Αλέξης Τσίπρας: Ο τέταρτος Έλληνας ένοικος του Blair House

Το Blair House, η κατοικία στην οποία φιλοξενούνται οι επίσημοι προσκεκλημένοι ηγέτες κρατών από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, φιλοξενεί, μετά από 15 χρόνια, Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που βρίσκεται ήδη στην Αμερική είναι ο τέταρτος Έλληνας πρωθυπουργός, από τη μεταπολίτευση και μετά, που φιλοξενείται στο Blair House, ήτοι την προεδρική κατοικία φιλοξενίας υψηλών προσώπων (President's Guest House) όπως το λένε επίσημα στη διπλωματική γλώσσα.

Ο λευκός πολυόροφος ξενώνας με τα γκρι κεραμίδια βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο και περιλαμβάνει σαλόνια, τραπεζαρίες και υπνοδωμάτια υψηλής αισθητικής για τους εκάστοτε επίσημους προσκεκλημένους του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο προϋπόθεση της φιλοξενίας στο Blair House είναι η «επίσημη επίσκεψη» του κάθε ηγέτη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα αφενός γιατί αποτελεί το επιστέγασμα μιας πολύμηνης προσπάθειας με στόχο την αναβάθμιση της στρατηγικής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και αφετέρου γιατί είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη αριστερού Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.

Ο προηγούμενος Έλληνας "ένοικος" του Blair House ήταν ο Κώστας Σημίτης με τη σύζυγό του Δάφνη και τον τότε υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, τον Ιανουάριο του 2002. Ο Κώστας Σημίτης επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον ως επίσημος προσκεκλημένος του τότε Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους (του νεότερου), στον οποίο είχε δώσει ως δώρο και ένα ευρώ. Επρόκειτο για το διάστημα που η χώρα μας μόλις είχε εισέλθει στη ζώνη του ευρώ και επιπλέον η Ευρώπη είχε ολοκληρώσει τη νομισματική ένωση κρατών-μελών της.

Το Απρίλιο του 1994, το Blair House φιλοξενεί, για πρώτη φορά, τον Ανδρέα Παπανδρέου προσκεκλημένο του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον. Αξίζει να σημειωθεί ότι Ανδρέας Παπανδρέου επισκεπτόταν πρώτη φορά τον Λευκό Οίκο καθώς κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας ως Έλληνα πρωθυπουργού δεν είχε δεχτεί ποτέ πρόσκληση από Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Ο Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο τον Μάιο του 2005, ένα χρόνο μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργός προσκεκλημένος του Τζορτζ Μπους του νεότερου. Ωστόσο, καίτοι ήταν επίσημος προσκεκλημένος του Προέδρου των ΗΠΑ, προτίμησε, όπως θυμούνται στενοί του συνεργάτες, να μείνει σε ξενοδοχείο.

Τον Ιούνιο του 1990, το Blair House υποδέχτηκε τον μόλις δύο μήνες εκλεγμένο Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη συνοδευόμενο από τη σύζυγό του Μαρίκα και την Ντόρα Μπακογιάννη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική έκδοση σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros

Πώς να μην παχύνετε τα Χριστούγεννα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Η Ντέμι Λοβάτο στην κορυφή των αναζητήσεων στο Google

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο Βερολίνο