Το στοίχημα της επόμενης μέρας

Της κυρίας Αφροδίτης Θεοπεφτάτου*

Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου έγινε ένα σημαντικό βήμα. Αναγνωρίστηκε και επιβεβαιώθηκε η μεγάλη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Η ελληνική οικονομία, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ύφεσης και στασιμότητας, σταθεροποιείται και μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 καταγράφηκε ανάπτυξη 0.4%, και οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα από όλους τους διεθνούς οργανισμούς είναι θετικές.

Η σταδιακή επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς μεταφράζεται σε αύξηση των εξαγωγών, αύξηση των επενδύσεων, σταθερή μείωση της ανεργίας από το 27% σε 22,5% – στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά έπειτα από μια τρομακτική και επώδυνη επταετή μείωση του ΑΕΠ πάνω από 25% του ΑΕΠ, μείωση των εισοδημάτων, συνεχών περικοπών σε συντάξεις και μισθούς, αύξηση της φτώχειας και των αποδυνάμωση των σημαντικότερων κοινωνικών δεικτών. Εκτός από τη σκληρή διαπραγμάτευση και παράλληλα μ’ αυτή, γίνονται προσπάθειες για αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε μια Ευρώπη που μπορεί και πρέπει ν’ αλλάξει και σε μια ευαίσθητη ευρύτερη μεσογειακή γειτονιά με διεύρυνση των συμμαχιών και με σπουδαίες πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο.

• Η Σύνοδος των χωρών του μεσογειακού Νότου με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ξεκίνησε από την Αθήνα και συνέχισε στη Λισαβώνα, τη Μαδρίτη και η 4η σύνοδος πρόκειται να γίνει στην Κύπρο, με στόχο να μετατοπιστούν οι ισορροπίες στους συσχετισμούς των ισχυρών της Ευρώπης και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις σύγκλισης πάνω σε κοινές θέσεις των χωρών του Νότου στη κατεύθυνση της κοινωνικής Ευρώπης.

• Η Διάσκεψη της Ρόδου (σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών) για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευαίσθητη περιοχή των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου από τα Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Αραβικά Κράτη, Βόρειο Αφρική προκειμένου να οικοδομηθεί η συμβίωση και η συνεργασία υπό συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας και να εμπεδωθεί η ευημερία και δημοκρατία.

• Πιο πρόσφατη η τριμερής συνάντηση στη Θεσ/νίκη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού.

Αναβάθμιση λοιπόν του διεθνούς ρόλου της χώρας με ό, τι σημαίνει αυτό και για την οικονομία, αλλά όχι μόνο γι’ αυτή. Η Ελλάδα στην νέα εποχή μπορεί και πρέπει να είναι κόμβος μεταφορών, διεθνούς εμπορίου, πρωτοπόρος στην ψηφιακή πολιτική και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, διεθνής τουριστικός προορισμός. Αυτοί είναι οι τομείς που έχουν γίνει μικρά ή μεγαλύτερα βήματα την τελευταία περίοδο αλλά μπορούν να γίνουν άλματα ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Η Ελλάδα που είναι η νοτιοανατολική πύλη της Ευρώπης και η διαχρονικά πιο σταθερή χώρα σε μια ιδιαίτερα εύθραυστη και ευμετάβλητη περιοχή μπορεί και πρέπει να παίξει τον σταθεροποιητικό της ρόλο με μια πολυδιάστατη φιλειρηνική εξωτερική πολιτική που οικοδομείται καθημερινά.

Καθένας αντιλαμβάνεται ότι μετά το τέλος του προγράμματος αυξάνονται οι βαθμοί ελευθερίας για τη χώρα. Το τέλος των μνημονίων μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα για την Ελλάδα. Τα επόμενα χρόνια θα ληφθούν κρίσιμες ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη δημοσιονομική στρατηγική, την οικονομική διακυβέρνηση, την ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αναμφίβολα, μια ισότιμη και πιο ισχυρή Ελλάδα θα μπορεί να έχει ισχυρότερο διαπραγματευτικό ρόλο και λόγο. Βρισκόμαστε και στην Ευρώπη σε διαδικασία διαρκών ανακατατάξεων και μετάβασης.

Όσο δουλεύουμε συστηματικά προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της σταθερότητας και της βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, τόσο θα ενισχύονται και θα προχωρούν οι προσπάθειές μας για καλύτερη αναδιανομή του πλούτου, αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος και ενίσχυση της κατανάλωσης. Το στοίχημα, λοιπόν, για την κυβέρνηση και τη χώρα είναι να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα: Περισσότερες επενδύσεις, ταχύτερη μείωση της ανεργίας, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, περισσότερα λεφτά στο ταμείο από υποθέσεις διαφθοράς, φοροδιαφυγής και μαύρου πολιτικού χρήματος. Σε όλη αυτή την προσπάθεια βασική προϋπόθεση και χρέος μας σαν οικουμενικών πολιτών είναι η εξασφάλιση της Ειρήνης και της Δημοκρατίας στη γειτονιά μας και οι συνέργειες σε διεθνές επίπεδο.

* Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου είναι Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα