Η χώρα μπορεί να πατήσει στα πόδια της

Του Κώστα Ζαχαριάδη*

Στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου έγινε ένα σημαντικό βήμα, ένα βήμα που μεταξύ άλλων ακυρώνει στην πράξη τα σενάρια οικονομικής αποσταθεροποίησης και πολιτικής αναταραχής. Οσοι ονειρεύονταν εκλογές με ανοιχτή αξιολόγηση, χρονοκαθυστέρηση για μετά τις γερμανικές εκλογές και βραχυκύκλωμα στην οικονομία με σοβαρές βλάβες για τη χώρα ολόκληρη, έρχεται η ώρα για πολλοστή φορά να διαψευστούν.

Η μεγάλη καθυστέρηση που προέκυψε ήταν προϊόν της αδιαλλαξίας της γερμανικής πλευράς και της παρελκυστικής τάσης του ΔΝΤ, ως προς τη συμμετοχή του και με ποιους όρους στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η στάση του ΔΝΤ παραμένει ακόμη ασαφής, ωστόσο είναι φανερό πως η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι επιχειρούν να «τρέξουν» την αξιολόγηση χωρίς άλλη χρονοτριβή.Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, που είναι αντιπρόεδρος της Κομισιόν και προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, της ευρωδεξιάς δηλαδή, δήλωσε ότι η διαδικασία μπορεί αν έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο Εurogroup. Ένα είναι σίγουρο, ότι το συμφέρον και η επιδίωξη της Ελλάδας είναι η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.

Τα τεχνικά κλιμάκια καλούνται να επιβεβαιώσουν τις αποφάσεις που ελήφθησαν και αφορούν σε τρία βασικά ζητήματα:

α. Στην επαναφορά τους καθεστώτος συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν το τέλος του προγράμματος, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.

β. Στην πρόβλεψη αντισταθμιστικών αντιμέτρων, για την περίοδο από το 2019 και μετά, με ουδέτερο τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

γ. Στη δαπάνη 3,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα δυόμισι χρόνια για την τόνωση της απασχόλησης και τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με το ποσό αυτό να εξαιρείται από τον υπολογισμό του πλεονάσματος.

Η κοινωνία έχει υπερβεί το όριο αντοχής της για επιπλέον λιτότητα, για αυτό τον λόγο και αποτελεί επιτυχία το γεγονός ότι συμφωνήθηκε το μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ενδεικτικά, το 2016 ο στόχος ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, ενώ έχουμε πιάσει πάνω από 2% συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων που επιστράφηκαν στους συνταξιούχους. Επίσης, ενώ προβλέπονταν ύφεση στην οικονομία της χώρας παρουσιάστηκε και μικρή έστω ανάπτυξη. Όλοι στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε ότι στις συνθήκες έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει η χώρα, πολλοί συμπολίτες μας έχουν σηκώσει βάρη πάνω από τις δυνάμεις τους και αυτό είναι που λαμβάνουμε πρωτίστως υπόψη.

Όμως μέχρι την οριστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Βεβαίως και πολλή δουλειά από το κυβερνητικό επιτελείο διαπραγμάτευσης. Υπάρχει ένας ενδιάμεσος χρόνος, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, που είναι εξαιρετικά κρίσιμος και οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε τους θεσμικούς μας ρόλους. Αυτοί που διαπραγματεύονται είναι ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Δεν διαπραγματεύονται αντιθέτως ούτε οι κάθε λογής δημοσιολογούντες ούτε οι «διαπραγματευτές» των τηλεοπτικών εκπομπών και παραθύρων.

Προφανώς θα υπάρξουν δυσκολίες και προφανέστατα όλες οι πλευρές εκτός από τις διαπραγματεύσεις θα χρησιμοποιήσουν πολλές φορές και επικοινωνιακά όπλα για να υποστηρίξουν τις απόψεις τους. Ανεπίσημη πληροφόρηση, φημολογία, απειλές, διαρροές και όλα όσα έχουμε δει και κατανοήσει πριν από κάθε τελική αξιολόγηση. Το βασικό που πρέπει σήμερα να κρατήσουμε από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου είναι ότι για πρώτη φορά φάνηκε πως η λιτότητα στην αντιμετώπιση της Ελλάδας από τους θεσμούς δεν είναι μονόδρομος.

Σε συνολικό πλαίσιο, οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι η πολιτική αβεβαιότητα στην ΕΕ, με αφορμή και τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, αλλά και η ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια καθιστούν απαραίτητη τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη, που θα αφορά στον χρονικό ορίζοντα για την τελική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσα στην άνοιξη και βέβαια στην οριστική έξοδο της χώρας από το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτροπείας. Για την επίτευξη αυτών των στόχων εργάζεται η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεγάλο στοίχημα, όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της χώρας, είναι να ξανασταθούμε στα πόδια μας χωρίς τη μηχανική υποστήριξη της εντατικής των μνημονίων. Με ισχυρότερη οικονομία, μείωση της ανεργίας, καλύτερη διοίκηση, αύξηση των επενδύσεων και όλες εκείνες τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για να νικήσουμε τις χρόνιες παθογένειες του πελατειακού κράτους, της φοροδιαφυγής, της διάχυτης διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, ώστε να μη χρειαζόμαστε τα δάνεια των μνημονίων.

Η μακροοικονομία ανακάμπτει, το μαρτυρούν όλοι οι δείκτες και όλες οι έρευνες. Είναι ώρα να αρχίσει να περνά αυτό το θετικό μακροοικονομικό κλίμα στην καθημερινότητα. Είναι ορατή η έξοδος από την κρίση εάν δουλέψουμε με αποφασιστικότητα και συστηματικά. Προφανώς αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίζουμε δυσκολίες για χρόνια, όμως η κατάσταση σταδιακά ολοένα και θα βελτιώνεται, μπαίνοντας σε τροχιά ανάπτυξης, με λιγότερη ανεργία, περισσότερες επενδύσεις κ.ο.κ. Η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της και το 40% της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, καταστράφηκε τμήμα της παραγωγικής οικονομίας, κατέρρευσε το κοινωνικό κράτος. Αυτές οι πληγές δεν κλείνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται σχέδιο, τομές και υπομονή.

*Ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης είναι Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

sardis rent a car banner

e-iatros

Πρώτη μέρα στο σχολείο για την πριγκίπισσα Σάρλοτ

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ο Μπραντ Πιτ υπόσχεται ότι δεν θα πιει ποτέ ξανά αλκοόλ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Τα «αστικά τοπία» του Matias Bechtold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Το Facebook εξετάζει την απόκρυψη του αριθμού των "likes" από τις αναρτήσεις των χρηστών