Η «φυγή προς τα εμπρός» έχει ξεκινήσει

Του κ. Γιώργου Ακριώτη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας

Την καταστροφολογία και τον μηδενισμό της αντιπολίτευσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έρχονται να καταρρίψουν οι θετικές ειδήσεις που συνεχώς πυκνώνουν, με πιο πρόσφατη την ανακοίνωση του Συμβούλιου των Υπουργών της ΕΕ που έρχεται να εξαιρέσει την Ελλάδα από τις χώρες υπερβολικού ελλείμματος, με το έλλειμμα να κινείται πλέον κάτω του 3%, τιμή αναφοράς για τις χώρες της ΕΕ.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτηρίζει την απόφαση «αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός», μιλά για «ανάκαμψη χωρίς προηγούμενο» ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα σημειώνει ότι «πήρε μια οικονομία σε αποσταθεροποίηση και κατάφερε να την μεταβάλει σε μια οικονομία που καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης». Η πρόσφατη επιτυχής έξοδος στις αγορές άλλωστε και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους Moody’s και Fitch έρχεται ως ένδειξη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με τους διεθνείς οικονομικούς αναλυτές να χαρακτηρίζουν στην πλειονότητα τους το 2017 ως έτος ανάκαμψης για την Ελλάδα.

Αδιάψευστη απόδειξη της εξισορρόπησης των δημόσιων οικονομικών της χώρας αποτελούν οι οικονομικοί δείκτες που σημειώνουν ότι: στο α’ τρίμηνο του ’17 είχαμε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση 11,2% επενδύσεων παγίου κεφαλαίου της τελευταίας δεκαετίας ενώ ταυτόχρονα οι ξένες άμεσες επενδύσεις, που ήδη από το 2016 σημείωναν ρεκόρ δεκαετίας, αυξήθηκαν επιπλέον κατά 185% στο α’ εξάμηνο. Παράλληλα η βιομηχανική παραγωγή παρουσιάζει ετήσια αύξηση ύψους 6% από το 2000 ως σήμερα ενώ επίσης ετήσια αύξηση ύψους 18,2% σημειώνεται και στις εξαγωγές αγαθών της τελευταίας δεκαετίας. Ο ELA μειώνεται συνεχώς, απόδειξη της βελτίωσης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και ο τουρισμός εκτοξεύεται - μόνο το επτάμηνο Ιανουάριος- Ιούλιος του ’17 είχαμε πλεονασματικό ταξιδιωτικό ισοζύγιο 8,1% σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του ’16. Με το ΑΕΠ να κλείνει φέτος με πλεόνασμα περί το 2,1-2,2%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπ. Οικονομικών, η Ελλάδα αφήνει πίσω οριστικά την οικονομική κρίση και εισέρχεται σε περίοδο βιώσιμης και διαρκούς ανάπτυξης.

Η «φυγή προς τα εμπρός» έχει ξεκινήσει, η Ελλάδα διεκδικεί το κύρος και τη θέση που της αρμόζει ως ισότιμος εταίρος στην οικονομικοπολιτική σκακιέρα και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Τα νέα οικονομικά δεδομένα είναι κάτι περισσότερο από αισιόδοξα· για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ όμως τα νούμερα δεν είναι αυτοσκοπός, είναι το μέσο για να αλλάξει η χώρα σελίδα, είναι το μέσο για την δίκαιη ανάπτυξη, για την καταπολέμηση της ανεργίας, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για την καταπολέμηση του brain drain.

Συνοψίζοντας: το δεύτερο τρίμηνο του 2017το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 21,1% σε σχέση με 26,5% του 2014ενώ η Ελλάδα για ακόμη μια φορά κατατάσσεται στην κορυφή της Ευρώπης σε απορροφητικότητα κονδυλίων ΕΣΠΑ. Έγιναν περισσότερες από 15.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα τα σχολεία, για δεύτερη χρονιά, να ανοίγουν κανονικά στην ώρα τους. Την ίδια ώρα 120.000 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου (με στόχο να ξεπεράσουν του χρόνου τους 500.000) σιτίζονται με το θεσμό των σχολικών γευμάτων και 500.000 περίπου συνάνθρωποι μας υποστηρίζονται από το ΚΕΑ. Ταυτόχρονα 2.500.000 ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι πολιτικές λιτότητας και το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο που ακολούθησε η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια δίνουν πλέον τη θέση τους σε ένα νέο, πιο παραγωγικό με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Η απόπειρα να αποτελέσει η κυβέρνηση «μια αριστερή παρένθεση» ναυάγησε αλλά επίσης αποκάλυψε ποιοί είναι πραγματικοί σύμμαχοι της χώρας στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της. Φυσικά δεν αποτέλεσε έκπληξη για εμάς το αδυσώπητο και συντηρητικό πρόσωπο της Ευρώπης και των δανειστών, δυσάρεστη έκπληξη όμως ήταν το είδος αντιπολίτευσης που επέλεξαν ΝΔ, Πασόκ και λοιποί που με προθυμία έσπευδαν να συνταχθούν με οτιδήποτε ακραίο μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ιστορία θα τους κρίνει, όμως επειδή και οι γερμανικές εκλογές έδειξαν ότι οι πολιτικές λιτότητας και ο νεοφιλελευθερισμός, όχι μόνο αποδυνάμωσαν τα δεξιά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη αλλά άνοιξαν διάπλατα την πόρτα σε ακροδεξιά, φασιστικά κόμματα, καλούμε τις εδώ πολιτικές δυνάμεις να παραδειγματιστούν και να σταματήσουν να κοιτούν μόνο το δέντρο. Η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των αξιών που διέπουν την ένωση είναι πιο αναγκαία από ποτέ, όμως αυτό απαιτεί συνεννόηση και ωριμότητα. Η αρχιτεκτονική της Ευρώπης επιβάλλεται να αλλάξει και αυτό προϋποθέτει ουσιαστικότερο έλεγχο των οργάνων της ΕΕ από το ευρωκοινοβούλιο, άρση των πολιτικών λιτότητας, ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και των δημοκρατικών ελευθεριών.

sardis rent a car banner

e-iatros

Πρώτη μέρα στο σχολείο για την πριγκίπισσα Σάρλοτ

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ο Μπραντ Πιτ υπόσχεται ότι δεν θα πιει ποτέ ξανά αλκοόλ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Τα «αστικά τοπία» του Matias Bechtold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Το Facebook εξετάζει την απόκρυψη του αριθμού των "likes" από τις αναρτήσεις των χρηστών