Αλλαγή σελίδας

Του κ. Βασίλη Τσίρκα, Βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ

Η συμπλήρωση δύο χρόνων από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτει με την αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία και το θετικό σήμα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη στήριξη της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο ελληνικός λαός μας έδωσε ισχυρή εντολή να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια και με την κοινωνία όρθια στην έξοδο από την κρίση και τα αδιέξοδα που παρήγαγε η καταστροφική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Παρά τις δυσκολίες παραμείναμε προσηλωμένοι στην επίτευξη του βασικού στόχου: την έξοδο από τα μνημόνια, την άρση της επιτροπείας και της σκληρής επιτήρησης. Και αυτός ο στόχος σήμερα είναι εφικτός περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά.

Σε αυτή τη νέα περίοδο η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία έχει μειωθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες και βαίνει μειούμενη, οι δημοσιονομικές επιδόσεις κινούνται πάνω από τον στόχο, ενώ οι δείκτες ζωτικών οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία και οι εξαγωγές, καταγράφουν δυναμική άνοδο.

Σήμερα, δύο χρόνια, το θετικό πλαίσιο που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία μπορεί να οδηγήσει, με προσεκτικά βήματα και ευρεία στήριξη της προσπάθειας, στο τέλος της δυσκολότερης περιόδου για τον ελληνικό λαό, που θα κλείσει οριστικά τον Αύγουστο του 2018. Τότε θα έχουμε μπροστά μας έναν ακόμη χρόνο προκειμένου να υλοποιήσουμε το δικό μας σχέδιο για την Ελλάδα της προκοπής, της δικαιοσύνης και της δίκαιης ανάπτυξης.

Τα στοιχεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι συγκεκριμένα και δεν βασίζονται σε ευχές και αυθαίρετες εκτιμήσεις. Οι θετικές εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας συνέβαλαν στη δημιουργία του μεγαλύτερου αριθμού νέων θέσεων εργασίας που έχει καταγραφεί από το Γενάρη του 2000. Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2017 δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας, μειώνοντας το ποσοστό ανεργίας στο 21,1% .

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2017 σημειώθηκε εισροή 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία από τέτοιες επενδύσεις. Η απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ προχωράει με εξαιρετικούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να έχουμε εισροή πόρων 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ελληνική οικονομία από το 2015 μέχρι σήμερα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας, καθώς και στον τομέα της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, με απώτερο στόχο την επιστροφή χιλιάδων επιστημόνων που αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα είναι τεράστια η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση των ευαίσθητων τομέων της Υγείας και της Παιδείας με σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, που οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων τους οδήγησαν σε πλήρες αδιέξοδο και κατάρρευση.

Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη ταυτίζεται πλήρως με τις πιο ακραία νεοφιλελεύθερες συνταγές, υποσχόμενος μάλιστα ένα τέτοιο πρόγραμμα «ελληνικής ιδιοκτησίας». Ένα πρόγραμμα που προβλέπει ελάχιστες επιβαρύνσεις για τους λίγους και μεγαλύτερη εγκατάλειψη και μεγαλύτερη φτώχεια για τους πολλούς. Η επιλογή της ΝΔ να επενδύσει στην καταστροφολογία και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, την έχει οδηγήσει σε απόλυτο αδιέξοδο, αφού μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης το πολιτικό κλίμα στη χώρα αλλάζει και εμπεδώνεται η αντίληψη ότι ξεκινά μια νέα περίοδος.

Σήμερα που όλοι αντιλαμβάνονται ότι προχωράμε στο τέλος των μνημονίων, αποτελεί βασική επιδίωξή μας ο τερματισμός αυτής της περιπέτειας να γίνει με την κοινωνία όρθια. Για τον λόγο αυτό η δική μας αντίληψη για τη δίκαιη ανάπτυξη για όλους και όχι για τους λίγους και τους εκλεκτούς, για επενδύσεις που θα σέβονται τους κανόνες που θέτει η Πολιτεία για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, αποτελεί οδηγό αυτής της προσπάθειας.

 Η δημιουργία ενός δίκαιου και φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, ώστε να τεθούν τα σωστά θεμέλια για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, με βασικό συστατικό τα οφέλη για την κοινωνία και για τη χώρα, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Ταυτόχρονα, όμως, οικοδομούμε σταδιακά ένα σύγχρονο αποτελεσματικό κράτος πρόνοιας που λεηλατήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Στο νέο κεφάλαιο που ανοίγει στην ιστορία της Ελλάδας δεν χωρούν οι πρακτικές και οι αντιλήψεις που γεννούν και αναπαράγουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή, φαινόμενα που καθυστέρησαν την ανάκαμψη της χώρας και διέλυσαν την κοινωνία.

Με σκληρή δουλειά και με επιμονή σχεδιάζουμε μεθοδικά το πέρασμα στην επόμενη μέρα μετά το τέλος των μνημονίων και οργανώνουμε το μέλλον για τους πολλούς.

Πριν δύο χρόνια η  κοινωνία εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και μας έδωσε την εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από το δύσβατο μονοπάτι που μας οδήγησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι ακόμη ισχυρή και ικανή, ώστε ο λαός να ολοκληρώσει το μεγάλο και αποφασιστικό βήμα που έκανε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2015 για να ξεμπερδέψει οριστικά με τα μνημόνια αλλά και αυτούς που μας τα επέβαλαν.

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Αφεντικό στο «σπίτι» της

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Πόση άδεια χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε μπαταρίες;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

«Θα μας λείψεις εσύ και η μουσική σου»