Η Ευρώπη των αποφάσεων!

Της Μαρίας Σιαφάκα

Η άτυπη Σύνοδος στο Ταλίν της Εσθονίας διαφαίνεται ότι θα αποτελέσει εντέλει κομβικό γεγονός στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Γιατί εδώ, κατά τη διάρκεια δείπνου των Ευρωπαίων Ηγετών συζητήθηκε το μέλλον της Ε.Ε. με τη «συντριπτική πλειοψηφία των χωρών μελών να αναγνωρίζει την ανάγκη για αλλαγές»*.

«Άλλωστε στους επόμενους 18 μήνες που απομένουν μέχρι την οριστική αποχώρηση του Ην. Βασιλείου από την Ε.Ε., το Μάρτιο του 2019, η Ευρώπη αναμένεται να γυρίσει και οριστικά σελίδα».

«Μεταξύ των προτεινόμενων αλλαγών που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, η πρόβλεψη ξεχωριστού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, η καθιέρωση ελάχιστου μισθού σε όλα τα κράτη μέλη, η κοινή δράση κατά της τρομοκρατίας, η δημιουργία στρατιωτικής δύναμης άμεσης επέμβασης και η μεγαλύτερη κινητικότητα των φοιτητών και σπουδαστών»*.

«Αν η Ευρώπη θέλει να παίξει έναν νέο παγκόσμιο ισχυρό ρόλο, δεν μπορεί παρά να είναι ικανή να λύνει τα δικά της προβλήματα μόνη της», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ταλίν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και Ευρωπαίοι Ηγέτες που υπήρξαν εμμονικοί σχεδόν με την ανάγκη παρουσίας του Δ.Ν.Τ. στην Ευρώπη, πλέον στηρίζουν τη δημιουργία Ευρωπαϊκών θεσμών που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της.

Η συζήτηση για τη νέα Ευρώπη που ανατέλλει και έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, είναι σε εξέλιξη. Στο επόμενο διάστημα οι Ευρωπαίοι Ηγέτες καλούνται να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους και αναμένεται να παρθούν αποφάσεις που οφείλουν να είναι γενναίες.

Μένει να δούμε αν η Ευρώπη και οι Ηγέτες της θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών και των λαών τους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μείνουμε στην Ευρώπη των καλών προθέσεων αλλά θα προχωρήσουμε στην Ευρώπη των μεγάλων αποφάσεων!

*Πηγή: DW

sardis rent a car banner

e-iatros

Πρώτη μέρα στο σχολείο για την πριγκίπισσα Σάρλοτ

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ο Μπραντ Πιτ υπόσχεται ότι δεν θα πιει ποτέ ξανά αλκοόλ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Τα «αστικά τοπία» του Matias Bechtold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Το Facebook εξετάζει την απόκρυψη του αριθμού των "likes" από τις αναρτήσεις των χρηστών