Εμείς καταφέραμε να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια

rigas

Συνέντευξη του κ. Πάνου Ρήγα στη MAIL

Κύριε Ρήγα, δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της χώρας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι στην πρώτη περίοδο ΣΥΡΙΖΑ είχαμε τον θρίαμβο της ελπίδας έναντι της πείρας. Σήμερα λοιπόν, που υπάρχει εμπειρία, υπάρχει άραγε και η ελπίδα; Το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ η ελπίδα έρχεται.

Νομίζω ότι μετά τα δύο χρόνια της εμπειρίας την οποία έχουμε, είναι προφανές ότι εμείς καταφέραμε να κρατήσουμε την κοινωνία καταρχήν όρθια και κυρίως να πάρουμε μέτρα τα οποία βοηθούσαν αυτούς τους οποίους είχαν την προηγούμενη περίοδο πληγεί.

Δεύτερον, πήραμε μέτρα προς την θεσμική κατεύθυνση, δηλαδή αλλαγές σε   θεσμικό επίπεδο, αφορά τη Δημόσια Διοίκηση αλλά και πολλές άλλες ακόμα. Τρίτον ανοίξαμε το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και τέταρτον κατά τη γνώμη μου, έγινε η μεγάλη προσπάθεια να σπάσει αυτό που λέμε το τρίγωνο της διαπλοκής, το οποίο αφορούσε και την πρωτοβουλία για να διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο στο τηλεοπτικό και βεβαίως, με την Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα των δανείων, τα οποία δινόντουσαν στα ΜΜΕ και εκεί αναδείχθηκε η σχέση η οποία υπήρχε. Δηλαδή τράπεζες, οι οποίες δίναν δάνεια σε ΜΜΕ, τα ΜΜΕ ακολουθούσαν την πολιτική ή αν θέλετε έπαιρναν τις εντολές και από τα πολιτικά κόμματα και ήταν εξαρτημένα ταυτόχρονα από το οικονομικό κατεστημένο. Αυτή η ιστορία λοιπόν, νομίζω ότι αποδεικνύει τα δύο χρόνια, ότι έχουμε μπει σε μια τροχιά αλλαγών σε πολλά επίπεδα τα οποία ήταν και δυσκόλευαν και διαμόρφωσαν αυτό το τοπίο  που φθάσαμε και επιλέξαμε να συνεχίσουμε μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης και της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας.

Πιστεύετε ότι αυτή η προσπάθεια αλλαγών ακούμπησε την κοινωνία στα ευρύτερα στρώματα της, άρα η ελπίδα που έρχεται ως κεντρικό σύνθημα τον Γενάρη του 2014 και τον Γενάρη του 2015, η φλόγα της ελπίδας παραμένει, τι λέτε;

Εγώ νομίζω ότι ολοκληρώνοντας και την αξιολόγηση, αυτή η εικόνα η οποία προσπαθούν να διαμορφώσουν οι δυνάμεις αυτές οι οποίες θέλουν την παλινόρθωση της παλαιάς κατάστασης, θα ξεθωριάσει. Θεωρώ ότι η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει στα όρια της αντοχής της. Προφανώς και βρίσκονται σε στάση αναμονής, αλλά καταλαβαίνουν ότι εμείς κάνουμε μια έντιμη προσπάθεια.   Αλλά νομίζω ότι αυτή η πορεία, την οποία εμείς με προσήλωση έχουμε ακολουθήσει, αναδεικνύει και το μένος και τις αντιδράσεις, οι οποίες υπάρχουν από αυτούς που είχαν δεκαετίες την κακοδιαχείριση, πελατειακή λογική, ανοχή στη  διαφθορά και τη  λεηλασία.

Ο Πρωθυπουργός στην Εφημερίδα των Συντακτών, δήλωσε με κατηγορηματικό θα λέγαμε τρόπο, ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Κυβέρνηση να νομοθετήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία και πολύ περισσότερο για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Στην περίπτωση ωστόσο, που οι δανειστές δεν ικανοποιηθούν απλώς από την περιγραφή των μέτρων που ενδεχομένως θα θέλαμε εμείς, τι θα κάνετε, τι επιλογές υπάρχουν;

