Το μυστικό της Αμφίπολης

politi3

Της Μαρίας Σιαφάκα

Εδώ και καιρό αισθάνομαι διαρκώς τον πειρασμό να μιλήσω για την Αμφίπολη. Για τα σπουδαία ευρήματα που μας άφησαν άφωνους και που, με κομμένη την ανάσα, περιμένουμε μια συνέχεια εξίσου εντυπωσιακή. Το μέγεθος του τάφου, το μεγαλείο των απροσπέλαστων σφραγισμένων θαλάμων, οι μυστικιστικές σφίγγες αλλά, προπάντων, η αγέρωχη υπερηφάνεια των Καρυάτιδων (όσα γνωρίζουμε τουλάχιστο μέχρι στιγμής), όλα πράγματα που προλογίζουν σίγουρα κάποια συγκλονιστική αποκάλυψη.

Γνωρίζουμε, από τις ιστορικές πηγές, ότι, μάλλον, δεν θα βρούμε στην Αμφίπολη τον Αλέξανδρο. Όλοι, όμως, ευχόμαστε μυστικά να είναι εκεί. Ο άνθρωπος που, αν και θνητός, πορεύτηκε σαν αθάνατος υπηρετώντας πάντα τους υψηλότερους σκοπούς και τα μεγαλύτερα ιδεώδη με γενναιότητα και ρεαλισμό ασύλληπτο για την εποχή του.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που δείχνουν να μην κατανοούν το μεγάλο ενδιαφέρον, το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Αμφίπολη, ή προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία του τάφου. Έχουν λάθος! Τους περιορίζει το οπτικό τους πεδίο, που θέλει να βλέπουν πέτρες ή, έστω, έργα τέχνης, παραγνωρίζοντας ότι πίσω από αυτή τη συγκλονιστική αποκάλυψη υπάρχει ο άνθρωπος.

Ο δεσμός μας, πια, με την Αμφίπολη περνάει μέσα από ανθρώπους, από όλους εκείνους που δημιούργησαν το μεγαλείο που μας αποκαλύπτεται. Άλλωστε, πριν λαξευτεί μια πέτρα, πριν καν η σμίλη αγγίξει το ακατέργαστο μάρμαρο, υπάρχει η σκέψη. Υπάρχει η ιδέα και η πίστη. Υπάρχει η βεβαιότητα ενός λαού που ταυτίζεται στη γενναιότητα της ψυχής με το λιοντάρι που στέκει άγρυπνος φρουρός στον τύμβο της Αμφίπολης και ενός πολιτισμού που ανυψώνεται πάνω από το χρόνο και έξω από τα φράγματα του χώρου, αλλά καθορίζεται, αν μπορεί να συμβεί αυτό και πράγματι συμβαίνει, μέσα από το αιώνιο, μέσα από το παγκόσμιο. Όμως, στη βάση του μπορεί και παραμένει πάντα σημερινός και ελληνικός.

Αυτό που μας συγκλονίζει στην Αμφίπολη είναι η συνέχεια της ταυτότητας, του πολιτισμού αλλά και η συνέχεια της ιδέας που ενώνει το σήμερα με το χθες και μας δίνει τον ίδιο ακριβώς λόγο που έχουν οι Καρυάτιδες, ώστε, με υψωμένο το ανάστημα, να νιώθουμε την ίδια υπερηφάνεια. 

banner meli ikarias

H HellenicMail σε pdf

HellenicMail - Ειδική Έκδοση

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros

Το 68ο All Star Game της Σαρλότ σε αριθμούς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Η ελληνική παρουσία στην Berlinale 2019