Δήμος Λοκρών: Ένας καταπράσινος δυναμικός Δήμος περιτριγυρισμένος από θάλασσα

Του κ. Νικολάου Λιόλιου, Δημάρχου Λοκρών

«Πράγματι ο νομός Φθιώτιδας συνδυάζει πολλές φυσικές ομορφιές και θαλάσσιες και ημιορεινών περιοχών εναλλακτικού τουρισμού, θρησκευτικού τουρισμού, ιαματικού τουρισμού που δεν υπάρχει σε τόσο μεγάλη έκταση στην υπόλοιπη χώρα»

«Υπάρχει όμως μια συγκεκριμένη δραστηριότητα που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα με την απόφαση του ΣτΕ να ξεμπλοκάρει το λεγόμενο «Αταλάντη Hills» και αναμένεται να γίνει μια μεγάλη επένδυση»

«Φέτος παρουσιάζεται με το διεθνές σύστημα ενοικίασης μονοκατοικιών ή  διαμερισμάτων, μεγάλη προσέλευση σε όλη την παραλιακή μας ζώνη. Είμαστε ένας καταπράσινος Δήμος περιτριγυρισμένος από φυσικό περιβάλλον και από θάλασσα. Είμαστε ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που έχει έξι γαλάζιες σημαίες. Όλες μας οι παραλίες είναι διαθέσιμες, με πάρα πολύ μεγάλη συμβολή του Δήμου. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται επενδύσεις με αγοραπωλησίες οικοπέδων. Αλλά περιμένουμε και μεγάλους επενδυτές οι οποίοι θα προχωρήσουν στην κατεύθυνση της αξιοποίησης και του θρησκευτικού τουρισμού»

Συνέντευξη του Δημάρχου Λοκρών κ. Νικολάου Λιόλιου στη Mail

Κύριε Δήμαρχε, η Φθιώτιδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία άλλη τουριστική περιοχή της Ελλάδας. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, πράσινο και γαλάζιο. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την περιοχή μας;

Πράγματι ο νομός Φθιώτιδας συνδυάζει πολλές φυσικές ομορφιές και θαλάσσιες και ημιορεινών περιοχών εναλλακτικού τουρισμού, θρησκευτικού τουρισμού, ιαματικού τουρισμού που δεν υπάρχει σε τόσο μεγάλη έκταση στην υπόλοιπη χώρα. Στο νομό Φθιώτιδας συγκεκριμένα έχουμε πέντε σημείαθερμαλισμού, αλλά είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανοργάνωτα, όπως και ο υπόλοιπος τουρισμός. Αν και ξεκίνησε πριν από περίπου εβδομήντα χρόνια από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή η δημιουργία τριών – τεσσάρων κέντρων στην Ελλάδα, ένα εκ των οποίων ήταν τα Καμένα Βούρλα, που κυρίως απευθύνονταν σε εσωτερικό τουρισμό, αν και είμαστε στο κέντρο της Ελλάδας, δεν έχουμε σοβαρές και ταυτοποιημένες επιχειρήσεις γιατί πολλές από αυτές έχουν κλείσει στο παρελθόν. Συγκεκριμένα και στο Δήμο Λοκρών, δύο μεγάλες επιχειρήσεις που μεσουρανούσαν πριν από είκοσι και τριάντα χρόνια, το «Καλυψώ Club» και το ξενοδοχείο «Παυλόπουλου» παραμένουν ανενεργά πάνω από είκοσι χρόνια. Υπάρχει όμως μια συγκεκριμένη δραστηριότητα που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα με την απόφαση του ΣτΕ να ξεμπλοκάρει το λεγόμενο «Αταλάντη Hills» και αναμένεται να γίνει μια μεγάλη επένδυση.

Ο Δήμος των Λοκρών έχει μια παραλιακή ζώνη μήκους ογδόντα έξι χιλιομέτρων, με μικρή σχετικά τουριστική ανάπτυξη, εσωτερικού τουρισμού κυρίως. Φέτος παρουσιάζεται με το διεθνές σύστημα ενοικίασης μονοκατοικιών ή  διαμερισμάτων, μεγάλη προσέλευση σε όλη την παραλιακή μας ζώνη. Είμαστε ένας καταπράσινος Δήμος περιτριγυρισμένος από φυσικό περιβάλλον και από θάλασσα. Είμαστε ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που έχει έξι γαλάζιες σημαίες. Όλες μας οι παραλίες είναι διαθέσιμες, με πάρα πολύ μεγάλη συμβολή του Δήμου. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται επενδύσεις με αγοραπωλησίες οικοπέδων. Αλλά περιμένουμε και μεγάλους επενδυτές οι οποίοι θα προχωρήσουν στην κατεύθυνση της αξιοποίησης και του θρησκευτικού τουρισμού. Ο Δήμος μας έχει δέκα μοναστήρια, πάνω από τριακόσιες εκκλησίες και ξωκλήσια. Ο Δήμος Λοκρών έχει πολύ μεγάλη ιστορική παρακαταθήκη. Υπολογίστε το γεγονός ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλος Δήμος στην Ελλάδα που να έχει εγκατεστημένες τέσσερεις αρχαιολογικές σχολές, δύο αμερικάνικες, μία ελληνική και μία γερμανική, οι οποίες πραγματοποιούν συνεχώς επενδύσεις και ανασκαφές. Δυστυχώς, όμως, και ο τομέας αυτός έχει πάει πάρα πολύ πίσω, γιατί η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα μεγάλης καθυστέρησης στην ανάδειξη και στην παρουσίαση αυτών. Φανταστείτε επίσης ότι στην Στερεά Ελλάδα δε γινόταν κανένα συνέδριο, μέχρι το 2012 που πραγματοποιήσαμε στο Δήμο Λοκρών. Αλλά η Στερεά Ελλάδα υπαγόταν στη Θεσσαλία για τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Περιμένουμε λοιπόν, δύο – τρεις μεγάλες επενδύσεις το επόμενο διάστημα ώστε να μπορέσουν ως leader να έχουν μιας ιδιαίτερης σημασίας προστιθέμενη αξία. Δηλαδή οι μικρές ιδιόκτητες επιχειρήσεις δεν μπορούν να προσελκύσουν τον τουρισμό, γιατί ταυτόχρονα με το θρησκευτικό τουρισμό και την αρχαία ιστορία, έχουμε και νεότερα ιστορικά κειμήλια για πολλά ιστορικά γεγονότα, όπως είναι η γνωστή μάχη του Μαρτίνου που έδωσε πολύ μεγάλη ώθηση  στην απελευθέρωση της πατρίδας μας. Επίσης υπάρχουν φαράγγια, σπήλαια και πολλές ποικίλες ομορφιές που είναι αναξιοποίητες.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας το όραμά σας για τη Λοκρίδα και τη Φθιώτιδα;

Είναι ένας Δήμος φιλικός προς το περιβάλλον. Ένας Δήμος που μαζί με τη γεωργία και την κτηνοτροφία συνδυάζει την ήπια βιομηχανική παραγωγή. Μην ξεχνάτε ότι διαθέτουμε το μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη, τη ΛΑΡΚΟ. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το πράσινο περιβάλλον, όπως η δημιουργία πολλών μονοπατιών μέσω των προγραμμάτων leader προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, δύνανται να μετατρέψουν την περιοχή σε ισχυρό πόλο έλξης επισκεπτών. Η αύξηση της επισκεψιμότητας αυτής της ουσιαστικά παρθένας τουριστικά περιοχής του Δήμου των Λοκρών, τόσο της παραθαλάσσιας όσο και της ορεινής και ημιορεινής, με αξιοποίηση του εκκλησιαστικού και ιστορικού τουρισμού, θα δώσει προστιθέμενη αξία στον τόπο. Επίσης με ενοικιάσεις κατοικιών, που είναι μια νέα παγκόσμια κατεύθυνση για όλο το χρόνο, μπορεί να ανέβει το τοπικό εισόδημα. Αλλά και με δημιουργία νέων μεγάλων μονάδων, γιατί, ως γνωστόν,  έχει κορεστεί τόσο η Πελοπόννησος όσο και η νησιωτική Ελλάδα, άρα είναι μονόδρομος οι επενδύσεις να έρθουν προς τη δική μας περιοχή. Σημασία έχει όταν αυτό συμβεί να συνδυάσουμε και να συνδέσουμε την εξαιρετικής ποιότητας τοπική παραγωγή, τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που διαθέτουμε ώστε να επιτύχουμε και μεγαλύτερη απασχόληση αλλά και μία προστιθέμενη αξία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουμε, η οποία είναι απαραίτητη για να αναβαθμιστεί και να αναπτυχθεί η περιοχή μας.

Κύριε Δήμαρχε, θα θέλατε να μας μιλήσετε για τα τοπικά προϊόντα; Αλλά και επίσης θα θέλαμε να μας προτείνετε τοπικά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσουμε οπωσδήποτε; 

Ξεκινάμε από τη φυτική παραγωγή. Έχουμε πολύ καλό ελαιόλαδο, πολύ καλές ελιές, η μισή παραγωγή των ελιών Καλαμών της Ελλάδας παράγεται στο Δήμο των Λοκρών. Πολύ καλό μέλι, περιώνυμο μέλι το οποίο έχει βραβευτεί εδώ και πενήντα χρόνια από διάφορες εκθέσεις, όπως είναι το μέλι του Μαρτίνου, της Μαλεσίνας, του Θεολόγου και των ορεινών περιοχών. Είναι η γνωστή πατάτα των Λιβανατών εξαιρετικής ποιότητας, είναι η φέτα, τα τυροκομικά προϊόντα, το πολύ καλό κρασί που παράγουν πολλές μικρομεσαίες και μία μεγάλη επιχείρηση στο Δήμο των Λοκρών. Θα έλεγα ότι αυτός ο τόπος εδώ είναι ευλογημένος, έχει όλη την παραγωγική δυναμική, η οποία και για τους Αθηναίους και για όλους τους κατοίκους της Ελλάδας, ως κέντρο της Ελλάδας με τα πολύ καλά οδικά δίκτυα που διαθέτουμε είναι εύκολα προσβάσιμη.

Οι τιμές είναι πολύ καλές, πολύ ανταγωνιστικές, χαμηλές σε σχέση με άλλες περιοχές και για τα προϊόντα αλλά και για τα τουριστικά καταλύματα. Απλώς θέλουμε μία βοήθεια και ενίσχυση στη κατεύθυνση που ανέφερα προηγουμένως. Για παράδειγμα ο Δήμος διεκδικεί το «Καλυψώ Club» για ενοικίαση από το Δημόσιο, που μέχρι τώρα δεν μας το έχει παραχωρήσει, για να μπορέσει να γίνει ένας διεθνής διαγωνισμός και να αναλάβει ένας επιχειρηματίας τη λειτουργία του. Έτσι θα δημιουργούνταν διακόσιες θέσεις εργασίας. Υπάρχει όπως καταλαβαίνετε σε αδράνεια δυναμικό, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί, προκειμένου να δουλέψουν οι άνθρωποι, να φέρουν χρήματα στην περιοχή μας, ώστε να αναβαθμιστεί η τουριστική κίνηση.

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Το σήμα του Batman εμφανίστηκε σε 13 πόλεις για τα 80ά γενέθλιά του

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Νέτσερ, ο ποπ σταρ του ποδοσφαίρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Γιατί ο Χούμπολτ παραμένει επίκαιρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Γερμανία: πόλος έλξης Ελλήνων τουριστών