O τουρισμός είναι η μεγάλη προοπτική ανάπτυξης της χώρας

elena

Της κυρίας Έλενας Κουντουρά, Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού

O τουρισμός είναι η μεγάλη προοπτική ανάπτυξης της χώρας και αποτελεί τομέα ύψιστης ευθύνης και προτεραιότητας στην ακολουθούμενη πολιτική μας.

Μετά από μία χρονιά ισχυρών επιδόσεων, με ρεκόρ όλων των εποχών σε αφίξεις και έσοδα, δίνουμε ώθηση στην νέα μας τουριστική πολιτική που ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε από πέρυσι και που απέδωσε καρπούς.

Μέσα από τη νέα μας πολιτική και την συνεργασία που καθιερώσαμε με όλους τους φορείς του τουρισμού και τον ιδιωτικό τομέα, προωθούμε την επιμήκυνση της  περιόδου, την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού,  την δημιουργία νέων ελληνικών προορισμών, το άνοιγμα νέων αγορών και την  καθιέρωση νέων απευθείας πτήσεων,  και την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων στην κατεύθυνση της παροχής προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.  Ενισχύουμε την παρουσία μας στις  παραδοσιακές και ώριμες αγορές με νέες σημαντικές συμφωνίες  και προχωρούμε σε στρατηγικά ανοίγματα σε νέες αγορές.

Εφαρμόζουμε μία επιθετική πολιτική εξωστρέφειας του τουρισμού με στοχευμένες ενέργειες και δράσεις προώθησης και προβολής στις αγορές- στόχους, συνεκτιμώντας τα νέα δεδομένα στον τουριστικό χάρτη στην ευρύτερη περιοχή. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και αξιοποιούμε τις ευκαιρίες, μέσα από το έργο που παράγουμε με στόχο να εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας προϊόν και να ενδυναμώσουμε την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό ως ο ελκυστικός, φιλικός και ασφαλής παγκόσμιος προορισμός που είναι.

Αξιοποιούμε όλα μας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που η χώρα μας διαθέτει απλόχερα και αναπτύσσουμε πλέον στοχευμένα θεματικές μορφές τουρισμού που καλύπτουν και τα πιο εξειδικευμένα ενδιαφέροντα και τις πιο υψηλές απαιτήσεις. Προτεραιότητα δίνουμε στην ανάπτυξη  και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών στους τομείς του πολιτιστικού τουρισμού, του θρησκευτικού-προσκηνυματικού, του ιαματικού και του τουρισμού υγείας και ευεξίας, του ιατρικού που παρουσιάζει εξαιρετική δυναμική, του συνεδριακού, του τουρισμού υπαίθρου, του θαλάσσιου τουρισμού όπου η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για κρουαζιέρες και γιώτινγκ, αλλά και του χειμερινού καθώς έχουμε αξιόλογες εγκαταστάσεις και εκπληκτικούς προορισμούς, που θέλουμε να καταστήσουμε ευρέως γνωστούς στο εξωτερικό. Αναπτύσσουμε ακόμη την ελληνική μας γαστρονομία και τον οινικό τουρισμό.Έμφαση δίνουμε και στα city-breaks, που αποτελούν μία συνεχώς αναπτυσσόμενη τάση και μπορούν να εξασφαλίσουν τουρισμό όλο το χρόνο.

Η δυναμική που καταγράφει ο τουρισμός μας   έχει δημιουργήσει νέες  αναπτυξιακές  προοπτικές και προσελκύει σημαντικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για νέες επενδύσεις.

Σε διάστημα ενός έτους, στο Υπουργείο κατατέθηκαν περισσότερες από 160 προτάσεις για επεκτάσεις υφιστάμενων ξενοδοχείων ή δημιουργία νέων μονάδων, 4 και 5 αστέρων, καθώς και για σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Επίσης διερευνούμε τη δυνατότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ 2014-2020, έργων δημιουργίας  εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής.

 Η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και των αναπτυξιακών εργαλείων γίνεται στην κατεύθυνση στήριξης της επιχειρηματικότητας, όπου δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού.

Έχουμε εξασφαλίσει  70 εκατ. ευρώ μέσω της δράσης του νέου ΕΣΠΑ που πρόσφατα προκηρύχθηκε, και χρηματοδοτεί κατά 50% τα επιχειρηματικά σχέδια εκσυγχρονισμού και ποιοτικής αναβάθμισης των προϊόντων και υπηρεσιών των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Σχεδιάζεται στη συνέχεια η προκήρυξη προγράμματος για την ενίσχυση προτάσεων που αφορούν στην ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων. Συμμετέχουμε στα  διασυνοριακά προγράμματα INTERREG, για σχέδια ειδικής τουριστικής υποδομής που περιλαμβάνει την  δημιουργία δικτύων  καταδυτικών πάρκων, την ανάπτυξη θεματικών προϊόντων, και  δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα μικρά τουριστικά καταλύματα.

Μέσα από τη συνεργασία που έχουμε καθιερώσει με τους τουριστικούς φορείς,  τους εκπροσώπους των επιμέρους κλάδων και τον ιδιωτικό τομέα, διαμορφώνουμε τις νέες συνθήκες για να διασφαλίσουμε όρους υγιούς επιχειρηματικότητας στον τομέα του τουρισμού.

Εργαζόμαστε στο Υπουργείο, με στόχο μέχρι το τέλος της χρονιάς να προχωρήσουμε στην κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, με βάση και τα νέα δεδομένα της αγοράς, ώστε να έχουμε ένα σύγχρονο και συνολικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς.

Αντιμετωπίζουμε τις στρεβλώσεις από την ανάπτυξη της σκιώδους οικονομίας ετοιμάζοντας ένα πλαίσιο από  σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες που θα εξασφαλίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα, την ισορροπία και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Προωθήσαμε και συνεχίζουμε να προωθούμε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση χρονίζοντων προβλημάτων σε επιμέρους κλάδους του τουρισμού.

 Διαμορφώνουμε το νέο πλαίσιο για την  ανάπτυξη και προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών εναλλακτικών μορφών τουρισμού, και προωθούμε επιμέρους δράσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, συνεκτιμούμε τις συνθήκες και προχωρούμε  με σταθερά βήματα, καταγράφοντας μετρήσιμα αποτελέσματα καθημερινά.

 Όλες οι ενέργειές μας στοχεύουν στο να ενδυναμώσουμε τη θέση της  Ελλάδας τα επόμενα χρόνια ως ένας από τους πέντε δημοφιλέστερους και πιο ελκυστικούς παγκόσμιους προορισμούς, όπως της αξίζει να είναι. 

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Τα κινητά καταστρέφουν τη λίμπιντο…

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Νέτσερ, ο ποπ σταρ του ποδοσφαίρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Γιατί ο Χούμπολτ παραμένει επίκαιρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Γερμανία: πόλος έλξης Ελλήνων τουριστών