Μια Αντιπολίτευση σε ψυχαναγκασμό, χωρίς σχέδιο και πρόταση

Toυ κ. Νεκτάριου Σαντορινιού**

Ο χρόνος από την ανακοίνωση του πλαισίουτης συμφωνίας για την δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroupτης Δευτέρας 20/2/17 και η επίσημη ανακοίνωση για επιστροφή, μετά την Καθαρά Δευτέρα, των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, μπορεί να είναι σύντομος για να γίνουν κατανοητές όλες οι παράμετροι, είναι όμως αρκετός ώστε να κάνουμε μια συνολική εκτίμηση για την στάση που κράτησε, και εξακολουθεί να κρατά η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Ηιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι η μόνη εξήγηση που μπορεί αναλύσει τις δηλώσεις των πρωτοκλασάτων στελεχών της Ν.Δ. και τις σπασμωδικές κινήσεις του κ. Μητσοτάκη εντός Βουλής αλλά και εκτός. Δηλώσεις αντικρουόμενες, εμμονικές, μη προωθητικές συνοδευόμενες πάντα από την ψυχαναγκαστική επωδό για εκλογές.

«Άδωνης Γεωργιάδης: Προτιμώ να μην κλείσει η αξιολόγηση και να προκηρυχθούν εκλογές», «Ντόρα Μπακογιάννη: Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή της β' αξιολόγησηςθα έχει μεγάλο κόστος και η αδράνεια τιμωρείται. Γι' αυτό θέλω εκλογές. Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό στη Βουλή, έκλεινε την δευτερολογία του λέγοντας «Καταστρέφετε τη χώρα, γιατί δεν μπορείτε να την κυβερνήσετε. Όσο πιο γρήγορα φύγετε, τόσο καλύτερα θα είναι για τους Έλληνες πολίτες και για το μέλλον της Ελλάδος».

Εκλογές, τώρα. Εκλογές μετά. Σενάρια περί ενός παιχνιδιού διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ. Σενάρια για διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό και ανακοίνωση δημοψηφίσματος όσον αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με ερωτήματα για τη συνέχιση ή μη της λιτότητας. Και πάλι αίτημα για εκλογές. Ενώ είναι ευδιάκριτο ότι η ΝΔ συμφωνεί απόλυτα με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, συναντάται με τον Σόιμπλε σε κλίμα συμφωνίας και σύμπλευσης και δεν σηκώνει το γάντι της πρότασης μομφής από τον Πρωθυπουργό. Παλινωδίες, διαταραχές στο πολιτικό στίγμα που εκπέμπει, εσωτερικοί αποχρωματισμοί της επίσημης γραμμής της, έλλειψη πολιτικής αντιπρότασης, ουσιαστική αδυναμία να στηρίξει την εθνική προσπάθεια και πάλι αίτημα για εκλογές.  

Ο δρόμος προς μια Συμφωνία ήταν δύσκολος και πολλές φορές,θεωρώ, άγγιξε τα όρια των εθνικών μας κόκκινων γραμμών. Μετά το αποτέλεσμα του Eurogroupτης 20ης Φεβρουαρίου,μπορούμε να περιμένουμε την έναρξη των οριστικοποιήσεων για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διαταραχθεί η πρόοδος της οικονομίας και ταυτόχρονα να μην επηρεαστεί η κοινωνική συνοχή. Το γεγονός ότι όλες οι πλευρές των θεσμών συμφώνησαν στην έκφραση «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα», είναι μια σταθερή βάση συνεννόησης που θα μας εξασφαλίζει ότι αρχίζει και γίνεται κατανοητό το αίτημα της ελληνικής Κυβέρνησης: αυτός ο λαός, δεν μπορεί και δεν πρέπει να φτάσει ποτέ ξανά στα όριά του. Είναι όμως και ηθική δικαίωση για όλους αυτούς τους μήνες μέσα στους οποίους διαπραγματευόμαστε με άλλον τρόπο, με άλλα πρόσωπα, με άλλο πρόσημο, με άλλη πολιτική και με άλλα επιχειρήματα, απ΄ ότι οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, φέρνοντας, σαφώς, άλλα αποτελέσματα.

Στο βασικό πολιτικό, θα έλεγα, περίγραμμα που έκλεισε την Δευτέρα, έγινε σαφές ότι το ΔΝΤ δεν κέρδισε. Οι απαιτήσεις του για επιπλέον μέτρα της τάξης του 2% του ΑΕΠ δεν πέρασαν. Όλες οι «διαρροές» για 4,5 δις επιπλέον μέτρα μετά το 2019, οι εκβιασμοί και οι Κασσάνδρες που εδώ και μήνες σκίαζαν την πορεία προς την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσηςεξαφανίστηκαν. Στο Eurogroup, επίσης,αναγνωρίστηκαν οι θετικοί δημοσιονομικοί δείκτες, η θετική πορεία της οικονομίας και είναι η πρώτη φορά, μετά από μια κολασμένη επταετία, που μια αξιολόγηση θα κλείσει  χωρίς να υπάρχει θέμα δημοσιονομικού κενού. Τέλος, πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, μέσα από την Παγκόσμια Τράπεζα και σε συνεργασία ευρωπαϊκών οργανισμών, ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια. 

Σε αυτή τη φάση δεν κάνουμε τον γύρο του θριάμβου. Δεν περιαυτολογούμε. Έχουμε ακόμη σηκωμένα τα μανίκια και περιμένουμε να δουλέψουμε, ώστε οι όποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συμφωνηθούν, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, να μην έχουν ούτε ένα ευρώ δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Θα είμαστε εδώ, μέχρι το τέλος, της θητείας μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι το κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο και πως η χώρα δε θα χάσει ούτε σπιθαμή από την απτή ελπίδα που έχει δημιουργηθεί για έξοδο από την επιτροπεία και τα Μνημόνια. Θα είμαστε εδώ με ειλικρίνεια, χωρίς ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, εμμονές και κρυφές ατζέντες για να διαφυλάξουμε την εντολή του ελληνικού λαού και το χρέος μας προς αυτούς που έδωσαν στην Αριστερά το τιμόνι της διακυβέρνησης.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση σε όλη αυτή την διαδικασία είναι απούσα και μερικές φορές μοιάζει ανήμπορη να υπερβεί τις ψυχοπολιτικές της διαταραχές. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν νιώθει καθόλου άνετα να συζητά και να αντιπροτείνει λύσεις ώστε να σηκωθούμε από το καναβάτσο που μας είχαν ρίξει οι οσφιοκαμψίες των δικών της διαπραγματευτών. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ακόμη και τώρα, αρνείται τον θεσμικό της ρόλο, απέχει και ζητά εκλογές, χωρίς αύριο.  

Δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος για ψυχαναλύσεις ώστε να δώσουμε απάντηση στο που πήγε η υπεύθυνη και μετριοπαθής συντηρητική δεξιά, ούτε έχουμε καιρό να παρακολουθούμε εμμονικά επαναλαμβανόμενες φωνές για αλλαγή του πολιτικού καθεστώτος που συντάσσονται με τις μύχιες επιδιώξεις των σκληρών κύκλων των δανειστών. Λυπούμαστε, αλλά η χώρα θα προχωρήσει με την Αξιωματική Αντιπολίτευση απούσα, σε δίνη και παρά τα ιδεολογικά της αδιέξοδα, έστω και αν αποδειχθεί για άλλη μια φορά λίγη και κατώτερη των περιστάσεων. 

*(Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, σύμφωνα με την επιστήμη, είναι μια κατάσταση όπου το άτομο παγιδεύεται από μια σειρά επαναληπτικών σκέψεων και συμπεριφορών.  Ο ψυχαναγκασμός, όπως είναι κοινώς γνωστή αυτή η διαταραχή, προσδίδεται σε συμπεριφορές χωρίς σκοπό και νόημα, γεγονός που μπορούν να αναγνωρίσουν οι πάσχοντες αλλά δυσκολεύονται να απεμπλακούν).

**Ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός είναι Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

sardis rent a car banner

e-iatros

Πρώτη μέρα στο σχολείο για την πριγκίπισσα Σάρλοτ

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ο Μπραντ Πιτ υπόσχεται ότι δεν θα πιει ποτέ ξανά αλκοόλ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Τα «αστικά τοπία» του Matias Bechtold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Το Facebook εξετάζει την απόκρυψη του αριθμού των "likes" από τις αναρτήσεις των χρηστών