Όραμά μου, να συνεχιστεί η μεγάλη πορεία του Θεσσαλικού Θεάτρου

«Σχεδόν όλο το ελληνικό θέατρο έχει περάσει από το Θεσσαλικό Θέατρο»

«Είναι το θέατρο που γεννήθηκε από τους ανθρώπους της πόλης , αλλά και το θέατρο που έχει κάνει πανελλήνιες επιτυχίες, έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό»

Συνέντευξη με την καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου, κ. Κυριακή Σπανού, στη Mail.

Kυρία Σπανού, το Θεσσαλικό Θέατρο είναι ένα ιστορικό πλέον θέατρο που έχει αναδείξει μεγάλους καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σκηνογράφους. Μάλιστα η συμβολή του στον πολιτισμό, όχι μόνο της περιοχής της Θεσσαλίας, αλλά και γενικότερα της Ελλάδος, είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή.

Το Θεσσαλικό Θέατρο είναι ιστορικό θέατρο και έχει την ξεχωριστή μοίρα να είναι το πρώτο που ξεκίνησε ,πριν ακόμα γίνει θεσμικά Δημοτικό Θέατρο επί Μελίνας Μερκούρη, από μία προσπάθεια καλλιτεχνών, του Κώστα Τσιάνου, της Άννας Βαγενά, του Γιώργου Ζιάκα και πολλών άλλων σημαντικών Λαρισσαίων πολιτών, για θεατρική αποκέντρωση, με πολλές περιοδείες τους στα χωριά, τις πλατείες και τις πόλεις εδώ της Λάρισας. Από το 1983 και μετά, όπου έγινε Δημοτικό Θέατρο είναι νομίζω, το μόνο θέατρο που έχει παράγει θεατρικές παραστάσεις που έχουν γίνει πανελλήνιες επιτυχίες και όχι μόνο, όπως η «Ηλέκτρα» του Κώστα Τσιάνου. Σχεδόν όλο το ελληνικό θέατρο έχει περάσει από το Θεσσαλικό Θέατρο. Υπάρχει πολλή υπερηφάνεια και στην πόλη για το θέατρό τους και πράγματι το αξίζει πολλαπλά, διότι τονίζω πάντα δύο σημεία ως τα πιο ξεχωριστά. Ότι είναι το θέατρο που γεννήθηκε από τους ανθρώπους της πόλης , αλλά και το θέατρο που έχει κάνει πανελλήνιες επιτυχίες, έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό. Αυτό το κάνει μοναδικό.

Αυτή η σπουδαία ιστορία γεμίζει ευθύνες και εσάς που ηγείστε του Θεσσαλικού Θεάτρου. Ποιο είναι το όραμά σας για αυτό το θέατρο;

Το όραμά μου είναι να συνεχιστεί αυτή η μεγάλη πορεία. Είναι γνωστό ότι τα δύσκολα χρόνια της κρίσης είχαν αντίκτυπο στα θέατρα και, φυσικά, και στο Θεσσαλικό Θέατρο. Υπήρχαν και εδώ οι συνέπειες των χρόνων των μνημονίων, όπως περίοδοι υποχρηματοδότησης που δεν είχαν να κάνουν με την πρόθεση του Δήμου Λαρισαίων, που είναι ο κεντρικός μας χρηματοδότης και, επίσης, υπήρχαν ζητήματα από το Υπουργείο Πολιτισμού που σιγά σιγά εξομαλύνονται. Ήταν πράγματι μια πολύ δύσκολη περίοδος, η οποία βέβαια, δεν έχει λήξει εντελώς, αλλά πιστεύω ότι είμαστε σε μία μετάβαση ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Ήδη εμείς, η περσινή χρονιά, οπού ανέλαβα και τώρα είμαι στον ενδέκατο μου μήνα, έχουμε βάλει «φουλ» τις μηχανές. Έχουμε ξεκινήσει την Πειραματική Σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου, έχουμε κάνει 4 δικές μας παραγωγές το 2018, υψηλού επιπέδου, παρόλο που υπάρχει ακόμα η περίοδος κρίσης και δεν έχει εξομαλυνθεί. Συνεχίζουμε με το ίδιο όραμα και νομίζω ότι σε 2-3 χρόνια το Θέατρο θα έχει καλύψει αυτές τις δυσκολίες που υπήρξαν, τις οποίες βέβαια μοιραστήκαμε με όλη τη χώρα μέσα στα μνημονιακά χρόνια.

Βλέπουμε τώρα πως η Λάρισα εκτός από οικονομικό και εμπορικό κέντρο, γίνεται και κέντρο πολιτισμού και αυτό το γεγονός αποτελεί μία πολύ σημαντική παρακαταθήκη και για το Λαρισαίο πολίτη και, ευρύτερα, για τη χώρα μας. Ο πολιτισμός είναι ένα στοιχείο που αναδεικνύει τη χώρα αλλά και συμβάλλει καθοριστικά και στο τουριστικό κομμάτι.

Υπάρχουν κάποιες συνθήκες αυτή τη στιγμή που έχουν δημιουργηθεί στη Λάρισα στον τομέα του πολιτισμού, που πραγματικά είναι μία συγκλονιστική ευκαιρία. Ήδη υπάρχουν ολοκληρωμένες δομές υπό την εποπτεία του Δήμου, όπως η Δημοτική Πινακοθήκη, ένα θαυμάσιο κτίριο που έχει ήδη έντονη δραστηριότητα, όπως οι εκθέσεις που διοργανώνει και η επανέκθεση των μονίμων συλλογών της Πινακοθήκης που ετοιμάζεται στο Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Είναι ένα διαχρονικό, υπέροχο αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο πρόσφατα ολοκληρώθηκε. Μια τέτοια συνθήκη είναι, επίσης, το Θεσσαλικό Θέατρο με την παράδοση που έχουμε στο θέατρο του Μύλου και, εκτός αυτού, περιμένουμε σύντομα να ανοίξει και η μεγαλύτερη μας αίθουσα που θα φιλοξενεί μεγαλύτερες παραγωγές. Είναι το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, που δεν έχει αποκατασταθεί στο βαθμό του να φιλοξενεί παραστάσεις με μεγάλη προσέλευση κόσμου, αλλά πειραματικά και δοκιμαστικά φιλοξενεί ειδικές εκδηλώσεις. Καταλαβαίνω έτσι πως το γεγονός ότι η Λάρισα είναι στο κέντρο της Ελλάδας, με δύο Αρχαία Θέατρα στον αστικό ιστό της πόλης, και το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας και το Ρωμαϊκό, είναι μια μοναδική συγκυρία που οδηγεί την πόλη σε νέες διαδρομές πολιτισμού.

sardis rent a car banner

e-iatros

Πρώτη μέρα στο σχολείο για την πριγκίπισσα Σάρλοτ

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ο Μπραντ Πιτ υπόσχεται ότι δεν θα πιει ποτέ ξανά αλκοόλ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Τα «αστικά τοπία» του Matias Bechtold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Το Facebook εξετάζει την απόκρυψη του αριθμού των "likes" από τις αναρτήσεις των χρηστών