Ένα συνέδριο χωρίς «μπράβο» και «ζήτω»

Του Κωστή Χατζηδάκη*

Οι λαϊκιστές οπαδοί του κρατισμού στη χώρα μας συνηθίζουν να ισχυρίζονται ότι στόχος τους είναι να υπερασπιστούν τους φτωχότερους. Στην πραγματικότητά όμως, με το να εναντιώνονται σε οποιαδήποτε αλλαγή υπερασπίζονται μόνο τα προνόμια της εκάστοτε συντεχνίας, πλήττοντας κυρίως τους πιο αδύναμους Έλληνες. Γιατί ενώ η κάθε συντεχνία κερδίζει τη μικρή της μάχη, η χώρα καταλήγει να χάνει τον πόλεμο.

Αυτό ήταν το σημείο εκκίνησής της Νέας Δημοκρατίας όταν σχεδιάζαμε τα 7 θεματικά προσυνέδρια σε όλη την Ελλάδα που θα οδηγήσουν στο συνέδριο αρχών και θέσεων του κόμματός μας στις 16-17 Δεκεμβρίου.

Με βάση τα διδάγματα της κρίσης, στόχος μας ήταν να βρούμε λύσεις για αυτούς που έχουν πληγεί πιο πολύ τα τελευταία χρόνια. Τους ανέργους, τους εργαζόμενους, τους νέους και γενικά τους κοινωνικά αδύναμους. Και για να το πετύχουμε αυτό αποφασίσαμε να ξεφύγουμε από τις παραδοσιακές κομματικές εκδηλώσεις και να ανοίξουμε τις πόρτες και τα παράθυρά μας στην κοινωνία. Με ερωτηματολόγια, ευρεία συμμετοχή και ουσιαστικό διάλογο. Θέλουμε να συζητήσουμε με τους πολίτες για τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Για την ανεργία και την υπερφορολόγηση. Για το μεταναστευτικό, την εγκληματικότητα και τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Να μάθουμε περισσότερα για τις απόψεις των ψηφοφόρων, όχι να προσπαθήσουμε να περάσουμε τις δικές μας θέσεις ως «απόψεις της πλειοψηφίας». Να ανταλλάξουμε ιδέες για συγκεκριμένες λύσεις, όχι αόριστα συνθήματα. Να κάνουμε, δηλαδή, ένα συνέδριο χωρίς τα γνωστά κομματικά «μπράβο» και «ζήτω».

Η αρχή έγινε την περασμένη Κυριακή με το πρώτο προσυνέδριο στη Νίκαια, όπου συζητήσαμε για τα προβλήματα των ανέργων και των εργαζομένων. Οι καλεσμένοι μας ήταν ιδρυτές καινοτόμων startups που έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας στη χώρα, καθώς και ένα ευρύ φάσμα επιστημόνων, πολλοί εκ των οποίων μιλούσαν πρώτη φορά στη Νέα Δημοκρατία. Έγινε ένας ζωντανός διάλογος, με συμμετοχή τόσο των παρευρισκομένων, όσο και πολιτών που έστελναν τις ερωτήσεις τους μέσω socialmedia. Μοιραστήκαμε εμπειρίες και απόψεις σχετικά με πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί πετυχημένα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, τις οποίες μπορούμε να υιοθετήσουμε στη χώρα μας για να προσφέρουμε πραγματικές λύσεις.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από την κορυφαία κοινωνική πολιτική που μπορεί να ασκηθεί σήμερα  στην Ελλάδα: Τη δημιουργία πολλών ποιοτικών νέων θέσεων εργασίας. Οι άνθρωποι της δημιουργίας που πήραν το λόγο έκαναν εκτενείς αναφορές στις απλές κινήσεις που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση ώστε να επιτρέψει σε επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να ανοίξουν νέες δουλειές. Είναι σημαντικό να το τονίζουμε, γιατί στη χώρα μας πολλοί –μεταξύ αυτών και η κυβέρνηση- εθελοτυφλούν: Νέες επενδύσεις ίσον νέες δουλειές. Το άνοιγμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία είναι η βασική συνταγή που μπορεί να βελτιώσει σήμερα τη ζωή των ανέργων και των εργαζομένων και να τους δημιουργήσει ουσιαστική προοπτική για το μέλλον.

Ενώ, όμως, δεν μπορούμε να έχουμε εργαζομένους χωρίς επενδύσεις, δεν μπορούμε να έχουμε και επιχειρήσεις με εργαζομένους στα κεραμίδια. Γι’ αυτό και μιλήσαμε, μεταξύ άλλων, για την υιοθέτηση του Ολλανδικού μοντέλου κοινωνικού διαλόγου, σύμφωνα με το οποίο εργοδότες, εργαζόμενοι και –όπου χρειάζεται- η κυβέρνηση, υπό συνθήκες ουσιαστικού διαλόγου, θα καταλήγουν σε συναινετικές λύσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την αύξηση της απασχόλησης.

Συνεχίζουμε στις 21 Οκτωβρίου στην Πάτρα, με ένα προσυνέδριο αφιερωμένο στους νέους. Προχωράμε αποφασιστικά με στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης πατριωτικής συμμαχίας υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Για να αφήσουμε πίσω τους δογματισμούς και τη λατρεία του κράτους-πατερούλη και να υιοθετήσουμε τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Για να ξεφύγουμε από την Ελλάδα της ελεημοσύνης και να περάσουμε στην Ελλάδα των ευκαιριών για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Μα πιο πολύ για τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους κοινωνικά αδύναμους, που πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας. Αξίζουμε κάτι πολύ καλύτερο από τη σημερινή μιζέρια. Και αν δώσουμε αυτή τη μάχη ενωμένοι είμαι βέβαιος πως σύντομα θα το αποκτήσουμε.

*O κ. Κωστής Χατζηδάκης είναι Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Β’ Αθηνών

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα