Aύξηση των κρουσμάτων διαβήτη διεθνώς

Ο ΠΟΥ αφιερώνει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στην ενημέρωση για την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη, μια ασθένεια που ταλαιπωρεί ολοένα περισσότερους ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Κάθε χρόνο ο διεθνής οργανισμός αφιερώνει τη μέρα αυτή και σε μια διαφορετική ασθένεια, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για θέματα πρόληψης και θεραπείας. Φέτος τα βλέμματα της διεθνούς ιατρικής κοινότητας είναι στραμμένα στον διαβήτη, δεδομένου ότι οι ασθενείς με διαβήτη έχουν τετραπλασιαστεί από το 1980 μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ η οποία δημοσιεύθηκε με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ενώ το 1980 ο αριθμός των διαβητικών ανερχόταν σε 108 εκατομμύρια ασθενείς, σήμερα ο ίδιος αριθμός αγγίζει τα 422 εκατομμύρια παγκοσμίως. Με άλλα λόγια, περίπου το 8,5% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από διαβήτη. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Γερμανία, όπου καθημερινά καταγράφονται περί τα 1.000 περιστατικά με διαβήτη. Ωστόσο η ασθένεια αυτή μαστίζει ως επί το πλείστον τον πληθυσμό φτωχών χωρών.

Στο στόχαστρο η κακή διατροφή και η απουσία άσκησης

Η μειωμένη ή ελαττωματική παραγωγή ινσουλίνης πίσω από την εμφάνιση διαβήτη

Η μειωμένη ή ελαττωματική παραγωγή ινσουλίνης πίσω από την εμφάνιση διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που σχετίζεται με την μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης ή την εμφάνιση προβλημάτων στη λειτουργία παραγωγής της, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί να διασπάσει επιτυχώς τα σάκχαρα που υπάρχουν σε διάφορα τρόφιμα, Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η πιο συνήθης μορφή της ασθένειας είναι ο διαβήτης τύπου 2, ο οποίος μπορεί βέβαια, αν διαγνωσθεί εγκαίρως, να τεθεί υπό έλεγχο. Πιο δύσκολα ιάσιμος είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο οποίος όμως συναντάται σπανιότερα.

Σε ποιους λόγους οφείλεται όμως αυτή η αύξηση των περιστατικών διαβήτη; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εμφάνιση διαβήτη συνδέεται με το υπερβολικό βάρος, την ανθυγιεινή διατροφή και την απουσία σωματικής άσκησης. Ιδιαίτερα αντηχητική κρίνεται επίσης η αύξηση των περιστατικών διαβήτη σε παιδικές ηλικίες. «Πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο ζούμε: να τρώμε υγιεινά, να έχουμε κάποια σωματική δραστηριότητα και να αποφεύγουμε την υπερβολική απόκτηση βάρους», αναφέρει ενδεικτικά η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.

Στην ίδια έκθεση ο διεθνής οργανισμός καλεί τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, στον οποία υπάγεται ο ΠΟΥ, να λάβουν μέτρα με στόχο τη μείωση των λόγων που οδηγούν στην εμφάνιση διαβήτη καθώς επίσης να βελτιώσουν την φροντίδα στον τομέα της πρόληψη και θεραπείας της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό ο ΠΟΥ παρουσίασε επίσης μια αναθεωρημένη έκδοση των οδηγιών του προς τις αρμόδιες αρχές ανά τον κόσμο αναφορικά με τα ανώτατα όρια κατανάλωσης υδατανθράκων και συγκέντρωσης λίπους στον ανθρώπινο οργανισμό. Αναφορικά μάλιστα με τον διαβήτη τύπου 2, που απαντάται κατά κανόνα συχνότερα, ο ΠΟΥ συνιστά όχι μόνο συνέπεια στην καθημερινή άσκηση αλλά και ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με επαρκή κατανάλωση φυτικών ινών και αποφυγή των κορεσμένων λιπαρών οξέων.

Αp, tagesschau.de / Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Τα κινητά καταστρέφουν τη λίμπιντο…

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Νέτσερ, ο ποπ σταρ του ποδοσφαίρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Γιατί ο Χούμπολτ παραμένει επίκαιρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Γερμανία: πόλος έλξης Ελλήνων τουριστών