Δικαιοσύνη και Νέα Διακυβέρνηση

Του κ. Φώτη Κωτσή*

Συγκαταλέγομαι σε αυτούς που πιστεύουν στη Δικαιοσύνη και στο Κράτος Δικαίου ως αυταξία. Η εύρυθμη απονομή του δικαίου είναι ύψιστη κρατική λειτουργία που εγγυάται την κοινωνική ειρήνη, τη συνοχή του κοινωνικού ιστού και την ασφάλεια των πολιτών. Δεν χρειάζεται καμία άλλη αιτιολόγηση ώστε η Δικαιοσύνη να τεθεί στο επίκεντρο μιας Νέας Διακυβέρνησης, να αποτελέσει πρόταγμα σε μια μεγάλη προγραμματική συμφωνία.

Δεν μπορούμε όμως να παραγνωρίζουμε και τη λειτουργία της ως αναπτυξιακής προϋπόθεσης. Αυτό που επί δεκαετίες αποτελεί κοινό τόπο ανά την υφήλιο, η σύνδεση δηλαδή Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης («JusticeforGrowth»), στην Ελλάδα παραμένει δραματικό ζητούμενο. Ανασφάλεια νομοθετικού πλαισίου και καθυστέρηση στην απονομή της αποτρέπουν επενδυτικές πρωτοβουλίες και εισροή κεφαλαίων, αναστέλλουν αναπτυξιακές δυνατότητες και οδηγούν την ελληνική οικονομία σε περαιτέρω μαρασμό.

Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά στην ελληνική πολιτική ζωή (λόγω Δ.Ε.Θ.) ο μήνας του διαλόγου για τις προγραμματικές προοπτικές. Δεν πιστεύω προφανώς στις εξαγγελίες ανθρώπων που επανειλημμένα δεν τήρησαν τα υπεσχημένα.

Με ικανοποίηση είδα, ωστόσο, ότι ορισμένες προσπάθειες μιας νέας προγραμματικής αντίληψης, προερχόμενες από τη γενιά μου και τον κοινό κύκλο ιδεών μας, έβαλαν στη συζήτηση θέματα Δικαιοσύνης από την αναπτυξιακή αυτή σκοπιά. Οι εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών, λόγου χάρη, πρέπει να αποτελέσουν κορωνίδα μιας νέας προσέγγισης στη ρύθμιση των ιδιωτικών σχέσεων. Και τούτο, μάλιστα, με τη σχετική προεργασία στο εκπαιδευτικό σύστημα και στη νομική παιδεία των λειτουργών του δικαίου σε όλα τα στάδια. Είναι μέρος μιας Νέας Διακυβέρνησης. Μαζί με την πρόοδο της μηχανοργάνωσης και της ηλεκτρονικής διασύνδεσης, αποτελούν αναγκαία βήματα σύγκλισης του συστήματος της Δικαιοσύνης μας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τον Νοέμβριο η δικηγορική κοινότητα της χώρας θα κληθεί να επιλέξει τις νέες Διοικήσεις των κατά τόπο Δικηγορικών Συλλόγων. Έχω πλήρη συναίσθηση ότι αυτή η περίσταση ενδέχεται να είναι αδιάφορη για την κοινωνία, αν όχι και για αρκετούς συναδέλφους-δικηγόρους. Ανακοίνωσα όμως την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας με σκοπό, μεταξύ άλλων, να αναστρέψω αυτήν την πορεία θεσμικής απαξίωσης του δικηγορικού κλάδου και αποκοπής των δεσμών του με την κοινωνία. Να οικοδομήσουμε και πάλι σχέση εμπιστοσύνης με την πηγή του λειτουργήματός μας, την τρέχουσα κοινωνική πραγματικότητα: στο επιχειρείν και στις επενδύσεις, στην ερευνητική καινοτομία, στους λοιπούς επιστημονικούς φορείς, αλλά και στον πυρήνα των σχέσεων Κράτους-ιδιώτη, τη Δημόσια Διοίκηση.

Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε χρέος να υπηρετήσουμε μια νέα προγραμματική συμφωνία που θα αντιλαμβάνεται τη Δικαιοσύνη και εξωσυντεχνιακά, ως κοινωνικό αγαθό (και αναπτυξιακής) ευημερίας. Το όφελος θα είναι πολλαπλάσιο και για εμάς τους συλλειτουργούς της.

Νέα Διακυβέρνηση λοιπόν. Όχι μόνο στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, αλλά και σε κάθε θεσμική περίσταση που υπηρετεί τη «φυγή προς τα εμπρός». Πολιτική αλλαγή όχι ως κομματική ή συνδικαλιστική εναλλαγή, αλλά ως αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας με διάθεση για ριζοσπαστικές τομές.

Στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών έχουμε μια πρώτη μεγάλη ευκαιρία.

*Ο κ.Φώτης Κωτσής είναι Υπ. Πρόεδρος ΔΣΑ

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Αφεντικό στο «σπίτι» της

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Πόση άδεια χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε μπαταρίες;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

«Θα μας λείψεις εσύ και η μουσική σου»