ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΡΟΤΥΠΟ

mpakogiannis

Συνέντευξη του κ. Κώστα Μπακογιάννη, Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας στη Mail.

Κύριε Μπακογιάννη έχετε δηλώσει ότι στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από κονδύλια της Ε.Ε η Στερεά Ελλάδα αδικείται. Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτή την αδικία και κυρίως αφού υπάρχει αυτό το λάθος, πώς μπορεί να διορθωθεί.

Η Στερεά Ελλάδα είναι θύμα μιας στατιστικής στρέβλωσης. Επειδή έχουμε στα χωρικά μας όρια το Σχηματάρι και τα Οινοόφυτα, δηλαδή τη μεγαλύτερη βιομηχανική συγκέντρωση της χώρας, το κατά κεφαλήν μας ΑΕΠ φαίνεται πολύ υψηλότερο από ότι είναι στην πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι μας κοιτάνε και νομίζουν ότι είμαστε το Λουξεμβούργο!

 Και αυτό ανεξάρτητα από τους δείκτες της ανεργίας, της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, οι οποίοι δυστυχώς είναι πολύ πιο πάνω από τον Εθνικό μέσο όρο. Προφανώς όμως αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε. Το αποτέλεσμα είναι εμείς να λαμβάνουμε λιγότερο από τα μισά χρήματα σε σχέση με άλλες περιφέρειες. Και αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε μέσα από τις κατανομές του ΕΣΠΑ. Κάνουμε λοιπόν μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια να εξισορροπήσουμε- όσο μπορούμε- αυτή τη κατάσταση και να αποκαταστήσουμε έστω και εν μέρει αυτή την αδικία.

Από ό,τι ξέρω είχατε και μια συνάντηση με την Ευρωπαία επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής για το θέμα.

Ακριβώς. Σε αυτή τη κατεύθυνση, για πρώτη φορά στην Περιφέρειά μας, έχουμε  ολοκληρώσει μια μελέτηη οποία πλέον αποδεικνύειπέραν πάσης αμφιβολίας, με στοιχεία και αριθμούς την αδικία. Κάναμε μια σειρά από συναντήσεις στο Στρασβούργο όπου είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε το θέμα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι για πρώτη φορά η Κομισιόν διά στόματος της επίσημης εκπρόσωπουτης, δηλαδή της ίδιας της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, της κυρίας  Cretu, αναγνώρισε πρώτον ότι υπάρχει μια αναντιστοιχία πόρων και  αναγκών στην Περιφέρειά μας, δεύτερον ότι αυτό έχει να κάνει απολύτως με το Σχηματάρι και τα Οινόφυτα και τρίτον ότι θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια για να υπάρξει επιτέλους δικαιοσύνη.

Μείνατε δηλαδή με την αίσθηση ότι αυτό το λάθος θα διορθωθεί;

Το λάθος αυτό μπορεί να διορθωθεί σε δύο επίπεδα, μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα. Το μακροπρόθεσμο έχει να κάνει με τη συζήτηση, η οποία, ήδη, έχει ανοίξει στις Βρυξέλλες, στην οποία  δυστυχώς η χώρα μας ακόμα δεν έχει επιλέξει να μετέχει, για την αρχιτεκτονική του νέου προγράμματος, δηλαδή του νέου ΕΣΠΑ στην επόμενη προγραμματική περίοδο και κυρίως για την επιλογή των δεικτών. Το Βραχυπρόθεσμο,σχετίζεται με τη συζήτηση για την κατανομή επιπλέον πόρων του ΕΣΠΑ στη χώρα. Υπολογίζεται ότι θα έρθουν πάνω από 940 εκατομμύρια, κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, στη χώρα μας μέσα στους επόμενους μήνες. Εκεί, είναι στην διακριτική ευχέρεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να αποκαταστήσει, έστω και εν μέρει, την αδικία, δίνοντας κάποια χρήματα για σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς ή την υγεία, μεταξύ των άλλων, στους πολίτες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Πράγματι υπάρχει η βιομηχανική ζώνη Σχηματαρίου – Οινοφύτων. Πώς αυτή η περιοχή κύριε Μπακογιάννη μπορεί να μετεξελιχθεί σε ένα τεράστιο, επιχειρηματικό, επενδυτικό πάρκο, ώστε να προσελκύσει ακόμα πιο πολλά ελληνικά, αλλά και ξένα κεφάλαια;

Αναφέρεστεστη μεγαλύτερη βιομηχανική συγκέντρωση της χώρας, η οποία παράγει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ της Ελλάδας, αλλά και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των ελληνικών εξαγωγών στο σύνολό τους. Δυστυχώςόμως, αυτή τη στιγμή, στην ευρύτερη περιοχή επικρατεί ο νόμος της άγριας ζούγκλας. Όπως ξέρετε, πριν από κάποιες δεκαετίες αποφασίστηκε να μεταφερθούνοι βιομηχανίες στην περιοχή, χωρίς όμως να υπάρχει οποιαδήποτε στρατηγική, οποιοσδήποτε σχεδιασμός. Οι συνέπειες και στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, αλλά και βεβαίως στην επιχειρηματικότητα, είναι πάρα πολύ μεγάλες. Εμείς παρουσιάσαμε, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την περιοχή, το οποίο έχει τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι η δημόσια υγεία, γι αυτό και ήδη λειτουργεί σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το παρατηρητήριο υγείας στην περιοχή, που μας επιτρέπει να έχουμε την πλήρη εικόνα για τη δημόσια υγεία, αλλά και ταυτόχρονα να λειτουργούμε προληπτικά για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προβλήματα. Ο δεύτερος πυλώνας είναι το περιβάλλον. Εκεί έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από μέτρα, από την δρομολόγηση του εντοπισμού της εστίας της ρύπανσης στον Ασωπό, μέχρι τη λειτουργία ενός παρατηρητηρίου περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών«Δημόκριτος». Ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με την επιχειρηματικότητα, όπου εστιάζουμε αυτή τη στιγμή και σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πάρκο επιχειρηματικής εξυγίανσης, που θα μας επιτρέψει να φέρουμε νέες επενδύσεις στην περιοχή, έχοντας εξασφαλίσει πρώτα από όλα τις υποδομές και τον αναγκαίο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Αυτά δηλαδή που σε άλλες χώρες θεωρούνται αυτονόητα, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα λείπουν.

Αυτό το σχέδιο πρακτικά πότε θα μπορέσει να υλοποιηθεί και να λειτουργήσει και να είναι σε πλήρη εξέλιξη η λειτουργία του;

Αναφέρεστε στον τρίτο άξονα, την επιχειρηματικότητα. Σε λίγες εβδομάδες θα καταθέσουμε επίσημα το φάκελο συναρμόδια υπουργεία για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία και να πάρουμε τις απαιτούμενες εγκρίσεις.

Ποιο είναι το όραμα σας για την Περιφέρεια, δηλαδή πως φαντάζεστε τη Στερεά Ελλάδα του αύριο;

Η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας είναι μια Περιφέρεια με πάρα πολλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Νωρίτερα μιλήσαμε για τη βιομηχανία, αλλά δεν είναι μόνο αυτή. Είμαστε μια Περιφέρεια η οποία παράγει το 10% του αγροτικού ΑΕΠ, είμαστε μια Περιφέρεια η οποία πρωταγωνιστεί στις ΑΠΕ, είμαστε μια Περιφέρεια η οποία μπορεί να αξιοποιήσει το τουριστικό της απόθεμα, είμαστε πάνω από όλα μια Περιφέρεια η οποία έχει ένα σπουδαίο ανθρώπινο κεφάλαιο. Εμείς προσπαθούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα χαρακτηριστικά, για να πάρει η Στερεά Ελλάδα τη θέση που της αξίζει όχι μόνο στον Ελληνικό, αλλά και στον Ευρωπαϊκό χάρτη και να γίνει μια περιφέρεια πρότυπο. Βεβαίως όμως αυτό απαιτεί λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά. Έχει να κάνει με την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Όχι μόνο με την απορροφητικότητα. Αυτά τα χρήματα πρέπει να πιάσουν τόπο. Έχει να κάνει με την διεκδίκηση των εθνικών πόρων. Όλοι ξέρουμε ποια είναι η δημοσιοοικονομική κατάσταση, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε μπορούμε να φέρουμε χρήματα στον τόπο μας. Ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μέσα σε δυόμιση χρόνια, έχουμε ξεπεράσει τα ενενήντα εκατομμύρια ευρώ και αναφέρομαι σε ρευστό, όχι σε έργα που εντάσσονται γενικά και αφηρημένα σε ένα πρόγραμμα, τα οποία έχουν έρθει στην περιφέρειά μας. Έχει να κάνει με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Για παράδειγμα παντρεύουμε τον πολιτισμό με τον τουρισμό, με μια συνεργασία που κάνουμε με το Σωματείο «Διάζωμα» του κυρίου Μπένου, όπου χαράσσουμε πολιτιστικές διαδρομές σε όλη τη Περιφέρεια για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τους κρυμμένους θησαυρούς μας. Έχει να κάνει και με μια σειρά από ενέργειες, όπως η διμιουργία κέντρων επιχειρηματικότητας στην έδρα κάθε νομού, οι οποίες πιστεύουμε ότι στο τέλος θα μπορέσουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στον τελικό μας στόχο, ο οποίος είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Βεβαίως μια Περιφέρεια δεν μπορεί να αντιστρέψει την πορεία της Εθνικής οικονομίας, όμως πιστεύουμε ότι δουλεύοντας από κάτω προς τα πάνω μπορούμε να δημιουργήσουμε όρους και προϋποθέσεις για την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Θέλετε να μας το εξηγήσετεαυτό, το έχω παρατηρήσει ότι το λέτε συχνά, μια προσπάθεια που γίνεται από κάτω προς τα πάνω και βέβαια έχετε μιλήσει πολύ συχνά για μια «έξυπνη» περιφέρεια που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.

Να σας δώσω μερικά πρακτικά παραδείγματα για το τι σημαίνει έξυπνη περιφέρεια. Έξυπνη περιφέρεια είναι η περιφέρεια στην οποία όταν μπαίνεις στην ιστοσελίδα της μπορείς να ενημερώνεσαι για όλα όσα κάνει, αλλά και για όλα όσα δεν κάνει. Μπορείς για παράδειγμα να παρακολουθείς τον προϋπολογισμό της online, μπορείς να γνωρίζεις ποια είναι η ποιότητα του αέρα που εισπνέεις, διότι έχουμε μετρητές αιθαλομίχλης σε όλες μας τις πόλεις. Μπορείς να ενημερώνεσαι για την πορεία των έργων, μπορείς να ενημερώνεσαι αν έχεις κάποια επαγγελματική επαφή με την περιφέρεια, για το πότε θα πληρωθείς και σε ποια ακριβώς φάση είναι το ένταλμα σου ή για όλους τους διαγωνισμούς ή για όλες τις προκηρύξεις. Μπορείς ταυτόχρονα να έχεις την πλήρη εικόνα για το ποιος είναι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για τα επόμενα της βήματα, αλλά και να μετέχεις σε ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις. Επειδή είμαστε Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο πλησιέστερος θεσμός στον πολίτη, προσπαθούμε να ξαναχτίσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης που δυστυχώς όπως ξέρετε έχει κλονιστεί σε όλη τη χώρα. Και αυτό γίνεται όταν έχεις«γυάλινα τείχη». Όταν κλείνεσαι σε κλειστά γραφεία, τότε δεν έχεις καμιά τύχη.

Όταν είναι διάφανα, μπορεί ο άλλος να βλέπει πως κινείσαι,τι κάνεις, τι πράττεις.

Ακριβώς μπορεί να κρίνει, μπορεί να συγκρίνει, μπορεί να αξιολογεί και μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα, κυρίως για το που πάνε τα χρήματά του. Γιατί μη ξεχνάτε ότι εμείς, όλοι μας, οποιοσδήποτε είναι σε μια δημόσια θέση ευθύνης, διαχειριζόμαστε χρήματα τα οποία έχουν προκύψει από υπέρφορολόγηση, από περικοπές σε συντάξεις. Χρήματα που έχουν προκύψει από τον πόνο του Ελληνικού λαού.

Μιλήσαμε για τα έργα της περιοχής. Καταφέρατε να εντάξετε ένα τεράστιο έργο στα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρομαι στη παράκαμψη της Χαλκίδας. Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτό το έργο;

Η παράκαμψη της Χαλκίδας είναι ένα από τα δύο μεγάλα έργα στη Χαλκίδα, τα οποία τρέχουμε. Το πρώτο, το Νοσοκομείο της Χαλκίδας είναι έργο το οποίο είχε παγώσει για πολλά χρόνια. Καταφέραμε να το ξεπαγώσουμε, να διασφαλίσουμε την ομαλή του χρηματοδότηση και αυτή τη στιγμή που μιλάμε υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς. Το δεύτερο έργο είναι η παράκαμψη της Χαλκίδας, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και περιμένουμε την τελική έγκριση από το Υπουργείο Υποδομών. Γίνεται και μια συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να συμβάλει στη διασφάλιση της χρηματοδότησης, ελπίζουμε σύντομα νε έχουμε καλά νέα.

Πρόσφατα παρατηρήσαμε ένταση και μικροεπεισόδια μεταξύ των επισκεπτών και όχι μόνο, στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, με τις περισσότερες πίστες να είναι εκτός λειτουργίας. Πώς αυτό το φαινόμενα δεν θα το ξανασυναντήσουμε στην πορεία και ποια είναι η πρόταση της Περιφέρειας για το χιονοδρομικό;

Μιλάμε για το μεγαλύτερο Χιονοδρομικό Κέντρο της χώρας. Μιλάμε για ένα Χιονοδρομικό Κέντρο που έχουν γίνει επενδύσεις που ξεπερνάνε τα σαράντα εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια. Ένα χιονοδρομικό κέντρο το οποίο πραγματικά έχει γίνει πεντάστερο και το οποίο θα μπορούσε να είναι πόλος έλξης, όχι μόνο για τον εγχώριο τουρισμό, αλλά και για τον τουρισμό από άλλες χώρες. Δυστυχώςόμως, η διαχείριση, η οποία γίνεται στην καθημερινότητα, υπολείπεταιπάρα πολύ. Εμείς, και όταν λέω εμείς δεν αναφέρομαι μόνο στην Περιφέρεια, αλλά και στους όμορους Δήμους, από το φθινόπωρο του  2014 έχουμε ζητήσει να περάσει η διαχείριση του χιονοδρομικού κέντρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όχι γιατί εμείς είμαστετόσο σπουδαίοι, τόσο φοβεροί και μπορούμε να τα κάνουμε όλα τέλεια, αλλά γιατί κατά αυτό τον τρόπο, θα ενισχύσουμε τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και θα επιτρέψουμε στις τοπικές κοινωνίες να είναι « μέτοχοι » του χιονοδρομικού κέντρου. Προφανώς μια τέτοια πρόταση απαιτεί τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πιστεύουμε όμως ότι έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, άλλωστε μη ξεχνάτε ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν τα περισσότερα να κερδίσουν, αλλά και τα περισσότερα να χάσουν από τη σωστή ή όχιδιαχείριση του χιονοδρομικού μας κέντρου.

Η Ελλάδα, το είπατε κι εσείς, είναι οικονομία, είναι ανάπτυξη, είναι όμως και πολιτισμός. Πώς ο πολιτισμός που αναδεικνύει η Στερεά Ελλάδα, θα μπορούσε να προσελκύσει τουρίστες από όλο τον κόσμο και αν όχι από όλο τον κόσμο να καταγραφεί σαν μια σημαντική παρουσία, στον Ευρωπαϊκό χάρτη; Βλέπουμε για παράδειγμα, την προσπάθεια αποκατάστασης και συντήρησης του Αρχαίου Θεάτρου της Ερέτριας.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι μια μικρογραφία της χώρας. Έχουμε βουνό, έχουμε θάλασσα, έχουμε μοναδικά αρχαία μνημεία, όπως είναι οι Δελφοί και οι Θερμοπύλες. Έχουμε εξαιρετικά Βυζαντινά μνημεία, ιαματικές πηγές και ατελείωτους κρυμμένους θησαυρούς που μπορούμε να αποκαλύψουμε. Δυστυχώς όμως, είναι, για να το πω ευγενικά, μια αναδυόμενη τουριστική οικονομία. Δεν έχουμεεπενδύσει όσο θα έπρεπε στον τουρισμό μας. Και για το λόγο αυτό, σήμερα για εμάς ο τουρισμός είναι προτεραιότητα. Ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδαςσυμμετέχουμε μαζί με τους επαγγελματίες του τουρισμού, σε διεθνείς εκθέσεις,ενώ κάνουμε μια σειρά από διαφημιστικές ενέργειες και στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Επενδύουμε πάρα πολύ στις νέες τεχνολογίες και προσπαθούμε με αυτό τον τρόπο, σιγά, σιγά να κερδίσουμε την επισκεψιμότητα. Στόχος μας είναι ένας προορισμός για 365 μέρες το χρόνο. Ένας προορισμός, στον οποίο οι επισκέπτες όταν φεύγουν θα γίνονται πρέσβεις δικοίμας. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει από τη μια χρονιά στην άλλη. Είναι μια συστηματική δουλειά, επίπονη, η οποία θέλει αρκετό καιρό.

Κλείνοντας, έχετε δηλώσει ότι «εγώ κάνω τη ζωή μου σαν να είμαι άλλος». Ένα ποίημα του Βάρναλη, επί της ουσίας. Να ρωτήσουμε γιατί αισθανθήκατε, δεν είχα σκοπό να σας το θέσω αλλά το είδα σε μια συνέντευξή σας και με ‘προκάλεσε’ λίγο, γιατί αισθανθήκατε την ανάγκη να το πείτε αυτό; Έχει να κάνει με την οικογένειά σας;

Γιατί δεν είμαι οπαδός των εύκολων κατηγοριοποιήσεων. Δεν πιστεύω στις ταμπέλες, ούτε στα εύκολα και στα αβίαστα συμπεράσματα, που όλοι μας υποκύπτουμε στον πειρασμό να εξάγουμε ο ένας για τον άλλον. Το στοίχημα είναι να τα ξεπεράσουμε αυτά. Αν θέλουμε κάποια στιγμή να έχει προκοπή αυτή η χώρα, δύο είναι οι λέξεις κλειδιά, η λέξη «μαζί» και η λέξη «πολύ». «Μαζί» γιατί κανένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα και θα πρέπει να υπερβούμε κόμματα και ιδεολογίες και «πολύ» γιατί θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια και πολύς χρόνος.

Επειδή με αυτό το τελευταίο πάλι με ‘τσιγκλήσατε’, είναι αμιγώς πολιτική τοποθέτηση. Να ρωτήσω ποιες είναι οι φιλοδοξίες για τη συνέχεια;

Δεν είναι πολιτική τοποθέτηση, είναι αμιγώς αυτοδιοικητική τοποθέτηση.Εμείς οι αυτοδιοικητικοί το κάνουμε πράξη στην καθημερινότητά μας, δουλεύουμε με συνεργασίες, με συνεννοήσεις, με συναινέσεις. Αν για ένα πράγμα είμαι περήφανος για την Περιφέρειά μας, είναι ότι 8/10 αποφάσεις του Περιφερειακού μας Συμβουλίου λαμβάνονται μέσα από συναινέσεις. Νομίζω ότι αυτό γίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, γιατί αυτή είναι η ανάγκη της κοινωνίας σήμερα. Η κοινωνία σήμερα μας λέει: αφήστε τους εγωισμούς σας στην άκρημ καθήστε γύρω από ένα τραπέζι, και κάντε την δουλειά σας.

Μετά την Περιφέρεια; Ποια θα είναι η συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο;

Θα φανεί στη «νεκροψία».

sardis rent a car banner

e-iatros

Πρώτη μέρα στο σχολείο για την πριγκίπισσα Σάρλοτ

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ο Μπραντ Πιτ υπόσχεται ότι δεν θα πιει ποτέ ξανά αλκοόλ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Τα «αστικά τοπία» του Matias Bechtold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Το Facebook εξετάζει την απόκρυψη του αριθμού των "likes" από τις αναρτήσεις των χρηστών