Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ιστορικός

Της κυρίας Ολυμπίας Τελιγιορίδου*

Ο προϋπολογισμός του 2018, αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό για την ελληνική οικονομία καθώς σηματοδοτεί το τέλος της μνημονιακής εποχής και το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου. Αποτελεί το πέρασμα από την εποχή των μνημονίων στην εποχή της επανεκκίνησης της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ένας ιστορικός προϋπολογισμός γιατί είναι ο τελευταίος της μνημονιακής Ελλάδας. Μετά από επτά χρόνια κρίσης, είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που θα υλοποιηθεί σε συνθήκες άρσης κυριαρχίας για τη χώρα μας και την οικονομία μας.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ακόμη, είμαστε βέβαιοι πως σε λίγους μήνες τα μνημόνια θα είναι παρελθόν. Αυτό το παραδέχονται πλέον όλοι, εντός και εκτός της χώρας. Τον Αύγουστο του 2018 τελειώνει το πρόγραμμα. Καταφέραμε με σκληρή δουλειά να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και φέρνοντας καλύτερα αποτελέσματα στο πλεόνασμα, από το προβλεπόμενο, μπορέσαμε να δώσουμε το κοινωνικό μέρισμα στους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης περιόδου και προσπαθούμε να μηδενίσουμε τις αρνητικές συνέπειες των προηγούμενων χρόνων. Ο προϋπολογισμός αυτός επιχειρεί να έχει κοινωνικό πρόσημο και να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας στις ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού. Επιδιώκουμε την εκ νέου θεμελίωση του κοινωνικού κράτους και στηρίζουμε τις δομές του κράτους πρόνοιας.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως δίνονται 760 εκατομμύρια ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Επιπλέον δίνονται 706 εκ. ευρώ για τη στήριξη των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ για την παροχή κοινωνικής φροντίδας. Στηρίζονται τα προγράμματα των παιδικών κατασκηνώσεων, των βρεφονηπιακών σταθμών, της μεταφοράς ειδικών ομάδων με μειωμένο εισιτήριο. Δίνονται 315 εκ. ευρώ για τη στήριξη της οικογένειας. Η αύξηση των σημερινών επιδομάτων από 650 εκ. σε 910 εκ. (+40%) επιφέρει αυξήσεις στο 92% των οικογενειών που λαμβάνουν σήμερα το επίδομα. Χρηματοδοτείται το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων για 130.000 μαθητές του δημοτικού.

Από το πλεόνασμα δίνονται 720 εκ . ευρώ για οικονομικά ασθενέστερους.

Ταυτόχρονα επιχειρούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για έναν διαφορετικό αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα βασίζεται σε μια δυναμική προοπτική με εξωστρεφή χαρακτηριστικά.

Ανατρέπουμε την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την οικονομική κατάσταση, την κακή δημοσιονομική μεταχείριση, την λεηλασία της παραγωγικής βάσης και των υποδομών. Αρνούμαστε τα παρασιτικά κρατικοδίαιτα μοντέλα του παρελθόντος και επιδιώκουμε την υλοποίηση ενός διαφορετικού παραγωγικού προτύπου και ενός νέου παραδείγματος διακυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως δίνονται 117 εκ. ευρώ για την έρευνα από τον τακτικό προϋπολογισμό και 157 εκ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αγγίζουμε με τον τρόπο αυτό το 1% του ΑΕΠ για την έρευνα έναντι του 0.84% που ήταν το 2014.

Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με την δυνατότητα ανάδειξης των ικανοτήτων του, αποτελεί για εμάς πρωταρχικό στόχο. Για την αξιοποίηση αυτή βασικό ρόλο διαδραματίζει η χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και του νέου αναπτυξιακού νόμου με την απλοποίηση των διαδικασιών, την ενίσχυση των εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, την στήριξη περιοχών με μειωμένη αναπτυξιακή δυναμική.

Βασικές μας στοχεύσεις με βάση αυτήν την πολιτική είναι η προστασία των λαϊκών στρωμάτων, η καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου, η επίτευξη της πλήρους απασχόλησης, η ενίσχυση των καινοτόμων πρωτοβουλιών, η συνέργεια του δημόσιου, του κοινωνικού και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας με σεβασμό στους κανόνες και τους νόμους του κράτους.

Μετά από μια μακροχρόνια οικονομική κρίση, οι θυσίες του λαού μας και η προσπάθεια της κυβέρνησης δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα. Με την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων, την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, την μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 21% από το 27%, το ρυθμό ανάπτυξης στο 2%, αρχίζει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Όλοι οι δείκτες αποδεικνύουν πως στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 μπορούμε να πετύχουμε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις.

Δε σκοπεύουμε να διαχειριστούμε τη μιζέρια. Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε μαζί με τους πολίτες σε ένα καλύτερο αύριο, με πρόοδο, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα για τον τόπο, τους πολίτες, τις νέες και τους νέους μας.

*Η κυρία Ολυμπία Τελιγιορίδου είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Αφεντικό στο «σπίτι» της

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Πόση άδεια χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε μπαταρίες;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

«Θα μας λείψεις εσύ και η μουσική σου»