Η Μπ. Μπαζιάνα θα ξεναγήσει την Μπρ. Μακρόν στην αρχαία και τη σύγχρονη Ελλάδα

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα, η σύζυγος του Έλληνα πρωθυπουργού, Μπέττυ Μπαζιάνα, θα ξεναγήσει την Μπριζίτ Μακρόν, σύζυγο του Εμανουέλ Μακρόν, στις δύο όψεις της Ελλάδας, την αρχαία και τη σύγχρονη.

Οι κυρίες Μπαζιάνα και Μακρόν θα επισκεφθούν τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, το μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς που συμβολίζει την έναρξη του δυτικού πολιτισμού και συνοψίζει το Αρχαίο ελληνικό πνεύμα και την ελληνική σκέψη.

Η Μπρ. Μακρόν θα γνωρίσει τη σύγχρονη Ελλάδα στο «πρόσωπο» ενός μοντέρνου μνημείου αρχιτεκτονικής, το εμβληματικό κτήριο του Ρέντσο Πιάνο -Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΣΝ), στο οποίο φιλοξενούνται η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη. Σε ένα χώρο που ανοίγεται προς τη θάλασσα «συνομιλώντας» με τα τοπόσημα της Αττικής, την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό. 

Στο ΚΠΣΝ η κ. Μπαζιάνα θα ξεναγήσει την κ. Τρονιέ στις τρεις όψεις του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού που βρίσκονται σήμερα σε δημιουργική ανάπτυξη: τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Επιστήμη.

Λίγα στοιχεία για Τέχνες-Γράμματα-Επιστήμη

Τέχνες: Παρά την οικονομική κρίση, ο Πολιτισμός υποστηρίχθηκε από τις κρατικές δομές, μεταξύ άλλων με την αποπεράτωση και έναρξη λειτουργίας του ΕΜΣΤ και την πραγματοποίηση της Documenta 14 στην Αθήνα, για πρώτη φορά εκτός του Κάσσελ. Έλληνες σκηνοθέτες, όπως ο Α. Αβρανάς, η Α. Ραχήλ-Τσαγγάρη και ο Γ. Λάνθιμος, αναγνωρίζονται στο εξωτερικό, καταδεικνύοντας άνθιση του ελληνικού κινηματογράφου που υποστηρίζεται από το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Στο Θέατρο και το Χορό, εκατοντάδες ομάδες δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα, ενώ μετά από 7 χρόνια ενεργοποιείται εκ νέου ο θεσμός των κρατικών επιχορηγήσεών τους. Η Εθνική Λυρική Σκηνή, ένας μοντέρνος χώρος που δύναται να φιλοξενήσει μεγάλες παραγωγές, έρχεται ως επιστέγασμα αυτής της δημιουργικής δραστηριότητας αναβαθμίζοντας τις δομές ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς. 

Γράμματα: Η δημιουργία μιας νέας σύγχρονης Εθνικής Βιβλιοθήκης συνοδεύεται από το δυναμικό πρόγραμμα του υπουργείου παιδείας για ίδρυση 1000 βιβλιοθηκών σε όλη τη χώρα.

Επιστήμη: Η εγχώρια επιστημονική κοινότητα καταγράφει μία δυναμική ανάπτυξη. Το 2014 καταγράφηκαν 10.793 νέες επιστημονικές δημοσιεύσεις ερευνητών από ελληνικά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, αριθμός δυναμικά αυξανόμενος τα τελευταία χρόνια. Αν ο αριθμός αυτός συσχετιστεί με τις δαπάνες για την έρευνα, τότε η επιστημονική "παραγωγικότητα" της χώρας βρίσκεται στην 3η θέση στην ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, η ελληνική ερευνητική κοινότητα συμμετέχει ενεργά σε ερευνητικές κοινοπραξίες στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Βάσει πρόσφατων στοιχείων του κοινοτικού προγράμματος 'Ορίζοντας 2020', η χώρα καταγράφει 1.820 συμμετοχές ελληνικών φορέων σε 1.139 ερευνητικά έργα συνολικής χρηματοδότησης ύψους 565 εκ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται στην 9η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Η Πολιτεία ανταποκρίνεται στην δημιουργική εγχώρια ερευνητική δραστηριότητα διπλασιάζοντας τα κονδύλια της έρευνας στον κρατικό προϋπολογισμό και παίρνοντας πρωτοβουλίες ανακοπής της τάσης του brain drain.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H HellenicMail σε pdf

HellenicMail - Weekend

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros