Όχι ένας Deus ex Machina

Της Μαρίας Σιαφάκα

Είναι καλή είδηση να μην υπάρχουν ειδήσεις (μεταφράζοντας το «no news-good news»). Όμως κι αυτός ο κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του. Αφού μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε τα πρώτα καλά νέα από την Eurostat κάνοντας λόγο στην έκθεσή της για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7%. Ειδήσεις που θυμίζουν εκείνον τον από μηχανής θεό που εμφανίζεται στις ελληνικές τραγωδίες  όταν όλα φαίνονται αδιέξοδα.   Όταν η λύση είναι πέρα από τα ανθρώπινα (κάτι περίπου σαν τα 9 δις επιπλέον μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ). Ο από μηχανής θεός που εμφανίζεται λίγο πριν επέλθει η κάθαρση. (Ή ακριβώς για να επέλθει επιτέλους η κάθαρση). Ή, για να το ανάγουμε στην επικαιρότητα «πριν την τελευταία στροφή για την ανάκαμψη», όπως χαρακτηριστικά δήλωνε και ο Πρωθυπουργός στο Euronews.

Με την έκθεση της Eurostat λοιπόν, να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,7% του ΑΕΠ (όταν το Δ.Ν.Τ. εκτιμούσε 0,6% έλλειμμα) η ελληνική υπόθεση φαίνεται να αλλάζει τροπή. Πράγμα που ζωντανεύει τις ελπίδες  του ελληνικού  λαού ο οποίος  βλέπει τις θυσίες του να αποδίδουν και τις διαπραγματεύσεις να βαδίζουν σε γόνιμο έδαφος, ένα λαό που δεν είναι διατεθειμένος αλλά και ούτε πλέον μπορεί να ανεχθεί νέα έκτατα μέτρα και νέες πιέσεις σε μια κοινωνία που ασφυκτιά.

Δεν επιθυμώ να παραθέσω τα νούμερα και τους αριθμούς που ούτως ή άλλως μπορείτε όλοι να διαβάσετε στην έκθεση της Eurostat, αλλά και να τα ψηλαφήσετε στις ρυτίδες της αγωνίας και του καθημερινού αγώνα που αυλακώνουν τα πρόσωπά μας.

Όμως, ο deus ex machina  στη δική μας περίπτωση δεν είναι καθόλου ένας από μηχανής θεός. Είναι η σκληρή προσπάθεια, το οργανωμένο σχέδιο και ο εξορθολογισμός των δαπανών του κράτους από πλευράς της κυβέρνησης αλλά και οι κοινοί σκληροί αγώνες και οι ειλικρινείς προσπάθειες ενός λαού απέναντι στην καχυποψία  και τα συνεχόμενα λάθη του ΔΝΤ.

Ενός λαού που διεκδικεί τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό, την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία. Και πιστεύει (και αυτή την πίστη του φαίνεται  να τη συμμερίζονται πολλοί στις Βρυξέλες) ότι επιτέλους «κανείς δεν έχει πλέον δικαίωμα να κάνει λάθος στα γεγονότα».

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Τα κινητά καταστρέφουν τη λίμπιντο…

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Νέτσερ, ο ποπ σταρ του ποδοσφαίρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Γιατί ο Χούμπολτ παραμένει επίκαιρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Γερμανία: πόλος έλξης Ελλήνων τουριστών