Εγώ νομίζω και θεωρώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πιέσουν ή να επιμείνουν σε άλλα μέτρα.  Προφανώς είναι πολιτικό το ζήτημα και θα σας εξηγήσω γιατί. Γιατί αυτή τη στιγμή ό,τι μέτρα έχουμε πάρει, που ήταν και δύσκολα, δεν το αμφισβητεί κανένας αυτό, αποδεικνύουν ότι εμείς, με την  προσήλωση που είχαμε, καταφέραμε αυτούς τους στόχους οι οποίοι υπήρχαν, να επιβεβαιωθούν, άρα δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αμφισβητούν αυτή την πορεία. Δεύτερον αναδείξαμε όλη αυτή την προηγούμενη περίοδο και έγινε πια φανερό σε όλους ότι το χρέος δεν έχει βιωσιμότητα με τον τρόπο με τον οποίο υφίσταται, άρα τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν διέξοδο στην οικονομία. Και τρίτον, ότι εμείς με τις δύο τελευταίες αποφάσεις, φαίνεται και στην Ευρώπη και το ότι εμείς δώσαμε στους πολίτες αυτό το οποίο καταφέραμε ως υπερβάλλον, το πλεόνασμα που υπήρχε και το δεύτερο  ότι η απόφαση του ESM που έδωσε πράσινο φως για να προχωρήσουν τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Φαίνεται λοιπόν, και είναι κατανοητό σε όλους ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα και πρέπει να τηρήσουν την συμφωνία, την οποία είχαμε όλοι υπογράψει και δεν μπορούν να την στρέψουν σε άλλη κατεύθυνση, δεν έχουν κανένα δηλαδή επιχείρημα. Και θα σας έλεγα επίσης, ότι έχει αλλάξει ένα τοπίο στην Ευρώπη, το πώς αντιλαμβάνονται όλες οι Κυβερνήσεις αυτή τη στιγμή  το μέγεθος του προβλήματος, γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο το οικονομικό, είναι και η προσφυγική κρίση και η κρίση ασφάλειας και το πώς πια οι κοινωνίες αντιδρούν σε αυτές τις πολιτικές οι οποίες είχαν ασκηθεί. Βεβαίως, υπάρχει ο κίνδυνος και είναι φανερό ότι τέτοιες πολιτικές μπορούν να οδηγήσουν και σε ακρότητες, δηλαδή σε ακροδεξιές Κυβερνήσεις ή Κυβερνήσεις οι οποίες είναι βαθιά αντιευρωπαϊκές.

 Επειδή μιλήσατε, κύριε Ρήγα, για ευρωπαϊκές αλλαγές, σε λίγο καιρό έχουμε εκλογές σε Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία. Σας φοβίζει μια στροφή περαιτέρω προς τα δεξιά, με το δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα αναγκάζεται να αναδιανείμει πόνο και όχι πόρους.

Το είπατε πάρα πολύ όμορφα και το περιγράψατε πάρα πολύ σωστά. Προφανώς δημιουργεί ανησυχία, γιατί εδώ είναι αυτό το οποίο είχαμε επισημάνει, ότι τέτοιες πολιτικές οδηγούν σε ακραία φαινόμενα. Και δεν είναι  θέμα δεξιάς μόνο Κυβέρνησης, είναι και ακροδεξιές λογικές, αλλά κυρίως φωνές οι οποίες θα επωμιστούν τη  διάλυση της Ευρώπης. Και βεβαίως αυτό ανοίγει ως προς το όλο, αν και εφόσον αυτές οι φωνές επικρατήσουν. Για αυτό νομίζω και θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε δρόμους, διαμόρφωσε και μια άλλη αντίληψη, το πώς πρέπει να πορευθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα και ελπίζω και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να έχουμε και να επιβάλουμε και να κατανοήσουν όλοι, ότι μια άλλη πορεία στην Ευρώπη είναι προς όφελος των λαών και των κοινωνιών.

Πάντως ο κύριος Τσίπρας στην ίδια συνέντευξη, στην Εφημερίδα των Συντακτών, επιμένει πως δεν ανησυχεί ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί, ότι η οικονομία θα λειτουργήσει κανονικά, ότι η κοινωνία θα πάρει ανάσες. Επειδή όλα αυτά τα έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι όλα αυτά θα συμβούν μετά από εφτά χρόνια κρίσης;

Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Οι χώρες στο Νότο έχουν υποστεί σε μεγάλο βαθμό την κρίση και τις πολιτικές οι οποίες ασκήθηκαν κυρίως από τον σκληρό πυρήνα του νεοφιλελευθερισμού που είναι η Γερμανία και την εκφράζει ο κύριος Σόιμπλε. Βλέπετε διαφορετικές Κυβερνήσεις που υπάρχουν, με διαφορετική πολιτική αφετηρία, συμφώνησαν ότι αυτές οι πολιτικές δεν έχουν αποτέλεσμα και δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Οι δε χώρες του Νότου, ουσιαστικά οι οικονομίες τους, έχουν συρρικνωθεί και βρίσκονται στο κόκκινο. Το δεύτερο είναι ότι η Ιταλία, έχει ιδιαίτερη σημασία, οι τράπεζες της βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κρίσιμη καμπή. Όλα αυτά κατά τη γνώμη μας δείχνουν ότι υπάρχει μεταστροφή και αντιλαμβάνονται ότι αυτές οι πολιτικές δεν μπορούν να διαμορφώσουν ένα άλλο πεδίο. Για αυτό επιμένω ότι στην Ευρώπη θα επικρατήσουν νηφάλιες φωνές, φωνές που θέλουν να αρχίσει βήμα- βήμα η Ευρώπη να έρχεται στο κοινωνικό κράτος, τα εργασιακά δικαιώματα να είναι διασφαλισμένα. Είναι βήμα- βήμα όμως, είναι μια μεγάλη μάχη δύο διαφορετικών κόσμων.

Εμείς στο θέμα της διαπραγμάτευσης, τι ακριβώς επιδιώκουμε; Μια συμφωνία πακέτο που θα εμπεριέχει και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων για το χρέος; Και πως ερμηνεύετε τη φράση     ότι αν δεν συμφωνηθούν τα πάντα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα;

Είναι σωστό αυτό. Η συμφωνία πάει πακέτο σε όλα, δηλαδή δεν μπορεί να είναι με επιμέρους δεδομένα, γιατί αλλιώς, και αυτή ήταν και μια στρατηγική δική μας όλη την προηγούμενη περίοδο, ότι αυτό δεν δίνει το δικαίωμα να προχωρήσει η οικονομία και να έχει τη δυνατότητα της ανάκαμψης. Νομίζω ότι αυτό το είδαμε και στη προηγούμενη αξιολόγηση, ότι εμείς δεν θέλαμε μήνα- μήνα ή τρίμηνο- τρίμηνο, αλλά θέλαμε να έχει βάθος χρόνου αυτό ώστε να μπορείς και να σχεδιάσεις.

Η Κυβέρνηση αποδέχεται την επέκταση του κόφτη για μετά το 2018 και για ένα έτος;

Ο κόφτης αφορά το 2020 στην ουσία, γιατί είναι για αυτά, τα οποία θα είναι το 2019. Εγώ θα σας έλεγα ότι μέχρι τότε θα απογοητευτούν όλοι με τον τρόπο που σκέφτονται. Έχει πέσει έξω και ο κύριος Τόμσεν, γιατί ο κύριος Τόμσεν έλεγε για ανάπτυξη τα προηγούμενα χρόνια και του βγήκε ύφεση, τώρα το γύρισε ότι δεν βγαίνουν τα μέτρα και είναι και με μια αντίληψη πολύ περιοριστική. Εμείς όμως, αποδείξαμε ότι μπορούμε και καταφέρνουμε αυτά τα οποία μπορούμε να συνεννοηθούμε και είναι λογικά και να τα τηρούμε και να έχουν αποτέλεσμα. Άρα, εμείς θεωρούμε ότι όλα αυτά τα μέτρα που υλοποιούμε αυτή τη στιγμή και ταυτόχρονα με το θέμα του χρέους, ανοίγει ένα άλλο τοπίο για  το αν και κατά πόσο χρειάζεται πρόγραμμα η Ελλάδα ή χρειάζεται τέτοιας μορφής πλεονάσματα.

 Ολοκληρώνοντας θα θέλαμε ένα σχόλιο σας  για το πόρισμα της επιτροπής για τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια. Θα θάλαμε  να σας ρωτήσουμε αν υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες και σε ποια κατεύθυνση.

Εμείς πρώτον αναδείξαμε ότι οι τράπεζες δάνειζαν σε ΜΜΕ και κόμματα για να στηρίζουν συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα. Τα ΜΜΕ υποστήριζαν τις ασκούμενες πολιτικές εξυπηρετώντας πλήρως την πολιτική ηγεμονία της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ και τα πολιτικά κόμματα έπαιρναν θαλασσοδάνεια, μέσω διορισμένων διοικήσεων τραπεζών, για να παράγουν πολιτική. Αυτό πλέον τώρα είναι καθαρό από το πόρισμα το οποίο έχει βγεί. Το δεύτερο στοιχείο, αναδεικνύονται προφανώς ποινικές ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο γινόντουσαν οι  δανειοδοτήσεις, σε υψηλόβαθμα στελέχη εκδοτικών  οργανισμών. Δεν θέλω τώρα να τα αναλύσω, νομίζω στο πόρισμα είναι φανερό και ποιες συγκεκριμένες εφημερίδες και ποια συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα. Τα πρόσωπα εμείς δεν τα προσδιορίσαμε και νομίζω είναι σωστό αυτό. Αυτό που προσδιορίσαμε μέσα από την έρευνα, είναι τα αδικήματα και ο τρόπος με τον οποίο έχουν γίνει. Άρα λοιπόν, ο εισαγγελέας θα κάνει την ανάκριση και εκεί θα προσδιορίσει πέρα  πάσης αμφισβήτησης και τα πρόσωπα τα οποία ενέχονται, είτε είναι από τα συγκροτήματα, είτε είναι από τις τράπεζες ή και εφόσον υπάρχουν, και θα φανεί αυτό ενδεχομένως, σε πολιτικά πρόσωπα. Γιατί θέλω να το πω ξεκάθαρα, ότι όταν ανοίξει η διαδικασία της ανάκρισης και της διερεύνησης, προφανώς θα ειπωθούν και πολλά από αυτούς οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν. Εκεί λοιπόν, θα δούμε αν και εφόσον ποια αναδειχθεί, αν και πολιτικά πρόσωπα έχουν κάνει παρεμβάσεις.

Ο κ. Πάνος Ρήγας είναιΓραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

sardis rent a car banner

e-iatros

Πρώτη μέρα στο σχολείο για την πριγκίπισσα Σάρλοτ

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ο Μπραντ Πιτ υπόσχεται ότι δεν θα πιει ποτέ ξανά αλκοόλ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Τα «αστικά τοπία» του Matias Bechtold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Το Facebook εξετάζει την απόκρυψη του αριθμού των "likes" από τις αναρτήσεις των χρηστών