Ανακαλύψτε τη μαγευτική Σάμο

Η Σάμος, με πρωτεύουσα το Βαθύ (Σάμος), είναι νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου και είναι το μεγαλύτερο του ομώνυμου νομού (περιλαμβάνει επίσης τους Φούρνους και την Ικαρία). Από όλα τα νησιά της Ελλάδας είναι εκείνο που βρίσκεται πιο κοντά στα παράλια της Τουρκίας, από τα οποία τη χωρίζει το στενό της Μυκάλης, ενώ τοποθετείται κοντά στους Φούρνους και την Ικαρία. Το έδαφος του νησιού είναι ιδιαίτερο, καθώς συνδυάζονται αρμονικά το ορεινό στοιχείο (κυρίως στην ενδοχώρα) και οι εύφορες πεδιάδες. Το κλίμα του νησιού είναι μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια.

Οι θαυμάσιες παραλίες, το γραφικό τοπίο και η άρτια υποδομή έχουν κάνει τη Σάμο αγαπημένο προορισμό των τουριστών. Εκτός από τα υπέροχα φυσικά τοπία που διαθέτει, το νησί είναι γνωστό και για τους πολλούς χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού η Σάμος είναι ο τόπος που γεννήθηκε και δοξάστηκε η θεά Ήρα και η πατρίδα σημαντικών προσωπικοτήτων του αρχαίου πνεύματος, όπως ο μεγάλος μαθηματικός Πυθαγόρας, ο αστρονόμος και μαθηματικός Αρίσταρχος και ο φιλόσοφος Επίκουρος.

Πυθαγόρειο

Το Πυθαγόρειο (ή Σάμος, όπως ονομαζόταν κατά την αρχαιότητα) αποτελούσε την πρωτεύουσα, ουσιαστικά, του νησιού της Σάμου και μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας. Οι ανασκαφές των τελευταίων ετών στο χώρο της αρχαίας πόλης έχουν φέρει στο φως τα λείψανα μιας οργανωμένης πόλης με τείχη, πλακόστρωτους δρόμους, πλατείες, σπίτια, καταστήματα, επαύλεις με θαυμάσιας τεχνικής ψηφιδωτά δάπεδα, ναούς, αγορά, δημόσια κτήρια, εργαστήρια, νεκροπόλεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, λουτρά και θαυμάσιο υδρευτικό και αποχετευτικό δίκτυο. Το σύγχρονο όνομά της έχει δοθεί προς τιμή του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου και μαθηματικού της αρχαιότητας, Πυθαγόρα, ο οποίος γεννήθηκε εκεί.

Η θέση του νησιού, στο σταυροδρόμι της Ελλάδας με την Ανατολή και την Αφρική, ευνόησε την εξέλιξή του σε σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο. Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι κατοικείται από την 4η χιλιετία π.Χ., αν και η λαμπρότερη περίοδός του ανάγεται στον 6ο π.Χ. αιώνα, όταν το νησί κατείχε μεγάλη ναυτική δύναμη και διατηρούσε εμπορικές σχέσεις με τη Μικρά Ασία και τις μεσογειακές χώρες. Ήταν η περίοδος που την εξουσία κατείχε ο Πολυκράτης, μια περίοδος ακμής και προόδου για το νησί, το οποίο είχε κατακλυστεί από σημαντικές προσωπικότητες του πνεύματος. Ήταν, επίσης, η εποχή που κατασκευάστηκαν μεγάλα έργα, όπως ο ναός της Ήρας και το Ευπαλίνειο όρυγμα, τα οποία έκαναν τη Σάμο διάσημη στα πέρατα του τότε πολιτισμένου κόσμου.

Ήραιο

Στα 8 χιλιόμετρα δυτικά του Πυθαγορείου βρίσκεται το περίφημο Ηραίο. Είναι ο τόπος στον οποίο, σύμφωνα με το μύθο, γεννήθηκε η θεά Ήρα, η λατρεία της οποίας μαρτυρείται στη Σάμο από τη μυκηναϊκή εποχή. Το Ηραίο συνδεόταν με την αρχαία πόλη της Σάμου, μέσω της Ιεράς Οδού, ενός λιθόστρωτου δρόμου, εκατέρωθεν του οποίου έστεκαν στην αρχαιότητα αμέτρητα μαρμάρινα αγάλματα. Κτισμένος σε βαλτώδες έδαφος, στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ίμβρασου, ο ναός της Ήρας κατασκευάστηκε στη θέση ενός παλαιότερου μυκηναϊκού ξύλινου ιερού. Ο ναός κατασκευάστηκε στα 570-560 π.Χ. και χαρακτηρίστηκε ως θαύμα της ιωνικής αρχιτεκτονικής. Μετά την καταστροφή του από σεισμό, μερικά χρόνια μετά την αποπεράτωσή του, ο Πολυκράτης αποφάσισε την ανοικοδόμηση του ναού. Το μεγαλεπήβολο έργο, όμως, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού οι εργασίες διακόπηκαν οριστικά μετά το θάνατο του τυράννου (522 π.Χ.).

Οι λεηλασίες και οι σεισμοί που έπληξαν την περιοχή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος των μνημείων, όμως τα ίχνη που διασώζονται σήμερα επαρκούν για να δώσουν στον επισκέπτη μια αμυδρή εικόνα του λαμπρού παρελθόντος του ιερού αυτού τεμένους, που το μέγεθός του ήταν τετραπλάσιο του Παρθενώνα. Στην περιοχή σώζονται και άλλα αξιοθέατα, τα οποία περιλαμβάνουν κτήρια της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου και έναν πρωτοχριστιανικό ναό, βασιλικής αρχιτεκτονικής, του 5ου αι. μ.Χ.

Βαθύ (ή Σάμος)

Το Βαθύ (ή Σάμος) είναι η πρωτεύουσα του νησιού και εκτείνεται κατά μήκος ενός απάνεμου κόλπου στο βορειοανατολικό τμήμα του. Είναι μια γοητευτική πόλη, με όμορφες εκκλησίες, λιθόστρωτα δρομάκια και εντυπωσιακά νεοκλασικά κτήρια και αρχοντικά. Κτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του λόφου που ορθώνεται πίσω από την ακτογραμμή, το Βαθύ αφήνει, από την πρώτη ματιά, τις καλύτερες εντυπώσεις. Οι τουριστικές υποδομές που διαθέτει είναι βέβαιο ότι μπορούν να σας εξασφαλίσουν μια άνετη, ευχάριστη διαμονή και να καλύψουν κάθε σας απαίτηση.

Στην πρωτεύουσα βρίσκονται τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η κεντρική πλατεία της Σάμου, η πλατεία Πυθαγόρα (ή πλατεία Λιονταριών). Χαρακτηριστικό της, οι τέσσερις εντυπωσιακοί φοίνικες και το όμορφο άγαλμα του λέοντα, σύμβολο ανδρείας και αυτοθυσίας. Λίγο πιο μακριά βρίσκεται και ο πανέμορφος Δημοτικός Κήπος, με τα εντυπωσιακά δέντρα και το μνημείο των πεσόντων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους (19121913).

Κατά την παραμονή των επισκεπτών στην πρωτεύουσα, αξίζει μια επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη, η οποία στεγάζεται στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου σώζονται σπάνια έργα ντόπιων και μη καλλιτεχνών, καθώς και σημαντικά κειμήλια της ιστορικής πορείας του νησιού από την επανάσταση του 1821 έως τα νεότερα χρόνια. Ακόμα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης οι επισκέπτες μπορούν να δουν ευρήματα από τις ανασκαφές στο Ηραίο και στο Πυθαγόρειο.

Στην ανατολική πλευρά της πόλης δεσπόζει η μονή της Αγίας Ζώνης, η οποία ιδρύθηκε το 1695. Περιλαμβάνει ένα αρκετά αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Επιπλέον, στα βορειοανατολικά τοποθετείται και η μονή της Ζωοδόχου Πηγής, από όπου οι επισκέπτες έχουν μοναδική θέα προς τα μικρασιατικά παράλια.

Για αυτούς που προτιμούν την χαλάρωση της παραλίας, κοντά στο Βαθύ υπάρχουν αρκετές ακρογιαλιές. Οι ομορφότερες από αυτές είναι οι παραλίες Ροδίτσες και Γάγγος, με κύρια χαρακτηριστικά τους τα πολύχρωμα βότσαλα και τα πεντακάθαρα νερά.

ΕΥΠΑΛΙΝΕΙΟ ΟΡΥΓΜΑ

Το 524 π.Χ., όταν το Πυθαγόρειο αποτελούσε μια πραγματική μητρόπολη με 80.000 κατοίκους, ο Πολυκράτης βρέθηκε αντιμέτωπος με το πρόβλημα του ανεφοδιασμού της πόλης με πόσιμο νερό. Με βάση τα σχέδια του ιδιοφυούς μηχανικού του, Ευπαλίνου, ο Πολυκράτης συγκρότησε ομάδες εργατών, με σκοπό να σκάψουν την πλαγιά του βουνού, δημιουργώντας ένα υδραγωγείο που θα εφοδίαζε την πόλη με το πολύτιμο αγαθό. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας, του Ευπαλίνειου ορύγματος, που μνημονεύεται από τον Ηρόδοτο ως «αμφίστομον όρυγμα».

Η μήκους 1.036 μέτρων σήραγγα διασχίζει ολόκληρο το όρος Κάστρο, από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά, 189 μέτρα κάτω από την κορυφή του βουνού και 55 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο εσωτερικό της βρίσκεται η αύλακα που μετέφερε το νερό στην πόλη μέσα σε κεραμικούς σωλήνες. Το Ευπαλίνειο όρυγμα είναι καλά διατηρημένο μέχρι και σήμερα και είναι ανοικτό για τους επισκέπτες.

H HellenicMail σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros