Η παραμονή της Κυβέρνησης αποδυναμώνει τη χώρα

Του κ. Χρίστου Δήμα*

Παρακολουθούμε για ακόμα μία φορά, το ίδιο κακοστημένο σίριαλ. Μια Κυβέρνηση που παλινωδεί, έχοντας εκπληρώσει μόνο το 1/3 από τις εκκρεμότητες της. Υπενθυμίζω πως η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2016. Η καθυστέρηση όμως αυτή, κοστίζει στη χώρα. Η ανικανότητα τους να προσφέρουν εδώ και ένα χρόνο βιώσιμες λύσεις που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης, διευρύνουν και επεκτείνουν τη λιτότητα.

Η λιτότητα διευρύνεται γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμφώνησε να μειωθεί το αφορολόγητο ακόμη περισσότερο και να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις. Την ίδια στιγμή επεκτείνεται, διότι δέσμευσαν τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και για μετά το 2018, οπότε λήγει και το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας.

Προφανώς μερίδιο ευθύνης για την πορεία των διαπραγματεύσεων, έχουν και οι δανειστές.Όμως, κύριος υπεύθυνος για αυτήν την καθυστέρηση, είναι η κυβέρνηση, κάτι το οποίο παραδέχτηκε ο κ. Τσακαλώτος με την γραπτή επιστολή του στους Υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, όπου υπογράμμιζε πως το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνηθέντων δεν έχει υλοποιηθεί από την Ελληνική κυβέρνηση. Στην πράξη, κάθε μέρα που περνάει και δεν κλείνει η αξιολόγηση μεγαλώνει ο λογαριασμός για πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα έπρεπε ήδη να είχε κλείσει, να είχαν συγκεκριμενοποιηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να είχαμε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η οικονομία να έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης.

Κλειδί σ' αυτή την εξέλιξη, είναι η ένταξη της χώρας της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα στείλει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η Ελληνική οικονομία είναι σχεδόν έτοιμη να επιστρέψει στην κανονικότητα. Η Κυβέρνηση οφείλει να το πετύχει.Δυστυχώς όμως χάσαμε πολύτιμο χρόνο με την υποτιθέμενη “σκληρή και περήφανη” διαπραγμάτευση των κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη, όπου μεταξύ άλλων φορτωθήκαμε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο 86 δις Ευρώ, περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων, υπερταμείο για έναν αιώνα, 9 δις μέτρα σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, κλείσιμο και μεταφορά επιχειρήσεων, νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και πολλά ακόμα. Αν χάσουμε και αυτήν την ευκαιρία τότε αντικειμενικά θα δυσκολέψει πολύ η πορεία εξόδου από τα μνημόνια και μαθηματικά θα χρειαζόμαστε ένα 4ο πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αποδεικνύεται είναι πως υπάρχει δεδομένη ανικανότητα της Κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και να ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη των πολιτών.Σας δίνω ένα ενδεικτικό παράδειγμα για να καταλάβετε το μέγεθος της υποκρισίας και της ζημιάς που ήδη έχει γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ: Το 2014 η Κυβέρνηση της ΝΔ είχε καταφέρει να μειώσει μια σειρά από φόρους μεταξύ άλλων -30% τον φόρο αλληλεγγύης, -30% τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, -10% τον ΦΠΑ στην εστίαση, -5% ασφαλιστικές εισφορές κα. Βέβαια τότε, η αντιπολίτευση είχε πιο “ελκυστικό πακέτο” όπως κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επαναφορά μισθών και συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα και πολλά άλλα εύηχα παχιά λόγια.Σήμερα, η κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει, αφού κλείσει την αξιολόγηση και αφού έχει επιβαρύνει με δισεκατομμύρια πρόσθετους φόρους την οικονομία, να επαναφέρει ορισμένους φορολογικούς συντελεστές στα επίπεδα που τα παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά. Για παράδειγμα το ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% που είναι σήμερα, στο 13% που το είχε μειώσει η Κυβέρνηση Σαμαρά. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πόσο κακό έκαναν στην οικονομία αυτά τα 2.5 χρόνια οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πόσο αναξιόπιστοι είναι πλέον εντός και εκτός της χώρας.

Δική μας προτεραιότητα είναι να ανακτήσουμε το συντομότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών, των εταίρων και των αγορών. Να βοηθήσουμε την οικονομία να ανασάνει και να μειώσουμε δραστικά τα αντικίνητρα που υπάρχουν για την παραγωγή. Γνωρίζουμε πως θα είναι δύσκολο στην αρχή να πείσουμε για τη μείωση των στόχων των πλεονασμάτων, όμως αυτό θα γίνει μόνο από μία Κυβέρνηση που έχει διεθνή αξιοπιστία, υλοποιεί δομικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα πέρα και πάνω από τις δεσμεύεις και παράγει αποτέλεσμα. Όλα αυτά σε αντίθεση με μια κυβέρνηση που ψεύδεται, είναι κολλημένη σε ιδεοληψίες και έχει αποδείξει πως δεν έχει την ικανότητα να βγάλει την χώρα από το τέλμα. Μη ξεχνάτε πως στα μέσα του 2018 τελειώνει η χρηματόδότηση της χώρας και αν μέχρι τότε δεν έχουμε την δυνατότητα να δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια από τις αγορές τότε θα χρειαστούμε επιπλέον χρηματοδότηση. Άρα, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε όλες αυτές τις προϋποθέσεις που χρειάζονται και να μην οδηγηθούμε σε χειρότερες συνθήκες, όσο νωρίτερα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο καλύτερα για την χώρα.

*Ο Χρίστος Δήμας είναι βουλευτής Κορινθίας, Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης (ΝΔ)

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα