Παίζουν «πόρτες» και διεκδικούν βραβεία και διακρίσεις - Οι φίλοι του backgammon στην Καρδίτσα οργανώθηκαν και απέκτησαν τον δικό τους όμιλο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είναι το αγαπημένο... σπορ των θαμώνων στα ανά την ελληνική επικράτεια καφενεία, ενώ σχετικά πρόσφατα η δυτική του "μορφή", το backgammon, έχει λάβει αγωνιστικές διαστάσεις. Από το τάβλι, λοιπόν, και τα... τουρνουά των καφέ περάσαμε στο σύγχρονο αγωνιστικό τάβλι, που πρόσφατα απέκτησε οργανωμένους "οπαδούς" και στην Καρδίτσα, αφού από τον περσινό Σεπτέμβριο λειτουργεί στη θεσσαλική πόλη ο όμιλος "Σύγχρονο αγωνιστικό τάβλι - Όμιλος Καρδίτσας", που είναι και ο πρώτος σύγχρονος όμιλος του είδους, μετά την Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon.

   Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Νταλανίκας, γραμματέας στο Δ.Σ. του ομίλου, η προσπάθεια για την ίδρυση συλλόγου άρχισε από παλιούς και νέους φίλους του backgammon, οι οποίοι άρχισαν σιγά σιγά να διοργανώνουν αγώνες και άτυπες συναντήσεις, πρωταθλήματα και κύπελλα. Ο πυρήνας παικτών που δημιουργήθηκε ήταν αυτή την φορά πολύ ισχυρός, με αποτέλεσμα την ίδρυση επίσημου πλέον συλλόγου για την προώθηση του αγωνιστικού τάβλι.

   Σκοπός του Ομίλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ανδρέα Καραμπινά, είναι η διάδοση και καλλιέργεια του backgammon, που δεν είναι άλλο από το γνωστό ανά το πανελλήνιο παιχνίδι "πόρτες" στο τάβλι, με μία μικρή διαφοροποίηση σε σχέση με το παραδοσιακό παιχνίδι, που προκύπτει από τη χρήση του "βίδου", ενός τρίτου ζαριού που χρησιμοποιείται από τους παίκτες για να πολλαπλασιάσουν την αξία του εκάστοτε παιχνιδιού, εάν εκτιμούν ότι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έναντι του αντιπάλου τους.

   Αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, τη μοναδική διεθνώς αναγνωρισμένη μορφή ταβλιού, και διεξάγονται τακτικά, πολυάριθμα επαμειβόμενα τουρνουά, με κορυφαίες, φυσικά, διοργανώσεις τα ετήσια Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, από τις αντίστοιχες διεθνείς ομοσπονδίες.

   "Παρά τη σχετικά μικρή αναγνωρισιμότητα του αθλήματος στη χώρα, οι ολοένα και πιο βελτιωμένοι Έλληνες παίκτες έχουν σημειώσει, διεθνώς, πολυάριθμες επιτυχίες που μας κατατάσσουν επάξια στις κορυφαίες δυνάμεις του πλανήτη. Στον Όμιλό μας, κορυφαίος παίκτης είναι ο Χρήστος Γρούτσος, ο οποίος διετέλεσε Πρωταθλητής Ευρώπης το 2009 και προπορεύεται με διαφορά στη βαθμολογία του φετινού πρωταθλήματος που διοργανώνει ο Όμιλος" διευκρινίζει ο κ. Νταλανίκας.

   Όσον αφορά την πραγμάτωση του σκοπού του Ομίλου, αυτή επιδιώκεται με κάθε πρόσφορο μέσο και ιδιαίτερα με την οργάνωση μαθημάτων, αγώνων και σχετικών εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή στην Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon (Ε.Ο.Β.), τη συμμετοχή σε επίσημους και φιλικούς αγώνες σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και την ίδρυση εντευκτηρίου του Ομίλου που θα αποτελέσει το "σπίτι" των αθλημάτων που καλλιεργεί ο Όμιλος.

   Με πρόταση του Ομίλου, που έγινε δεκτή από την Ε.Ο.Β., θα διεξαχθεί φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διασυλλογικό πρωτάθλημα, με τη συμμετοχή όλων των νέων συλλόγων που ιδρύθηκαν πρόσφατα.

   Για πρώτη φορά διεξήχθη στην Καρδίτσα πρωτάθλημα backgammon την περίοδο 2012-13. Παράλληλα, την ίδια περίοδο, διεξήχθη το 1ο Κύπελλο "Αντώνης Μαλτεζόπουλος", στη μνήμη του πρωτεργάτη του αθλήματος, με τη συμμετοχή καταξιωμένων παικτών από όλη την Ελλάδα. Επίσης, στην Καρδίτσα οργανώθηκε, με τη συνεργασία της Ε.Ο.Β., τουρνουά του ατομικού πανελληνίου πρωταθλήματος.

   Οι ίδιες εκδηλώσεις οργανώθηκαν και την επόμενη περίοδο 2013-14, ενώ προστέθηκαν και άλλες, όπως το Πανθεσσαλικό Κύπελλο και η αγωνιστική συνάντηση - επίδειξη στο Νεοχώρι Καρδίτσας, στη Λίμνη Πλαστήρα.

   Την τρέχουσα περίοδο, ως επίσημος Όμιλος πλέον, διοργανώνεται το πρωτάθλημα και το κύπελλο Καρδίτσας. Το πρωτάθλημα διεξάγεται σε μία σειρά 13 αγωνιστικών από τον Οκτώβριο 2014 έως τον Μάιο 2015. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πρωταθλητής Καρδίτσας θα συμμετάσχει στους τελικούς του Ατομικού πανελληνίου πρωταθλήματος της Ε.Ο.Β.

   Το κύπελλο Καρδίτσας διεξάγεται σε τέσσερις προκριματικούς γύρους, από τους οποίους θα προκριθούν οι 16 παίκτες του τελικού, που θα διεξαχθεί τον Μάιο 2015.

   Στις 26/12/2014 διοργανώθηκε το 3ο Πανθεσσαλικό Κύπελλο και την πρωτομαγιά του 2015 θα γίνει το 3ο Κύπελλο "Αντώνης Μαλτεζόπουλος".

   Παράλληλα, διοργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων με αγωνιστικά τουρνουά, αγώνες επίδειξης και μαθήματα backgammon για την προσέλκυση και μύηση νέων παικτών στο διαφορετικό αυτό άθλημα. Τέτοιες εκδηλώσεις γίνονται και εκτός Καρδίτσας, όπως έχουν γίνει στους Σοφάδες και στα Τρίκαλα. Ιδιαίτερα στα Τρίκαλα διοργανώνονται από τον Όμιλο πολύ τακτικά το τελευταίο διάστημα αγωνιστικές συναντήσεις, καθώς υπάρχει στην περιοχή μεγάλο ενδιαφέρον από νέους φίλους του αθλήματος, και με απώτερο σκοπό τη δημιουργία συλλόγου και στα Τρίκαλα.

   Πρόσφατα, ο Όμιλος ίδρυσε και τμήμα μπριτζ, με σκοπό την καλλιέργεια και διάδοση του παιχνιδιού.

   Το παιχνίδι και οι κανόνες του

   Το σύγχρονο τάβλι καθόρισε τους κανόνες του παιχνιδιού, τους κωδικοποίησε και τους κατέστησε υποχρεωτικούς για κάθε παίκτη.Το σύγχρονο τάβλι έχει τους κανόνες του αλλά και διαιτησία και όλοι οι παίκτες γνωρίζουν τι επιτρέπεται και τι όχι.

   Οι παίκτες χρησιμοποιούν κύπελλα για να ρίξουν τα ζάρια και έτσι μηδενίζεται η περίπτωση κλοπής, το "τσίμπημα" των ζαριών. Έχει ο καθένας τα ζάρια του και έτσι αποφεύγεται η διαφωνία για το τι έφερε ο παίκτης. Υπάρχει ο βίδος που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τον παράγοντα τύχη. Παίζεται μόνο το παιχνίδι "πόρτες", που αποδεδειγμένα είναι το λιγότερο τυχερό και περισσότερο τεχνικό από τα άλλα.

   Η θεωρία για το σωστό παίξιμο, που στηρίζεται στον υπολογισμό και τις πιθανότητες, καθιστά το backgammon ένα σύγχρονο πνευματικό παιχνίδι, υποστηρίζει ο κ. Καραμπινάς.

   Από την πλευρά του, ο κ. Νταλανίκας επισημαίνει ότι οι πρώτες προσπάθειες για την διάδοση του αθλήματος στην Ελλάδα έγιναν τη δεκαετία του 1980 από τον Αντώνη Μαλτεζόπουλο, ο οποίος έγραψε αρκετά βιβλία για το παιχνίδι και οργάνωσε τους παίκτες στην Ελλάδα μέσω του Ελληνικού Ομίλου Παικτών Τάβλι (ΕΟΠΤ).

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Το σήμα του Batman εμφανίστηκε σε 13 πόλεις για τα 80ά γενέθλιά του

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Νέτσερ, ο ποπ σταρ του ποδοσφαίρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Γιατί ο Χούμπολτ παραμένει επίκαιρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Γερμανία: πόλος έλξης Ελλήνων τουριστών