Netflix, πρωταγωνιστούν η Μισέλ Γίο (αριστερά) ως καπετάνιος Φίλιππα Γεωργίου, η Σονίκ Μαρτίν-Γκριν (αριστερά) ως πρώτος αξιωματικός Μάικελ Μπέρνχαμ. Γυναίκες σε νευραλγικά αξιώματα είναι κάτι συνηθισμένο στη διάσημη σειρά. Το 2017 όμως η παρουσία γυναικών είναι ισχυρότερη από ποτέ.

Πρώτη πτήση το 1966

Η επιτυχία για το Star Trek δεν ήρθε αμέσως. Ήταν το διαστημικό πρόγραμμα Apollo της NASA και το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στο φεγγάρι το 1969 που κέντρισαν το ενδιαφέρον του αμερικανικού κοινού, το οποίο ανακάλυψε τότε την τηλεοπτική σειρά. Σχεδόν από τη μια μέρα στην άλλη το διάστημα έγινε πιο οικείο και η επιστημονική φαντασία μόδα.

Beam me up, Scotty!

Στο Star Trek οι τηλεθεατές ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με το πιο…άμεσο μεταφορικό μέσο του κόσμου. Τα σώματα διαλύονται σε μόρια σε ένα μέρος (συνήθως στο διαστημόπλοιο Enterprise) και επανασυνθέτονται σε άλλο (για παράδειγμα σε έναν άγνωστο πλανήτη). Η έκφραση Beam me up, Scotty! ανήκει στις πιο δημοφιλείς στην ιστορία των μέσων ενημέρωσης.

Πολυπολιτισμική διαστημική συνύπαρξη

Για πρώτη φορά στην τηλεοπτική ιστορία αναιρούνται τα όρια μεταξύ φυλών, εθνοτήτων ακόμα και φύλων. Στη γέφυρα συνυπάρχουν αρμονικά ένας Σκωτσέζος, ένας Ρώσος (εν καιρώ ψυχρού πολέμου!), ένας Ιάπωνας και φυσικά Αμερικανοί. Και σαν μην έφθανε αυτό στη γέφυρα υπάρχει γυναίκα αξιωματικός, η οποία είναι μαύρη.

Το μυθικό πρόσωπο του Σποκ

Ένας εξωγήινος με ανθρώπινα χαρακτηριστικά και καταγωγή από τον πλανήτη Βόλκαν. Στο πλευρό του καπετάνιου Τζέιμς Κερκ ήταν ο πρώτος αξιωματικός και ειδικός σε επιστημονικά ζητήματα του διαστημοπλοίου Έντερπράιζ. Ο χαιρετισμός του κ. Σποκ έγινε διάσημος, όπως άλλωστε και ο αμερικανός Λέοναρντ Νίμοϊ, ο οποίος πέθανε το 2015.

Η επόμενη γενιά

Το 1987 άρχισε να προβάλλεται η συνέχεια της ιστορίας του διαστημοπλοίου Enterprise. Στη γέφυρα βρίσκονται ο καπετάνιος Ζαν Λυκ Πικάρ (αριστερά) και πολλοί εξωγήινοι, όπως ο Γουόρφ από τον πλανήτη Κλίνγκον και η ψυχολόγος Τρόι από τον πλαντήτη Μπέταζεντ, που υποδύεται η ελληνικής καταγωγής Μαρίνα Σίρτις. Δημοφιλέστερος όλων ωστόσο είναι ο Data, το ανθρωποειδές ρομπότ.

Η περιπέτεια συνεχίζεται....

Το 2016 προβλήθηκε στους κινηματογράφους η 9η ταινία Star Trek με τίτλο “Beyond“. Τους ρόλους των Κερκ και του Σποκ έχουν αναλάβει πλέον νεαροί ηθοποιοί. Όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν ισχυρότατοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Η ζήτηση από το τηλεοπτικό και κινηματογραφικό κοινό είναι τεράστια και έτσι θεωρείται δεδομένο ότι θα δούμε στο μέλλον πολλές ακόμα περιπέτειες της θρυλικής σειράς.

Πηγή: Deutsche Welle

H HellenicMail σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros