Η κυβέρνηση αγωνίζεται και η αντιπολίτευση υπονομεύει

smirlis

Άρθρο του κ. Νίκου Σκορίνη* για τη Mail

Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στον τομέα της διαπραγμάτευσης, πρέπει εξ αρχής να επισημανθεί το γεγονός ότι είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά που κυβέρνηση μιας χώρας διαπραγματεύεται το δίκιο και τα συμφέροντα του λαού της και η μεγάλη πλειοψηφία των αντιπολιτευόμενων κοινοβουλευτικών κομμάτων σπεύδει να ναρκοθετήσει αυτή την προσπάθεια.

Τη στιγμή δηλαδή που η κυβέρνηση δίνει την μάχη προκειμένου να μην υλοποιηθούν τα σχέδια των ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων που είναι πλέον σε όλους γνωστά και που θέλουν την απομόνωση της Ελλάδας, στο εσωτερικό μέτωπο επικρατεί ένας έντονος Φαρισαϊσμός. Οι τιμητές και πιο σκληροί οπαδοί των μνημονίων, παρουσιάζονται ως άμοιροι ευθυνών, κατηγορώντας για όλα τα δεινά της χώρας την μόλις δεκατεσσάρων μηνών κυβέρνηση. Θεωρούν ότι ο λαός έχει μνήμη χρυσόψαρου και δεν γνωρίζει ποιοι οδήγησαν με τις πολιτικές τους τη χώρα στην κοινωνική καταστροφή, καλλιέργησαν την φαυλότητα και επέτειναν τις ανισότητες και την αδικία.

Την περασμένη άνοιξη, είναι αυτοί οι οποίοι πίεσαν ασφυκτικά την κυβέρνηση να δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία, όσα μέτρα και αν περιείχε δίχως καμία διαπραγμάτευση, στη συνέχεια ψήφισαν στη βουλή τη συμφωνία του Ιουλίου και σήμερα δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε το ΔΝΤ θα έπρεπε ως χώρα να εφαρμόσουμε τα ίδια μέτρα από μόνοι μας!

Είναι εμφανής ο παραλογισμός τους και ακόμη περισσότερο ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός τους. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία μοιάζει απρόθυμη να απαγκιστρωθεί από τα δεσμά της σκληρής νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας και μέσω άναρχων κραυγών προσπαθεί να κρύψει ότι η πραγματική της αντιπρόταση περιέχει περικοπές μισθών, περικοπές συντάξεων, ιδιωτική ασφάλιση και απολύσεις.

Ταυτόχρονα με αυτή την θλιβερή εικόνα μέρους της αντιπολίτευσης, γινόμαστε μάρτυρες μιας απροκάλυπτης πλέον αντικυβερνητικής προπαγάνδας, υπό την καθοδήγηση των γνωστών μιντιακών κέντρων, που δίνουν τον ύστατο αγώνα για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους (που τόσο πρόθυμα τους είχαν παραχωρήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις) και που σήμερα επιχειρείται ο έλεγχος και η επιβολή κανόνων σε ένα πλαίσιο ισονομίας και χάριν του δημόσιου συμφέροντος.

Είναι συστηματική και απολύτως συνειδητή η συστηματική διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η διασπορά ψευδών πληροφοριών που στόχο έχουν να παρουσιάσουν την κυβέρνηση ως αναποτελεσματική και που φυσικά τα οικονομικά στοιχεία της Eurostat είναι αποκαλυπτικά και τους εκθέτουν. Στην περίπτωση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος. Είναι δεδομένο πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιέχει αρκετά στοιχεία πολιτικής που δεν συνάδουν με τις αξιακές μας αναφορές.

Είναι ωστόσο προϊόν διαπραγμάτευσης και αποτύπωμα των άνισων συσχετισμών που επικρατούν καθώς και η ημιθανή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος που οι προηγούμενες κυβερνήσεις παρέδωσαν. Παρόλα αυτά, είναι ψευδέστατο να γράφεται και να μεταδίδεται ότι πρόκειται για «τσεκούρι» και για «ασφαλιστικό Καιάδα». Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει με την επιμονή και την προσήλωσή της στην προστασία των μικρομεσαίων στρωμάτων, απόλυτη προστασία των κυρίων συντάξεων και ένα μεγάλο κομμάτι των επικουρικών συντάξεων, μη εφαρμόζοντας τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν θεσμοθετήσει το 2012.

Θα ήταν όχι μόνο θεμιτή, αλλά και ζητούμενη μία εποικοδομητική κριτική πάνω στα λάθη και τις ολιγωρίες της κυβέρνησης. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο και πρώτοι από όλους εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι στις προσπάθειές μας έχουν υπάρξει και αστοχίες, εργαζόμαστε καθημερινά για να τις διορθώσουμε και για να προλάβουμε μελλοντικές. Αυτό εξάλλου είναι και το σημείο από το οποίο θα κριθούμε στο τέλος στην κάλπη από τους ψηφοφόρους, η ικανότητά μας δηλαδή να διαχειριστούμε αποτελεσματικά την καθημερινότητα του πολίτη και να τη βελτιώσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση και με πολύ δυσμενείς στο διεθνές περιβάλλον συσχετισμούς (που έχει αρχίσει ωστόσο και αντιστρέφει η κυβέρνηση) επιχειρεί και ως ένα βαθμό έχει αρχίσει να αφήνει το αποτύπωμά της σε σχέση με τους στρατηγικούς της στόχους.

Η δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, η επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, το νομοθετικό πλαίσιο για τον εξορθολογισμό στο ραδιοτηλεοπτικό περιβάλλον, η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων, τα προγράμματα παροχής βοήθειας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η επιχειρούμενη αλλαγή της δημόσιας διοίκησης και του κρατικού μηχανισμού αντίθετο στον μέχρι τώρα μικροκομματικό τρόπο αξιολόγησης, η ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης κ.ά., είναι βήματα που κινούνται προς μια προοδευτική κατεύθυνση και με ένα ριζοσπαστικό προσανατολισμό.

Είναι λοιπόν εκ του πονηρού και εξυπηρετούν πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα τα όποια σενάρια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης που κάθε τόσο βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ο ελληνικός λαό εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαπραγματευτεί για μια όσο το δυνατό λιγότερο επώδυνη συμφωνία, να θέσει επί τάπητος το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και εν τέλει να οδηγήσει την χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Η επάνοδος μιας νεοφιλελεύθερης, αντιλαϊκής και αυταρχικής κυβέρνησης (που κάποιοι εξωτερικοί και εγχώριοι κύκλοι συμφερόντων επιθυμούν), δεν πρέπει να υλοποιηθεί καθώς κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Τέλος και λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχητικές εξελίξεις στο διεθνές κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον με τη δυναμική επανεμφάνιση της φασιστικής ακροδεξιάς, η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να αναζητά τις συμμαχίες εκείνες για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των κοινωνικών κεκτημένων οι οποίες θα αποτελέσουν έναν αποτελεσματικό ανάχωμα για τον τερματισμό της διαλυτικής λιτότητας και την απόκρουση της μισαλλοδοξίας που υπονομεύουν την εν τέλει την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κοινωνικά κεκτημένα των λαών.

*Ο κ. Νίκος Σκορίνης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Τα κινητά καταστρέφουν τη λίμπιντο…

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Νέτσερ, ο ποπ σταρ του ποδοσφαίρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Γιατί ο Χούμπολτ παραμένει επίκαιρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Γερμανία: πόλος έλξης Ελλήνων τουριστών