Καλή Χρονιά με υγεία, δύναμη και… περισσότερη Ιστορία

Άρθρο της κυρίας Σοφίας Βούλτεψη*

Καινούργια η χρονιά, αλλά οι ευχές πάντα… παλιές και πολύτιμες: Για υγεία και δύναμη για να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Αυτή το δίχως άλλο παραμένει η πιο σπουδαία ευχή για όλους.

Αν, όμως, μου ζητούσατε αξιολογικά να ευχηθώ και κάτι ακόμη, η πρώτη αυθόρμητη ευχή που έρχεται στη σκέψη μου είναι «Καλή χρονιά με περισσότερη γνώση της Ιστορίας μας».

Και συνοψίζοντας, «Καλή χρονιά με υγεία, δύναμη και γνώση της Ιστορίας μας».

Και εξηγούμαι:

Όταν η πατρίδα κινδυνεύει, η ανάγκη επιστροφής στο παρελθόν καθίσταται περισσότερο αναγκαία από κάθε άλλη φορά.

Μπροστά σε μια τέτοια ιστορική στιγμή βρισκόμαστε σήμερα. Και η αναδρομή χρήσιμη, μια και είναι γνωστό πως λαοί που δεν γνωρίζουν την Ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν.

Αντιγράφω από το μυθιστόρημα (ένα ακόμη εξαιρετικό μυθιστόρημα) του Θοδωρή Παπαθεοδώρου «Ζωές του Φθινοπώρου» (Εκδόσεις Ψυχογιός):

«Στις εκλογές του 1885 ο Τρικούπης καταψηφίστηκε και τη διακυβέρνηση ανέλαβε ο Δηλιγιάννης που είχε υποσχεθεί να καταργήσει διαμιάς όλους τους φόρους. Μην μπορώντας να εφαρμόσει τις υποσχέσεις του, προσπάθησε να στρέψει την προσοχή στα εθνικά θέματα, και τον Σεπτέμβριο του 1885 κήρυξε τη χώρα σε επιστράτευση και πολεμική ετοιμότητα. Η δαπανηρή αυτή ετοιμότητα κράτησε οκτώ ολόκληρους μήνες, χωρίς να προχωρά ούτε σε πολεμική δράση ούτε σε αποκλιμάκωση. Με αυτόν τον κωμικοτραγικό «Ειρηνοπόλεμο» του τυχοδιώκτη Δηλιγιάννη η χώρα εξευτελίστηκε και το χρέος από 400 εκατομμύρια ανέβηκε σε 533 σε μόλις λίγους μήνες. Οχτώ χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1893, επήλθε μοιραία η Χρεοκοπία. Ο Τρικούπης προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να την αποφύγει, αλλά οι χειρισμοί του δυναμιτίστηκαν από τον βασιλιά Γεώργιο Α΄ ο οποίος υποκινήθηκε από τις λαϊκές μάζες, τις οποίες ξεσήκωνε σε διαδηλώσεις ο Δηλιγιάννης, και από άθλια κερδοσκοπικά παιχνίδια Αθηναίων κεφαλαιοκρατών, με επικεφαλής τον φίλο του Γεωργίου και μετέπειτα εθνικό ευεργέτη Ανδρέα Συγγρό. Παρά τη χρεοκοπία, όμως, ο Δηλιγιάννης – που μετά την πτώχευση διαδέχθηκε τον Τρικούπη – συνέχισε την εκτός τόπου και χρόνου οικονομική πολιτική του, οργανώνοντας μάλιστα τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες και σπαταλώντας τα έσχατα οικονομικά αποθέματα του κράτους. Ο επόμενος χρόνος ήταν ο πλέον τραγικός κι’ έμεινε στην Ιστορία σαν «Μαύρο ΄97». Στις 6 Απριλίου 1897, ο φανφαρόνος Δηλιγιάννης κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία. Μέσα σε 30 μέρες οι Τούρκοι έφθασαν έξω από τη Λαμία κι εάν δεν επενέβαιναν οι Μεγάλες Δυνάμεις, ο τουρκικός στρατός θα έφθανε μέχρι την Αθήνα. Ο Δηλιγιάννης παραιτήθηκε και η Ελλάδα κατέβαλε υπέρογκες πολεμικές αποζημιώσεις 4 εκατομμυρίων λιρών στην Τουρκία για να μην χάσει τη Θεσσαλία. Αυτό είχε ως συνέπεια να εκχωρήσει πλήρως και ολοκληρωτικά πολλές πηγές δημοσίων εσόδων στους πιστωτές της και να δημιουργηθούν μονοπώλια στο τσιγαρόχαρτο, στο αλάτι, στο πετρέλαιο, στον καπνό, στα σπίρτα και στα τραπουλόχαρτα, που θα διατηρούνταν μέχρι το 1981! Έτσι, η χώρα πλήρωσε δεκάδες φορές πιο ακριβά τις κορόνες και τους τυχοδιωκτισμούς του Δηλιγιάννη, καθώς και την ασυδοσία των ντόπιων κεφαλαίων, που κερδοσκόπησαν ασύστολα σε βάρος της ίδιας της πατρίδας τους».

Χρόνια πολλά, λοιπόν, με την ευχή να μην ξαναζήσουμε τις πιο δραματικές στιγμές της Ιστορίας μας.

*Η κυρία Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής ΝΔ Β΄ Αθηνών, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Το σήμα του Batman εμφανίστηκε σε 13 πόλεις για τα 80ά γενέθλιά του

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Νέτσερ, ο ποπ σταρ του ποδοσφαίρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Γιατί ο Χούμπολτ παραμένει επίκαιρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Γερμανία: πόλος έλξης Ελλήνων τουριστών