Πατρίδα μας η προσφυγιά

Της Μαρίας Σιαφάκα

Μπορεί  ο σφοδρός χιονιάς που χτύπησε και την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα να ήταν βαρύς και δύσκολος, όμως για κάποιους ανθρώπους, που τα βάσανά τους δεν έχουν τελειωμό, ήταν αληθινή κόλαση.

Γιατί μπορεί να υποφέραμε από το κρύο και το χιόνι αλλά τουλάχιστον είχαμε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας και μια στεγνή κουβέρτα στα πόδια μας.

Για όλους εκείνους τους ανθρώπους όμως στους προσφυγικούς καταυλισμούς, το αυτονόητο έμοιαζε μακρινή πολυτέλεια. Και αν και σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη φάνταζε  ήπειρος μακρινή.

Και φυσικά και τις καλές προθέσεις των Ευρωπαίων  (όπου και εφόσον υπήρξαν και αυτές) που έμειναν στα λόγια  γνωρίζουμε και για τη βοήθεια που υποσχέθηκαν και έδωσαν τη μισή και ούτε, ξέρουμε.

Εμένα όμως, όπως κι εσάς, με ενδιαφέρει η συνείδησή μου.

Και αυτή δεν μπορεί να ησυχάσει αν γνωρίζουμε ότι υπάρχει έστω κι ένα παιδί εκεί έξω, τυλιγμένο στα λιγοστά φτωχικά του ρούχα που πια δε στάζουν νερό γιατί έχουν κοκαλώσει από το κρύο.

Εμείς οι Έλληνες, που πατρίδα μας είναι η προσφυγιά, νιώθουμε διπλά αυτή τη  παγωνιά  να τρυπάει τα κατάβαθα της ψυχής μας.

Γνωρίζοντας ότι και τα δικά μας παιδιά είναι και πάλι στη ξενιτειά και έχουν να αντιμετωπίσουν και εκείνα σκληρούς κι απάνθρωπους χειμώνες.

Μπορεί η Ελλάδα να δοκιμάζεται από χιλιάδες προβλήματα, όμως πάντα ο πλούτος μας ήταν και είναι  η ανθρωπιά.

Οι δυσκολίες της ζωής, σαν αυτές που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, δεν μας κάνουν να κλείνουμε τα μάτια, να αδιαφορούμε, αλλά να μαθαίνουμε.

Να μαθαίνουμε να νιώθουμε ο ένας τον πόνο του άλλου, γιατί μόνο μαζί θα πάψουμε να πονάμε.

Υ.Σ Ελπίζουμε ότι ο κ. Μουζάλας, παρά τον αιφνιδιασμό της σφοδρότητας της κακοκαιρίας, με την ευαισθησία που τον διακρίνει να κάνει ό,τι μπορεί.  

Εδώ αξίζει να αναφερθεί η σπουδαία χειρονομία από τα «Ελληνικά Πετρέλαια» να χορηγήσουν άμεσα 140.000 λίτρα πετρελαίου στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών.

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα