Οι δυνατότητες και οι ανάγκες της μεταμνημονιακής Ελλάδας

Tου κ. Κώστα Ζαχαριάδη*

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Όταν ο λαός, μαςέδωσε εντολή να την υλοποιήσουμε μια δύσκολη συμφωνία, να την ολοκληρώσουμε με τις λιγότερο δυνατές κοινωνικές απώλειες και να βγάλουμε τη χώρα από την ιστορική προδύνηση που βρέθηκε απο το 2010 και μετά.

Βρισκόμαστε με άλλα λόγιαακριβώς στη μέσα της κυβερνητικής μας θητείας. Αυτή η πορεία, δεν ήταν και δεν είναι φυσικά, εύκολη. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το Σεπτέμβριο του 2015, είναι από τις πλέον δύσκολες που είχε να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά.

Θέσαμε όμως προτεραιότητες που ήταν συγκεκριμένες και ξεκάθαρες απέναντι στον ελληνικό λαό. Επιδιώξαμε:

  • Να υλοποιήσουμε τη συμφωνία στην οποία είχαμε καταλήξει με τους δανειστές μας, εξαντλώντας προηγουμένως κάθε όριο διαπραγμάτευσης..
  • Να επαναφέρουμε συνθήκες σταθερότητας που θα επιτρέψουν την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας.
  • Να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, καθώς και να διευρύνουμε το δίχτυ προστασίας προς τους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας.
  • Να προωθήσουμε τις αναγκαίες προοδευτικές τομές στη δομή και τη λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.
  • Να συγκρουστούμε με το πολυκέφαλο, πανίσχυρο και αδίστακτο καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής.
  • Να διαμορφώσουμε συνθήκες ασφαλούς και οριστικής εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του

Δύο χρόνια μετά, ο απολογισμός δείχνει ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, καταφέραμε να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων και της εμπιστοσύνης του λαού μας:

- Ολοκληρώσαμε δύο αξιολογήσεις σε ένα εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον, γεμάτο εμπόδια και παγίδες. Τις ολοκληρώσαμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους κοινωνικά αδύναμους. Και εξασφαλίσαμε μια συμφωνία που ορίζει με σαφήνεια τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την ελάφρυνση του χρέους.

- Ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία στην απόδοση της οικονομίας, επαναφέροντάς την σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

- Υπερκαλύψαμε τους στόχους του προγράμματος.

- Προχωρήσαμε σε μια σειρά από προοδευτικές τομές που δίνουν ένα κρυστάλλινο κοινωνικό στίγμα, της διακυβέρνησής μας. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, υπερδιπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας. Από τα περίπου 780 εκ. το 2015, το 2017 ξεπερνάμε το 1,57 δις, ενώ το 2019 το ποσό προβλέπεται να ξεπεράσει το 2,57 δις. Μέχρι σήμερα 560.000 συμπολίτες μας καλύπτονται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης με στόχο τις 700.000 μέχρι τέλος του χρόνου.

- Στα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας έχουν ενταχθεί και άλλες πρωτοβουλίες όπως:

  • Τα χαμηλά κοινωνικά τιμολόγια ηλεκτρικού και νερού.
  • Η δωρεάν ένταξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς: Από τις θέσεις του 2015 είμαστε σήμερα στις με στόχο μέχρι το 2020 να φτάσουμε τις θέσεις.
  • Τα σχολικά γεύματα, που επεκτείνονται σε πάνω από μαθητές και μέχρι το 2019 θα καλύπτουν περίπου

Η Ελλάδα έχει κάνει την τελευταία περίοδο βήματα στην κατεύθυνση της ομαλοποίησης σε μια σειρά κρίσιμων οικονομικών μεγεθών και εισέρχεται στη φάση της ανάκαμψης, της ανασυγκρότησης της οικονομίας, της παραγωγής και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Είναι κοινός τόπος σχεδόν για όλους εκτός από την μίζερη και καταστροφολογική αξιωματική και μη αντιπολίτευση, παρότι τα στοιχεία τη διαψεύδουν συντριπτικά. Τίποτα δεν ήταν δεδομένο λίγους μήνες πριν και τίποτα δεν χαρίστηκε στη χώρα και στους πολίτες της.

​Έχουμε μπροστά μας δυο χρόνια. Μπορούμε να αλλάξουμε πολλά. Πρώτο μας μέλημα είναι να ενισχύσουμε τις θετικές προοπτικές για την οικονομία και να χτίσουμε πάνω σε αυτή μια βιώσιμη ανάπτυξη. Με θετικές εξελίξεις για την κοινωνία και κυρίως τους πιο αδύνατους και τα μεσαία στρώματα που τόσο στωικά έχουν υπομείνει τις θυσίες που τους ζητήθηκαν. Τώρα πια έχουμε ένα σταθερότερο έδαφος μπροστά μας για ταχύτερη μείωση της ανεργίας, για ενίσχυση των επενδύσεων, για αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση. Το στοίχημα της επόμενης περιόδου είναι η αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση με δικαιοσύνη στα χαρακτηριστικά αναδιανομής του πλούτου. Βασικός μας στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, με αποτελέσματα μετρημένα και μετρήσιμα να ξανακερδίσουμε τον Έλληνα πολίτη.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα πρέπει να αντιστοιχηθεί συνολικά στις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες της νέας φάσης στη μεταμνημονιακή Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη που διαρκώς αλλάζει με μη προβλέψιμο τρόπο. Είναι η ώρα να γράψουμε τον επίλογο των μνημονίων και να εγκαινιάσουμε μια πιο δίκαια και βιώσιμη πορεία για την χώρα.

Βρισκόμαστεσε μια φάση όπου θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή το πολιτικό σχέδιο της δίκαιης ανάπτυξης, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις, ώστε τα οφέλη να διανεμηθούν, με όσο το δυνατό δικαιότερο τρόπο. Χρειαζόμαστε λοιπόν έναν σοβαρό σχεδιασμό προτεραιοποίησης των επενδυτικών σχεδίων που να αφορά:

- την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων,

- την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους και

- τη βέλτιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του κράτους

- την προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα φιλικό πεδίο προς την υγιή επιχειρηματικότητα

Μαζί με την ανασυγκρότηση της χώρας θα έρθει και η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ.  Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί από μόνο του. Θέλει σχέδιο, μεθοδικότητα, στρατηγική, στοχοπροσήλωση, καθημερινή μάχη. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμμαχία από τα κάτω, ώστε να αφουγκραστεί και να συνομιλήσει με όλα τα δημιουργικά και προοδευτικά ρεύματα της εποχής μας, να ανακτήσει την κοινωνική του δυναμική, να αντιμετωπίσει νικηφόρα τις μάχες στην αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τους επιστημονικούς φορείς ως ο κύριος πόλος μιας δημοκρατικής πανστρατιάς, χωρίς φοβίες και ταμπού.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

sardis rent a car banner

e-iatros

Πρώτη μέρα στο σχολείο για την πριγκίπισσα Σάρλοτ

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ο Μπραντ Πιτ υπόσχεται ότι δεν θα πιει ποτέ ξανά αλκοόλ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Τα «αστικά τοπία» του Matias Bechtold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Το Facebook εξετάζει την απόκρυψη του αριθμού των "likes" από τις αναρτήσεις των χρηστών