Γ. Στουρνάρας: Προς ολοκλήρωση νέο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων»

stournaras

Ένα τεράστιο νομοθετικό "οπλοστάσιο" για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPEs) δημιουργεί η Ελλάδα, δηλώνει με συνέντευξή του στους Financial Times, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας


Όπως τονίζει o κ. Στουρνάρας, ρόλο «κλειδί» στην υπόθεση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων θα διαδραματίσει η βιωσιμότητα της κάθε επιχείρησης, όπως αυτή απεικονίζεται σε όρους EBITDA. Ειδικότερα, για το ζήτημα των κόκκινων δανείων επισημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπιστεί μόνον διαμέσου της ανάπτυξης στην οποία αναμένεται να εισέλθει η χώρα και στο πλαίσιο αυτό «... δημιουργούμε ένα τεράστιο νομοθετικό οπλοστάσιο για να μειώσουμε τα NPEs, οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, από εξωδικαστικούς συμβιβασμούς μέχρι δευτερογενή αγορά για τα NPEs. Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες μπορούν να πωλούν NPLs σε μη τράπεζες, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει προηγουμένως. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει ακόμα να γίνουν, όμως το μεγαλύτερο μέρος της νομοθετικής εργασίας έχει ολοκληρωθεί».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, ήδη χορηγούνται άδειες σε εταιρείες εξυπηρέτησης δανείων (loan servicing companies) και «μια άδεια έχει ήδη δοθεί και εκκρεμούν άλλες πέντε. Είναι μια θετική εξέλιξη να έχουμε αυτούς τους διαχειριστές NPLs. Την ίδια ώρα όμως, οι τράπεζες, είτε μόνες τους είτε μαζί με εταιρείες private equity ή άλλους επενδυτές, θα πρέπει να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των επιχειρήσεων -είναι θέμα αναδιάρθρωσης των εμπλεκομένων εταιρειών».

«Οι εταιρείες αυτές που βρέθηκαν να είναι βιώσιμες θα μπορούν να λάβουν νέα ρευστότητα και γι' αυτές το πρόβλημα θα έχει λήξει. Όμως γι' αυτές που δεν είναι βιώσιμες, οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε ρευστοποίηση. Άρα, τα EBIΤDA είναι η «μαγική λέξη». Οι εταιρείες που θεωρείται ότι θα έχουν αρνητικό EBITDA ακόμα και μετά τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης, ίσως να μην επιβιώσουν», υπογραμμίζει.

Αναφορικά με τις στρατηγικές αθέτησης πληρωμών, οι οποίες κατά τον κ. Στουρνάρα αφορούν ένα στα έξι κόκκινα δάνεια, δημιουργείται ένα νέο νομικό οπλοστάσιο με στόχο την αντιμετώπισή τους. «Για παράδειγμα, οι τράπεζες μπορούν να αναγκάσουν τους νυν μετόχους είτε να βάλουν περισσότερα κεφάλαια στις επιχειρήσεις τους, ώστε να αποπληρώσουν τα χρέη τους, είτε να παραιτηθούν». Σύμφωνα με τον ίδιο, «με τη νέα νομοθεσία, οι τράπεζες μπορούν να ανταλλάξουν δάνεια με μετοχές και στη συνέχεια να τις πουλήσουν σε επενδυτές. Αυτό είναι μέρος των νέων κανόνων που θέτουμε σε ισχύ για την αντιμετώπιση των μη συνεργάσιμων μετόχων. Αυτό δεν είναι μόνο για τις τράπεζες καλό, αλλά μπορεί επίσης να σώσει θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει περισσότερη προστιθέμενη αξία».

Τέλος, ο κ.Στουρνάρας τονίζει ότι θα υπάρξουν ποινές για όσες εκ των τραπεζών δεν προχωρήσουν σε κινήσεις αντιμετώπισης του προβλήματος. «Οι τράπεζες πρέπει να λάβουν την πρωτοβουλία. Αν δεν τη λάβουν οι τράπεζες, τότε υπάρχει πρόβλημα. Όμως θα το κάνουν, διότι έχουμε στόχους για τη μείωση των NPLs. Αν δεν πετύχουν τους στόχους, τότε θα υπάρξουν ποινές, τόσο ρυθμιστικές όσο και διοικητικές», σημειώνει.

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, «από την ύψους 40 δισ. ευρώ μείωση των NPLs, που αναμένεται μέσα σε διάστημα τριών ετών, μόνο τα περίπου 5 δισ. ευρώ θα προέρχονται από πωλήσεις στη δευτερογενή αγορά -και τίποτα φέτος. Το μεγαλύτερο μέρος θα προέλθει από την αναδιάρθρωση των δανείων και τις διαγραφές, που είναι ένας πιο ρεαλιστικός δρόμος».

Πηγή: Αυγή

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Αφεντικό στο «σπίτι» της

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Πόση άδεια χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε μπαταρίες;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

«Θα μας λείψεις εσύ και η μουσική σου»