Η στάση της Ελληνικής Ομογένειας στις Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές και το θέμα της ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς

rodakhs

Του κ. Πάνου Ροδάκη

Οι Αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και οι εκλογικές συμπεριφορές των διαφόρων κοινωνικών, εθνοτικών, φυλετικών και πολιτισμικών ομάδων που συνθέτουν το μωσαϊκό των Η.Π.Α έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ας εστιάσουμε στην εκλογική συμπεριφορά της Ελληνικής ομογένειας και  με αφετηρία την ξεκάθαρα πλειοψηφική στήριξη της στον Ντόναλντ Τράμπ να οδηγηθούμε σε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.

 Αφενός με σκοπό  την ερμηνεία και κατανόηση της στάσης αυτής, αφετέρου με την ελπίδα να λειτουργήσει το συγκεκριμένο παράδειγμα σαν αφορμή για να ανοίξει σε στέρεες βάσεις και με συναίνεση όλων των δημοκρατικών κομμάτων του πολιτικού συστήματος, η συζήτηση για την διευθέτηση του ζητήματος παροχής του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στον Ελληνισμό της Διασποράς.

Η Ελληνική Διασπορά σταθερά εδώ και αρκετά χρόνια θέτει το αίτημα. Έχουν γραφτεί πολλά άρθρα και έχουν τεχνικά προταθεί διάφοροι τρόποι για να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες προκύπτουν, ενώ η ουσιαστική αποτυχία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού να εκπροσωπήσει τους Απόδημους Έλληνες απέναντι στην πολιτεία στο σύνολο τους και με επάρκεια αλλά και η ουσιαστικήπαύση της λειτουργίας τουτα τελευταία χρόνια έκανε την ανάγκη παροχής του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους Απόδημους Έλληνες πιο επιτακτική.

Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να συνεννοηθούμε και να επιλύσουμε ένα ανοιχτό και πολύ σημαντικό θέμα, που δυστυχώς αντιμετωπίζεται ευκαιριακά και μικροπολιτικά, όπως με την πρόταση νόμου που η Ν.Δ είχε καταθέσει την περασμένη άνοιξη και στην οποία πρότεινε οι απόδημοι να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές επιλέγοντας ανάμεσα στα ψηφοδέλτια επικρατείας των κομμάτων.

Μια πρόταση που ενώ δεν έλυνε ουσιαστικά το ζήτημα της αντιπροσώπευσης,-προφανώς η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και σήμερα είναι ανοιχτή για τους Έλληνες της Διασποράς-επιθυμούσε να  τους μεταβάλει σε ρυθμιστή του εθνικού εκλογικού αποτελέσματος, με μικροπολιτική στόχευση το bonus των 50 εδρών που από τον ισχύοντα τότε εκλογικό νόμο πήγαινε στο πρώτο κόμμα.

Δεν αναζητούν οι απόδημοι Έλληνες κάτι το οποίο θα γινόταν πολύ δύσκολα κοινωνικά αποδεκτό εντός της ίδιας της χώρας μας και που δεν συμβαδίζει με την κοινή πολιτική λογική, η ψήφος τους να αποτελεί το ρυθμιστή των εσωτερικών πολίτικων συσχετισμών και εξελίξεων.

Έχουν όμως ανάγκη την αντιπροσώπευση τουςστο Ελληνικό Κοινοβούλιο από ανθρώπους των κοινοτήτων τους, που θα αναδεικνύουν τα προβλήματα τους και θα ενισχύουν με την παρουσία τους και τη δουλειά τους τις σχέσεις Αποδήμων και Ελληνικής πολιτείας. Στη βάση των κοινών πολιτιστικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών που έχουμε σαν λαός αλλά και στις τελείως διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν, ανάλογα με την χώρα διαμονής, το χρόνο μετανάστευσης τους και τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Και τούτο,διότι η Ελληνική Διασπορά δεν είναι κάτι ενιαίο,έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα είναι τελείως διαφορετικός ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τα πράγματα η ομογένεια των Η.Π.Α εγκατεστημένη σε διάφορα στάδια του προηγούμενου αιώνα , με σημαντικό βαθμό ενσωμάτωσης σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, όπως οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών σε σχέση με τους νέο-μετανάστες της τελευταίας επταετίας της κρίσης που κατά βάση έχουν διασκορπιστεί σε χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης. Βασικά η μέρα με τη νύχτα για να είμαστε ακριβείς και ειλικρινείς.

Αντίστοιχα παραδείγματα μπορούν να δοθούν πολλά, όπως με τους γηγενείς Ελληνικούς πληθυσμούς με παρουσία αιώνων στην Ουκρανία, τους Έλληνες της Λατινικής Αμερικής ή ακόμα τους μετανάστες σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης τις δεκαετίες του 50 έως 70.

Πάμε όμως πίσω στις Η.Π.Α για να στοιχειοθετήσουμε τους παραπάνω ισχυρισμούς. Η Ελληνική κοινότητα μέσα από τα δικά της φίλτρα και τη δική της οπτική για τα επίδικα των εκλογών ψήφισε σε πολύ εκτεταμένο βαθμό για πρόεδρο τον υποψήφιο που στα μάτια της πλειοψηφίας των πολιτών αλλά και του πολιτικού συστήματοςτης Ελλάδας και της Ευρώπης μοιάζει μια ιδιαίτερα ακραία και εκκεντρική σε πολλά θέματα προσωπικότητα, προερχόμενη μάλιστα από την οικονομική ελίτ.

Με κριτήρια όπως η πλειοψηφία των ομογενών τα αντιλαμβάνεται: τα εθνικά μας θέματα και τη γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, την ύπαρξη Ελληνικής καταγωγής στενών συνεργατών στο επιτελείο του, την πίστη στο Αμερικάνικο και ουσιαστικά νεοφιλελεύθερο αφήγημα του ατομικού δρόμου για την επιτυχία που ενσαρκώνει ο Ντόναλντ Τράμπ, τις λαϊκίστικες υποσχέσεις για επαναφορά θέσεων εργασίας στις Η.Π.Α με τεχνητούς τρόπους,  την αποδοχή της αντιμεταναστευτικής ρητορικής του αλλά και με δυσπιστία για τα σχέδια της Χίλαρι Κλίντον για όλα σχεδόν τα παραπάνω.

Σε κάθε περίπτωση οι  επιλογές των συμπατριωτών μας είναι απόλυτα σεβαστές.Καλό είναι όμως να τονίσουμε το αυτονόητο , ότι ζώντας σε μια άλλη χώρα επί πολλές δεκαετίες , με διαφορετικές προσλαμβάνουσες και ερεθίσματα αλλά και φορείς μια πολιτισμικής ταυτότητας της Ελλάδας περασμένων δεκαετιών στην πλειοψηφία τους, ενώ πιθανόν αγαπούν την Ελλάδα ακόμα περισσότερο και από όσους έχουμε μείνει πίσω, σε τρόπο σκέψης βρίσκονται αρκετά μακριά από τη σύγχρονη πραγματικότητα που ο μέσος Έλληνας ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης βιώνει και σκέφτεται. Δεν είναι κακό είναι όμως διαφορετικό.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω προκύπτει μια σύνθετη εξίσωση και μπροστά στο ερώτημα, για το αν πρέπει να χορηγηθεί δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες της Διασποράς, η απάντηση πρέπει να είναι κατηγορηματικά θετική. Παρόλα αυτά χρειάζεται μια σύνθετη τεχνικά και νομικά επεξεργασία που να λαμβάνει υπόψη όλες τις παραπάνω παραμέτρους.

Ας μην λησμονούμε πως, ως Έλληνες με βαθιά αγάπη για αυτή την όμορφη  γωνιά του κόσμου που έχουμε την τύχη να είναι η πατρίδα μας, πρέπει να βρούμε μια θεσμική λύση επωφελή για όλους, εντός και εκτός χώρας, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, έχοντας υπόψη ότι  με τους Απόδημους Έλληνες είμαστε, τόσο διαφορετικοί και  τόσο ίδιοι.

Ο κ. Πάνος Ροδάκης είναιμέλος της Κεντρικής Επιτροπής και συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανατολικής Αττικήςτου ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Το σήμα του Batman εμφανίστηκε σε 13 πόλεις για τα 80ά γενέθλιά του

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Νέτσερ, ο ποπ σταρ του ποδοσφαίρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Γιατί ο Χούμπολτ παραμένει επίκαιρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Γερμανία: πόλος έλξης Ελλήνων τουριστών