Κοζάνη, ένας τόπος με δυνατότητες!

ioanidis

Άρθρο του Δημάρχου Κοζάνης κ.Λευτέρη  Ιωαννίδη

Η Κοζάνη, η μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, μια  περιοχή με βαθιές ιστορικές ρίζες, με πλούσιο παρελθόν, εμπορικό, πολιτιστικό και πνευματικό απόθεμα, βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Επί χρόνια ο Δήμος Κοζάνης ήταν και συνεχίζει να είναι  ένας από τους κατεξοχήν ενεργειακούς Δήμους της χώρας.

Η περιοχή, μετά τη δεκαετία του 1960 γνώρισε μεγάλη βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη με τα εργοστάσια της ΔΕΗ και την εκμετάλλευση αποθεμάτων λιγνίτη. Η μονοκαλλιέργεια, όμως, του λιγνίτη είχε ως συνέπεια τη συρρίκνωση των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας.

Σήμερα,  με τη λιγνιτική παραγωγή και την οικονομική κρίση να βαθαίνει επιβάλλεται  η άμεση αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.

 Στόχος μας είναι η αναζήτηση νέων δυνατοτήτων ανάπτυξης, η ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου, η αξιοποίηση όλων των μέσων απασχόλησης και η πολύπλευρη πλέον στήριξη, τόνωση και προβολή της περιοχής.   

  Η Κοζάνη, μια περιοχή που για 50 και πλέον χρόνια στήριξε την οικονομία και την ενεργειακή παραγωγή ολόκληρης της χώρας, έχοντας πλέον περάσει στην εποχή της μεταλιγνιτικής δραστηριότητας, επιθυμεί, επιχειρεί και επιβάλλεται να αναδείξει πολλούς άλλους τομείς της δραστηριότητάς της, μετουσιώνοντας το παρελθόν σε δημιουργική δύναμη που θα την αναδείξει σε κάτι νέο.

Κοζάνη: Δήμος φιλικός στην επιχειρηματικότητα

Στο Δήμο Κοζάνης πεποίθηση μας είναι ότι, μέσα από την ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας, μέσα σε ένα σωστό πλαίσιο κανόνων που θα επιβλέπει η Πολιτεία, μπορούμε να προσβλέπουμε στη δημιουργία πλούτου για την περιοχή μας. Στην κατεύθυνση αυτή, πριν από περίπου ένα μήνα, σε συνεργασία με την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., ενεργοποιήσαμε το Επιχειρηματικό Πάρκο Κοζάνης (ΒΙ.ΠΕ.).

Για πρώτη φορά, στο νέο αυτό Επιχειρηματικό Πάρκο, θα υπάρχει η  δυνατότητα παροχής καινοτόμων υπηρεσιών προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, όπως ευρυζωνικό δίκτυο (με δυνατότητα απευθείας πώλησης από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ προς τις επιχειρήσεις) και ασφάλεια χώρων μέσω ηλεκτρονικών μέσων, ενώ θα  δημιουργηθούν  ειδικά χρηματοοικονομικά προϊόντα σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς.

Παράλληλα, προχωρήσαμε σε συμφωνία- πρότυπο με τον ΟΣΕ για την αξιοποίηση του χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού,  με έμφαση στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για το κοινωνικό σύνολο, τη δημιουργία κλειστής λαϊκής αγοράς,   βιοκλιματικού  πάρκου και λοιπούς χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης.

 Αξίζει, επίσης, να προσθέσουμε πως η περιοχή της Κοζάνης διαθέτει  παραλίμνια ζώνη με σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης στους τομείς του αλιευτικού τουρισμού, του αθλητικού τουρισμού, της ιχθυογαστρονομίας, των παραγωγικών δυνατοτήτων της λίμνης, της λειτουργίας μικρών μονάδων μεταποίησης αλιευμάτων, της σύνδεσης της αλιείας με μικρές οικοτεχνίες, της γενικότερης τουριστικής αξιοποίησης της λίμνης. Η παραλίμνια ζώνη είναι μια επένδυση που θα δώσει καινούριες προοπτικές στην περιοχή.

Τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα

Η Κοζάνη είναι ευρέως γνωστή για τον «Κρόκο Κοζάνης», το «χρυσάφι» της  γης μας , που ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο, με εξαγωγές σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Παράλληλα, στην  περιοχή μας τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σημαντική στροφή του πρωτογενούς τομέα στην παραγωγή αρωματικών φυτών, για τα οποία εκδηλώνεται σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με έμφαση στο τριαντάφυλλο, τη λεβάντα, το τσάι βουνού, το μελισσόχορτο, τη ρίγανη. Πολλοί τοπικοί παραγωγοί δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και γενικότερα παρατηρείται έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Το μικροκλίμα της περιοχής μας συντελεί στην παραγωγή εξαιρετικά ποιοτικών προϊόντων, τα οποία με την κατάλληλη προβολή και προώθηση μπορούν να «σταθούν» ανάμεσα στα κορυφαία προϊόντα κάθε είδους.

Το στοίχημα του Τουρισμού

Η Κοζάνη τον τελευταίο καιρό δραστηριοποιείται και αναπτύσσεται έντονα στο κομμάτι του  τουρισμού, έχοντας πραγματικά να προσφέρει πολλά στους επισκέπτες.

Με διαδρομή από τους Προϊστορικούς  (Κίτρινη λίμνη), έως τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους (Αιανή) και τον  Νεοελληνικό Διαφωτισμό (Κοζάνη) η Κοζάνη έχει να επιδείξει ενδιαφέροντα ευρήματα, μνημεία και πρόσωπα. Η γεωλογία της περιοχής βοήθησε την ανάπτυξη φυσικών σχηματισμών και  ιδιαίτερων οικοσυστημάτων, ενώ η βιομηχανία της  ηλεκτροπαραγωγής διαμόρφωσε ένα ιδιαίτερο ανθρωπογενές περιβάλλον.

Πόλο έλξης αποτελεί το μουσείο της Αιανής, στη συλλογή του οποίου  περιλαμβάνονται τα ευρήματα της αρχαίας πόλης της Αιανής και της γύρω περιοχής. Μια ζωντανή κιβωτός πολιτισμού, όπου φυλάσσονται τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, αληθινά κομψοτεχνήματα,  που συνεχώς έρχονται στο φως με τη συστηματική αρχαιολογική έρευνα, ιδιαίτερα μετά το 1983.

    Η πόλη της Κοζάνης είναι, επίσης, ένας τόπος με πολύ πλούσια παραγωγή στον τομέα του πολιτισμού, στις τέχνες, τα γράμματα, με σημαντικό λαϊκό και λόγιο πολιτισμό. Αποκριά, Μωμόγεροι, Λαζαρίνες είναι έθιμα που χάνονται στο χρόνο, με τεράστιο λαογραφικό ενδιαφέρον.

Διαθέτει, επιπροσθέτως, ένα από τα σπουδαιότερα  Ιστορικό-Λαογραφικό και Φυσικής ιστορίας μουσείο (1969) με ιδιαίτερα πλούσια έκθεση.

Σε λίγους μήνες θα ανοίξει τις πύλες της και η νέα βιβλιοθήκη Κοζάνης που   δίνει στέγη τόσο στα παλαίτυπα «Μετά τα Φυσικά» και «Περί ζώων ιστορίας» του Αριστοτέλη (εκτύπωση 1497), στη «Χάρτα του Ρήγα» (εκτύπωση 1796-97), στον Παγκόσμιο χάρτη του Άνθιμου Γαζή (1800), στην πρώτη ελληνική εφημερίδα των αδελφών Μαρκίδων Πούλιου («Εφημερίς» 1790-1797) όσο και σε 120.000 χειρόγραφα, κώδικες, χάρτες, φυλλάδια και βιβλία, μέχρι και στο «Αστερίξ και Κλεοπάτρα» των Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρ Ουντερζό, εξηγεί στο κοινό ελληνικό και ξένο, γιατί και πώς όλος αυτός ο πολιτιστικός πλούτος συγκεντρώθηκε στην πόλη της Κοζάνης των τελευταίων τριών αιώνων, καθιστώντας την ένα από τα βασικά ιστορικά κέντρα ανάπτυξης του Ελληνικού Διαφωτισμού, δείχνει πού μπορεί να προσβλέπει η κοινωνία της Κοζάνης και κάθε ελληνικής πόλης, για την μετεξέλιξή της από ιστορικό κέντρο του ελληνικού διαφωτισμού στα Βαλκάνια σε μελλοντική ισότιμη πόλη της Ενωμένης Ευρώπης.

Eναλλακτικός τουρισμός

Επίκεντρο της προσπάθειας μας   είναι και  η ανάδειξη των δυνατοτήτων του εναλλακτικού τουρισμού.  Η καλλιέργεια του κρόκου Κοζάνης και των  αρωματικών φυτών έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών από την χώρα και το εξωτερικό (herbal tourism).  Η περιοχή, επίσης, διαθέτει πολύ σημαντικούς προορισμούς θρησκευτικού τουρισμού, όπως είναι η Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου, στην πόλη της Κοζάνης ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου, που ιδρύθηκε το 1664 και αποτελεί διατηρητέο και αρχαιολογικό μνημείο με μεγάλη ιστορική αξία. Η Κοζάνη φημίζεται και για την παραδοσιακή Αποκριά της.

Τέλος, οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν τα ιδιαίτερα οικοσυστήματα της περιοχής (λίμνη Πολυφύτου),  το «Γεωπάρκο Τηθύος» στην περιοχή του «Μπούρινου» στο Χρώμιο, τις ανεξάντλητες δυνατότητες ορειβασίας και ορεινής ποδηλασίας.

Η  μετάβαση της περιοχής σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για όλους μας. Ο Δήμος Κοζάνης κάνει και θα συνεχίσει να κάνει όλα όσα είναι απαραίτητα για να γίνει η μετάβαση με τον πλέον ομαλό τρόπο.  Έχουμε αναλάβει μια δύσκολη δουλειά, αλλά θα τα καταφέρουμε.

Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα