Οι Ολλανδοί ψηλότεροι όλων

800 επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο εξέτασαν το ύψος 16,8 εκατομμυρίων ανθρώπων βγάζοντας ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Την εποπτεία της έρευνας είχε το Imperial College στο Λονδίνο.

Τα 182,5 εκατοστά φθάνει κατά μέσο όρο ένας 18χρονος Ολλανδός και είναι έτσι ψηλότερος από τους συνομηλίκους τους σε άλλες χώρες. Στις γυναίκες ψηλότερες είναι οι Λετονές με μέσο όρο ύψους 170 εκατοστά και στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι Ολλανδέζες.

Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την 11η θέση με 179,9 εκατοστά ενώ οι Γερμανίδες κατατάσσονται στην 14η θέση με 165,9 εκατοστά.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε η συνεργασία 800 επιστημόνων σε όλο τον κόσμο υπό την καθοδήγηση του Imperial College στο Λονδίνο. Η έρευνα βασίστηκε σε μετρήσεις που αφορούν 16,8 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στο top ten πάντως ανήκουν μόνο Ευρωπαίοι ενώ στις χώρες με τους πιο ψηλούς ανθρώπους ανήκουν εκτός από την Ολλανδία και τη Λετονία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Δανία, η Τσεχία και η Σερβία.

Πριν από εκατό χρόνια όμως τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Για παράδειγμα οι ΗΠΑ βρίσκονταν το 1914 στην τρίτη θέση όσον αφορά τους άνδρες και στη τέταρτη θέση όσον αφορά τις γυναίκες ενώ σήμερα η χώρα βρίσκεται στην 37η και 42η θέση αντίστοιχα.

Το φαγητό συμβάλλει στο ύψος

Χάρτης με τους ψηλότερους ανθρώπους στον κόσμο

Χάρτης με τους ψηλότερους ανθρώπους στον κόσμο

Οι πιο κοντοί άντρες στον κόσμο με 160 εκατοστά βρίσκονται στο Ανατολικό Τιμόρ και οι πιο κοντές γυναίκες στη Γουατεμάλα με μόλις 149 εκατοστά. Γενικότερα οι άνθρωποι στην νοτιανατολική Ασία, στην κεντρική και νότια Αφρική είναι πιο κοντοί σε σύγκριση με τους ανθρώπους στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.

Σε πολλές χώρες οι άνθρωποι ψήλωσαν με το πέρασμα του χρόνου εντυπωσιακά. Ένας 18χρονος Ιρανός σήμερα είναι ψηλότερος κατά 16,5 εκατοστά σε σχέση με το 1914. Και οι γυναίκες από την Νότια Κορέα ψήλωσαν μέσα σε έναν αιώνα κατά 20,2 εκατοστά.

Ένα πάντως γενικό συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι οι καλοταϊσμένοι άνθρωποι ψηλώνουν ενώ τα τελευταία σαράντα χρόνια το ύψος των κατοίκων στη Σιέρα Λεόνε, την Ουγκάντα και την Ρουάντα μειώθηκε μέχρι και πέντε εκατοστά.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα οι ψηλότεροι άνθρωποι υποφέρουν λιγότερο από προβλήματα στην καρδιά και ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο. Ακόμα, οι ψηλές γυναίκες έχουν λιγότερα προβλήματα με την εγκυμοσύνη τους και έχουν λιγότερες αποβολές. Ωστόσο οι ψηλοί ασθενούν συχνότερα σε μερικές μορφές καρκίνου όπως είναι του εντέρου και του στήθους χωρίς να είναι γνωστές οι αιτίες.

Μπριγκίτε Όστερατ / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: DW

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα