Να δώσουμε λύση και ανακούφιση στους δημότες

Συνέντευξη με τον υποψήφιο Δήμαρχο Φαρσάλων, κ. Βαγγέλη Δημητρακόπουλο, στη Mail.

Κύριε Δημητρακόπουλε, τα Φάρσαλα είναι μια πόλη με ιστορία, πολιτισμό, ένα αγροτικό και διοικητικό κέντρο.

Ακριβώς. Δυστυχώς, όμως, αυτό ίσχυε στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια τα Φάρσαλα βίωσαν σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια την κρίση που βιώνει και όλος ο υπόλοιπος ελληνικός λαός. Βρίσκονται στο νότιο μέρος του Νομού Λάρισας, συνορεύουν με τους Νομούς Μαγνησίας, Φθιώτιδος και Καρδίτσας. Αυτό το λέω διότι είναι στο κέντρο του θεσσαλικού κάμπου, όπου εύκολα μπορείς να μετακινηθείς και προς το Βόλο, τη Λαμία, την Καρδίτσα και τη Λάρισα, καθώς οι αποστάσεις είναι σχεδόν ίδιες. Έχουμε, όμως απομονωθεί, διότι τα προηγούμενα χρόνια κανείς δεν ασχολήθηκε με την επαρχία Φαρσάλων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το οδικό δίκτυο να είναι αυτό που είχε κατασκευαστεί επί «εποχής Γερμανών», για να το διακωμωδήσω, είναι ένα απαρχαιωμένο δίκτυο που μετά βίας περνούν ταυτοχρόνως δύο αυτοκίνητα μαζί, κάτι που έχει προκαλέσει και πολλά ατυχήματα. Ανάπτυξη, όμως, σε μία περιοχή χωρίς οδικό δίκτυο, δεν υπάρχει.

Η αλήθεια είναι πως έχουμε όλα όσα αναφέρατε σχετικά με τον πολιτισμό. Τα Φάρσαλα είναι η πατρίδα του Αχιλλέα, είναι στους πρόποδες του βουνού που βρίσκεται το κάστρο του Αχιλλέα. Τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα άγαλμα για να δώσουμε στην περιοχή την ταυτότητα του Αχιλλέα. Υπήρξαμε βέβαια ιστορικά και πεδίο ιταλικών συγκρούσεων, του Πομπηίου και του Καίσαρα. Δυστυχώς, όμως, δεν καταφέραμε να αναδείξουμε τίποτα από όλη αυτή την ιστορία μας. Είχα προτείνει παλαιότερα πως πολύ εύκολα θα μπορούσε και ένα Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου να έρθει προς εδώ και να μελετήσει την περιοχή, όμως δεν έγινε τίποτα. Βλέπουμε φοιτητές από Ιταλία, Καναδά, να έρχονται σε διάφορα χωριά, να μένουν σε αποθήκες και να ασχολούνται με την ανάδειξη αυτών των αρχαιοτήτων και εμείς να είμαστε μακριά από όλα αυτά.

Για να δούμε και τη θετική πλευρά, τα Φάρσαλα είναι και μία πόλη που έχει τεράστιο μέλλον.

Φυσικά, και αυτός είναι ο στόχος μας. Να μπορέσουμε, τουλάχιστον να αναδείξουμε αυτή την κληρονομιά που έχουμε και παραμένει ανέγγιχτη. Γι’ αυτό προτεραιότητα μας είναι η ανάδειξη όλων αυτών των στοιχείων και η προσέλκυση ξένου κόσμου στην πόλη μας. Πλέον, δεν περνά κανείς μέσα από την πόλη των Φαρσάλων. Έχουμε καταφέρει να διώξουμε όλους τους επισκέπτες που θα ερχόντουσαν ακόμη και για να αγοράσουν χαλβά, καθώς τους αναγκάζουμε να περνάνε απ’ έξω.

Σε σχέση με αυτό, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε όσον αφορά και το βαμβάκι, την κτηνοτροφία, τις φακές και το διάσημο, εντός και εκτός Ελλάδος χαλβά Φαρσάλων, πώς κινείται η επιχειρηματικότητα γύρω από το χαλβά;

Επειδή η επαρχία μας ευημερούσε πριν από μερικά χρόνια, ακόμη και αυτοί οι κατασκευαστές του παραδοσιακού χαλβά δεν μπόρεσαν να πιστοποιήσουν αυτό το προϊόν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές απομιμήσεις. Δε φροντίσαμε ούτε αυτό ακόμη, να δώσουμε στο χαλβά την ταυτότητα των Φαρσάλων.

Θα θέλατε να μας πείτε ποιές είναι οι προοπτικές καθώς και να μοιραστείτε μαζί μας το όραμά σας για την περιοχή;

Ως προς τα καθημερινά προβλήματα, πρέπει να αναφερθεί το νερό, που δεν υπάρχει στην πόλη, αλλά και στα χωριά, ενώ το θεωρώ αυτονόητο, διότι τα Φάρσαλα είναι μια αγροτική περιοχή και ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ από τα νιτρικά. Από τις γεωτρήσεις έχει γίνει το νερό ακατάλληλο. Χρειάζεται μία μελέτη σε ορεινές περιοχές, που παλιότερα είχε γίνει, ώστε το νερό να μπορεί να μεταφερθεί και δια βαρύτητος και το πρόβλημα να λυθεί αμέσως. Όπως αυτό, θεωρώ και το οδικό δίκτυο αυτονόητο, και πιστεύω πως πρέπει να τακτοποιηθεί άμεσα.

Οι δικές μου σκέψεις είναι να δώσουμε λύση και ανακούφιση στους δημότες. Έχουμε και πρόβλημα βιοπορισμού, καθώς η ανεργία εδώ βασανίζει τον κόσμο και τον έχει φέρει σε απόγνωση, όπως και σε κάθε Νομό.

Σκέφτομαι να εκμεταλλευτούμε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα και πακέτα που υπάρχουν, να δημιουργήσουμε φωτοβολταϊκά πάρκα όπου τα έσοδα θα χρησιμεύσουν για την αποπληρωμή των δημοτικών τελών και την απαλλαγή των δημοτών από αυτά, και να δημιουργήσουμε και δημοτικές επιχειρήσεις, ώστε πέραν επίλυσης προβλημάτων να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους εδώ. Για παράδειγμα, τα Φάρσαλα είναι και κτηνοτροφική περιοχή, ωστόσο οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν σφαγεία για να σφάξουν τα ζώα τους και αναγκάζονται να πηγαίνουν είτε στην Καρδίτσα είτε στη Λάρισα χωρίς να έχουν που να δώσουν το γάλα και να το πετούν. Αν ως προς αυτό δημιουργήσεις δύο αντίστοιχες δημοτικές επιχειρήσεις δίνεις μια διαφορετική προοπτική στους ανθρώπους αυτούς. Μιλάμε για έργα υποδομών που πρέπει να γίνουν ώστε να ανακουφιστούν οι δημότες.

sardis rent a car banner

e-iatros

Πρώτη μέρα στο σχολείο για την πριγκίπισσα Σάρλοτ

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ο Μπραντ Πιτ υπόσχεται ότι δεν θα πιει ποτέ ξανά αλκοόλ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Τα «αστικά τοπία» του Matias Bechtold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Το Facebook εξετάζει την απόκρυψη του αριθμού των "likes" από τις αναρτήσεις των χρηστών