Ανοιχτό παράθυρο για την Ευρώπη!

Της Μαρίας Σιαφάκα

Η γεμάτη ευαισθησία και συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Στρασβούργο, άγγιξε τις καρδιές των Ευρωπαίων πολιτών. Σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ομιλίες του «ίσως, ο καλύτερος Γιούνκερ των τελευταίων ετών»* μίλησε για το «ανοιχτό παράθυρο ευκαιρίας» της Ευρώπης που όμως, δε θα μείνει «ανοιχτό για πάντα», τονίζοντας ότι «ο άνεμος επιστρέφει στα πανιά της Ευρώπης». Η ώρα για στρατηγικές αποφάσεις έχει επιτέλους φθάσει μετά από πολλά χρόνια κρίσης.

Η ομιλία μάλιστα του κ. Γιούνκερ αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν η Ευρώπη έχει αναδειχθεί σε ένα από τους πλέον ισχυρούς πόλους σταθερότητας, αξιοπιστίας και ανάπτυξης σε ένα ασταθές και χαοτικό διεθνές περιβάλλον.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι «η ευρωπαϊκή οικονομία καταγράφει ανάπτυξη για πέμπτη συνεχή χρονιά» ενώ θεωρεί ότι «το 2017 η ανάπτυξη θα φθάσει σε κάθε κράτος-μέλος». Ζήτησε δε, «έξυπνη εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας» για «να μην πνίξουμε την ανάπτυξη».

«Πάντα αγωνιζόμουν για την Ευρώπη, κάποτε απελπιζόμουν κιόλας με την Ευρώπη, αλλά ποτέ δεν έχασα την αγάπη μου για την Ευρώπη. Άλλωστε δεν υπάρχει αγάπη χωρίς απογοήτευση» ήταν τα λόγια του κ. Γιούνκερ εν μέσω χειροκροτημάτων που έδωσαν ακόμη πιο συγκινητικό και ανθρώπινο τόνο στη σημαντική αυτή ομιλία.

Αν και ο κ. Γιούνκερ δεν θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν στις επόμενες ευρωεκλογές, όπως δήλωσε, εντούτοις «το ανοιχτό παράθυρο» ελπίζουμε να συνεχίσει να παραμένει ανοιχτό αλλά και να ανοίξει διάπλατα με τις προσπάθειες όλων, σε μια Ευρώπη της Δημιουργίας, της Ειρήνης και των Ανθρώπων.

*Πηγή: Deutsche Welle

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα