Ο Ομπάμα, το φιλότιμο και η Ελλάδα

Του κ. Γιάννη Σμυρλή

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με τεράστια ιστορία και ζηλευτό πολιτισμό. Αν ένας ηγέτης αναλογιστεί τη σημασία του ιερού βράχου της Ακρόπολης, εύλογα μπορεί να εμπνεστεί και να μιλήσει για την γέννηση της Δημοκρατίας, τους αρχαίους Έλληνες, τον ελληνικό πολιτισμό. Έχουμε την τύχη να είμαστε απόγονοι θαυμαστών ανθρώπων που δημιούργησαν ότι πιο σημαντικό υπάρχει σήμερα στην Δύση: τις αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η κοινωνία μας.

Ένας εκ των ηγετών που εμπνεύστηκαν και εκφώνησαν έναν πύρινο λόγο για την ιστορία αυτού του τόπου και την Δημοκρατία είναι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπάρακ Ομπάμα. Ήταν μία ομιλία που μας γέμισε περηφάνια ως Έλληνες, ήταν μία τόνωση στο ηθικό μας. Ήταν μία σύνδεση του χθες τών Ελλήνων με το σήμερα των Δυτικών λαών του πλανήτη. Και έχει μεγάλη σημασία ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν αυτός που μίλησε με τόσο σπουδαία λόγια για την παράδοση αυτής της χώρας, αναδεικνύοντας σε ολόκληρο τον πλανήτη το ελληνικό φιλότιμο και την ελληνική φιλοξενία.

Όμως, θα πρέπει καθώς οι ημέρες περνούν και απομακρυνόμαστε από την επίσκεψη του να κάνουμε έναν απολογισμό αυτού του ταξιδιού. Είναι δεδομένο ότι η παρουσία του Πλανητάρχη στη χώρα μας πάντα έχει ξεχωριστή σημειολογία και ουσία.

 Ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ ήρθε στην Ελλάδα, μας τίμησε και ενίσχυσε το προφίλ της χώρας σε δύσκολους καιρούς. Αυτό όμως δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Η καθημερινότητα του Έλληνα παραμένει, και μετά την επίσκεψη, δύσκολη και η ελπίδα ανάκαμψης χαμένη. Ας μην ξεχνάμε ότι ούτε το χρέος κόπηκε, ούτε οι στόχοι των πλεονασμάτων μειώθηκαν, ούτε κάτι άλλο άλλαξε. Ο λόγος είναι ότι δεν θα άλλαζε ούτως η άλλος διότι δεν ήταν αυτός ο λόγος της επίσκεψης Ομπάμα στην Ελλάδα. 

Είναι σημαντικό, επιτέλους, η κυβέρνηση Τσίπρα να αντιληφθεί τι μπορεί να πάρει από κάθε τέτοια ευκαιρία. Γιατί είναι γεγονός ότι δεν υπαρχουν ευκαιρίες τόσο σημαντικών επισκέψεων συχνά στη χώρα μας και είναι κρίμα να τις χαραμίζουμε. Ακόμη κι αν ο Πρόεδρος Ομπάμα έκανε την χάρη στον Αλέξη Τσίπρα και αναφέρθηκε στις ομιλίες του στο ελληνικό χρέος ήταν σαφής. Είπε ότι: "θα πρέπει να μειωθεί το Ελληνικό χρέος εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις" και ότι "Εγώ θα συνεχίσω να το λέω στους πιστωτές σας". 

Στην πραγματικότητα ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν μπορούσε και δεν θα ήταν και πολιτικά ορθό να πει κάτι παραπάνω γιατί μόλις λίγες ημέρες πριν εκλέχθηκε ένας νέος Πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ, με σαφείς ιδεολογικές διαφορές και διαφορετική κοσμοθεωρία. 

Άρα, αντί να προσπαθει η κυβέρνηση να μας πείσει ότι υπήρξε τεράστια πολιτική παρέμβαση καλό θα ήταν να προσπαθήσει να επανασυνδεθεί με την κοινωνία, να αγωνιστεί για τους Έλληνες και αν πραγματικά δεν πιστεύει στο πρόγραμμα να αποχωρήσει μία ώρα αρχύτερα για το καλό όλων των Ελλήνων. Η καταστροφή, η φτώχεια, η απελπισία δεν έχει ουτέ χρώματα, ούτε ιδεολογία. Δυστυχώς, εκεί οδηγεί η σημερινή κυβέρνηση τους Έλληνες και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα πλέον δεν περνάνε στον κόσμο. Για να μην παρεξηγηθώ δεν εννοώ σε καμία περίπτωση ως τεχνασμα την παρουσία του Προέδρου Ομπάμα στη χώρα μας. Αναφέρομαι σε ότι ξεκίνησε μόλις τις επόμενες ώρες της επίσκεψης και φοβάμαι ότι θα συνεχιστεί μέχρι και τα Χριστούγεννα. Ο στρουθοκαμιλισμός του να συζητάμε πόσο καλά τα είπε ο πρόεδρος, χάνοντας την ουσία και χάνοντας και χρόνο. Η Ελλάδα χρειάζεται όραμα, σχέδιο και πάνω απ´ολα λύσεις.  Κανείς δεν θα μας σώσει αν μόνοι μας δεν βάλουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο. Κανείς δεν νοιάζεται περισσότερο για την πατρίδα μας από εμάς. 

Ο κ. Γιάννης Σμυρλής είναι Γραμματέας στη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νέας Δημοκρατίας

sardis rent a car banner

e-iatros

Πρώτη μέρα στο σχολείο για την πριγκίπισσα Σάρλοτ

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ο Μπραντ Πιτ υπόσχεται ότι δεν θα πιει ποτέ ξανά αλκοόλ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Τα «αστικά τοπία» του Matias Bechtold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Το Facebook εξετάζει την απόκρυψη του αριθμού των "likes" από τις αναρτήσεις των χρηστών