Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ

Του κ. Αθανασίου Λ. Κυρίτση, Προέδρου του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας

«Ο Νομός Φθιώτιδας διαθέτει ένα πλούσιο απόθεμα πόρων για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που ωστόσο παραμένει σε μεγάλο βαθμό ακόμη αναξιοποίητο. Η τουριστική εικόνα μας οφείλει να στηριχθεί στα ιδιαίτερα της χαρακτηριστικά, σε εκείνα που τη διαφοροποιούν από τις ανταγωνιστικές περιοχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αποτελούν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα: τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον»

«Το Επιμελητήριο μας, εργάζεται συστηματικά για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ενδυνάμωση του οικονομικού ρόλου της περιοχής μας. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε αναπτύξει συγκεκριμένη εκθεσιακή πολιτική και έχουμε συμμετάσχει κατά καιρούς στις μεγαλύτερες εκθέσεις προϊόντων του εξωτερικού προωθώντας και υποστηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις»

«Εμείς, όμως, θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ. Να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και να διεκδικούμε, με επιμονή, την επίλυσή τους.  Κράτος και αγορά οφείλουν να λειτουργήσουν ως σύμμαχοι προς αυτή την κατεύθυνση. Η ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου των Επιμελητηρίων, μέσω όμως ενός κεντρικού αναπτυξιακού πλάνου της χώρας με εθνική στρατηγική, καθώς και η διαμόρφωση ενός γόνιμου φορολογικού πλαισίου, θα αποτελέσει ένα κρίσιμο βήμα»

Συνέντευξη του κ. Αθανάσιου Ηλ. Κυρίτση, Προέδρου Επιμελητηρίου Φθιώτιδας στη MAIL

Κύριε Πρόεδρε, η Φθιώτιδα είναι ένας ευλογημένος τόπος με υπέροχη φύση, πανέμορφη θάλασσα, εκπληκτικά ιαματικά λουτρά αλλά και φανταστικές διαδρομές στο βουνό. Θα θέλατε να μας πείτε τη γνώμη σας για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής;

Ο Νομός Φθιώτιδας διαθέτει ένα πλούσιο απόθεμα πόρων για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που ωστόσο παραμένει σε μεγάλο βαθμό ακόμη αναξιοποίητο. Η τουριστική εικόνα μας οφείλει να στηριχθεί στα ιδιαίτερα της χαρακτηριστικά, σε εκείνα που τη διαφοροποιούν από τις ανταγωνιστικές περιοχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αποτελούν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα: τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον. Όμως δεν αρκεί η ύπαρξη ενός πλούσιου αποθέματος σε αντίστοιχους τουριστικούς πόρους για τη προσέλκυση επενδύσεων και τουριστών. Απαιτείται η ανάδειξη των αξιοποιήσιμων πόρων, η ανανέωση και διαφοροποίηση της τουριστικής εικόνας της περιοχής μας μέσα από συγκεκριμένα και νέα τουριστικά προϊόντα, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες του τόπου μας. Η ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, με στόχο την διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος, η διάχυση της τουριστικής ανάπτυξης και η άμβλυνση της εποχικότητας, αποτελούν σημαντικά ζητήματα. Τέλος, επιβάλλεται η υιοθέτηση δράσεων για αναπτυσσόμενους και ειδικούς -(ορεινές περιοχές)- τουριστικούς προορισμούς με την ταυτόχρονη διασύνδεσή τους με προορισμούς ιαματικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, που η Φθιώτιδα θεωρείται χαρισματική σε αυτούς τους τομείς.

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τις ενέργειες  στις οποίες προβαίνετε για την προβολή των προϊόντων και υπηρεσιών του Νομού σας αλλά και τις δράσεις του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας;

Το Επιμελητήριο μας, εργάζεται συστηματικά για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ενδυνάμωση του οικονομικού ρόλου της περιοχής μας. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε αναπτύξει συγκεκριμένη εκθεσιακή πολιτική και έχουμε συμμετάσχει κατά καιρούς στις μεγαλύτερες εκθέσεις προϊόντων του εξωτερικού προωθώντας και υποστηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκθεσιακής μας πολιτικής και των δράσεων εξαγωγικού προσανατολισμού, υποστηρίζουμε τις δυναμικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς μας τομέα, συμμετέχοντας σε μεγάλες εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού επιδοτώντας μέρος της συμμετοχής τους. Κύριο μέλημά μας είναι τα τοπικά μας προϊόντα, να γίνουν ευρύτερα γνωστά, να βγουν δυναμικά στο εξωγενές περιβάλλον και να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στην παγκόσμια αγορά.

Ακόμη, μέσα από ένα λειτουργικό και σύγχρονο portal που διαθέτουμε, ενημερώνουμε και υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις - μέλη ως προς την αναζήτηση συνεργασιών από άλλες χώρες και προσπαθούμε να δικτυώσουμε τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες. Στα πλαίσια εξωτερίκευσης των διαδικασιών μας υιοθετούμε ευέλικτες διαδικασίες με τη συμμετοχή όλων των επιχειρηματιών – μελών μας, με κύριο στόχο να υπάρχει πληροφόρηση για τα πεπραγμένα και τις δραστηριότητες μας. Επιπλέον, το ζήτημα της εξειδίκευσης, κατάρτισης και ενημέρωσης είναι στην επιχειρησιακή μας ατζέντα. Μέσα από στοχευμένες ημερίδες, εκδηλώσεις, συνέδρια και σεμινάρια, είμαστε δίπλα στον επιχειρηματία και τον υποψήφιο επενδυτή παρέχοντας ουσιαστική και ολοκληρωμένη ενημέρωση. Ακόμη, σε συνεργασία με φορείς της Περιφέρειας, σχεδιάζουμε και συντάσσουμε προτάσεις για την κατάρτιση του Αναπτυξιακού πλάνου της Περιφέρειάς μας και συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε διαβούλευση που αφορά την τοπική μας οικονομία και κοινωνία.

Εμείς ως διοίκηση του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία της περιοχής, να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και να αντιμετωπίσουμε τις διαθρωτικές αδυναμίεςτης τοπικής οικονομίας. Η Φθιώτιδα θεωρούμε ότι μπορεί να διεκδικήσει δυναμικά τη θέση που τις αξίζει στον εγχώριο χάρτη και να αναδείξει όλες τις δυνατότητες και τις δυναμικές που απαιτούνται, ώστε να καταστεί σημείο αναφοράς της Περιφερειακής οικονομίας της ευρύτερης Κεντρικής Ελλάδας.

Κύριε Κυρίτση, μπορείτε να μας περιγράψετε συνοπτικά πώς κρίνετε τη γενική κατάσταση των επιχειρήσεων του Νομού σας;

Η παρατεταμένη κρίση έχει πλήξει σημαντικά τον ευρύ κύκλο του εμπορίου και αυτό των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή τη βάση του κοινωνικού στρώματος που συγκροτούσε τη λεγόμενη μεσαία τάξη. Όλοι αυτοί, όλοι εμείς, δέχθηκαν και δέχονται τις συνέπειες της μεγάλης και μακράς ύφεσης που περιορίζει δραστηριότητες συνδεδεμένες με την κατανάλωση των λεγόμενων διαρκών αγαθών και των υπηρεσιών.

Στη χώρα μας σήμερα επιβάλλεται καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις μας να παράξουν πλούτο, να υιοθετήσουμε πολιτικές που θα τονώσουν την απασχόληση με παράλληλη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Η Δημόσια Διοίκηση σήμερα, οφείλει να τοποθετήσει στο επίκεντρο τις δυνάμεις της υγιούς επιχειρηματικότητας, απενοχοποιώντας το επιχειρείν, παρέχοντας ανάσα στις επιχειρήσεις για την καθημερινή μάχη που δίνουν για να κρατηθούν ανοικτές.

Όλοι εμείς καθημερινά προσπαθούμε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και στοχοποιούμαστε μονίμως ως ύποπτοι και υπαίτιοι, για τα δεινά της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Τα ζητήματα που μας απασχολούν πολλά:

  • Οι τράπεζες, οι οποίες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
  • Η υψηλή και άδικη φορολόγηση και τα εξοντωτικά πρόστιμα που μας επιβάλλονται.
  • Οι κατασχέσεις, οι πλειστηριασμοί, η ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, η συρρίκνωση της αγοραστικής μας δύναμης, η ανεργία που χτυπάει κόκκινο στο Νομό μας και την Περιφέρεια.
  • Η σημαντική απώλεια των θέσεων εργασίας, η μαζική εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η αύξηση του πληθυσμού που ζει κοντά στο όριο της φτώχειας.

Τα χρέη συσσωρεύονται γιατί οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, πολύ απλά δεν έχουν να πληρώσουν. Και δεν έχουν, όχι εξαιτίας κακών πρακτικών, αλλά γιατί παλεύουν να επιβιώσουν σε μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά 25% τα τελευταία χρόνια.

Χρειάζεται πρωτίστως ανατροπή της άσχημης ψυχολογίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά και διακατέχει το σύνολο σχεδόν του επιχειρηματικού κόσμου, με λήψη μέτρων που να μπορούν να βοηθήσουν τον επιχειρηματία.

Κυρίως, όμως, χρειαζόμαστε ένα βιώσιμο φορολογικό περιβάλλον. Με λιγότερους φόρους και κίνητρα για τις επιχειρήσεις, ώστε όχι μόνο να παραμείνουν στη ζωή, αλλά και να ορθοποδήσουν. Να μπορέσουν να κάνουν επενδύσεις που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Για να μπορέσουν οι χιλιάδες ικανοί επιστήμονες επαγγελματίες που διαθέτει σήμερα η χώρα, να παραμείνουν εδώ και να στηρίξουν την ανάκαμψή της.

Για να κερδίσει το στοίχημα της ανάκαμψης, για να μπορέσει να αποκαταστήσει σταδιακά το επίπεδο ζωής των πολιτών της, η χώρα μας και η περιοχή μας κατ’επέκταση, δεν έχει άλλη επιλογή από το να στηριχθεί στις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Για αυτό το στόχο, χρειάζεται ακόμη πολλή προσπάθεια.

Εμείς, όμως, θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ. Να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και να διεκδικούμε, με επιμονή, την επίλυσή τους.  Κράτος και αγορά οφείλουν να λειτουργήσουν ως σύμμαχοι προς αυτή την κατεύθυνση. Η ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου των Επιμελητηρίων, μέσω όμως ενός κεντρικού αναπτυξιακού πλάνου της χώρας με εθνική στρατηγική, καθώς και η διαμόρφωση ενός γόνιμου φορολογικού πλαισίου, θα αποτελέσει ένα κρίσιμο βήμα.

 

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα