Οι κρουαζιέρες του μέλλοντος

Αναγέννηση της ναυσιπλοΐας

«Τα σημερινά κρουαζιερόπλοια είναι γρήγορα, θορυβώδη και μολύνουν το περιβάλλον», λέει ο ιταλός μηχανικός Τζιανλούκα Σαντοσουόσο. Ο γεννημένος στο Τορίνο επιστήμονας θέλει να αλλάξει ριζικά τα σημερινά δεδομένα. Έτσι σχεδίασε το MorphHotel, το πλωτό ξενοδοχείο που θα κινείται αργά και με ενεργειακή επάρκεια στις θάλασσες.

Η πολυτέλεια του χρόνου

«Όταν έχει κανείς τα πάντα, τότε η πραγματική πολυτέλεια είναι ο χρόνος», λέει ο Σαντοσουόσο. Και τα ταξίδια του μέλλοντος με το πλωτό ξενοδοχείο του θα είναι χρονοβόρα, καθώς αυτό προβλέπεται να κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Όπως λέει, μια κρουαζιέρα μπορεί να διαρκεί ακόμη και μήνες.

Ταξίδια με περιβαλλοντική συνείδηση

Το πλωτό ξενοδοχείο απλώνεται σαν φίδι πάνω στη θάλασσα. Ο φωτισμός του θα διασφαλίζεται μέσω ηλιακών συλλεκτών. Επιπλέον, μέσω του νερού θα παράγεται υδροηλεκτρική ενέργεια στα δύο άκρα του ξενοδοχείου και το νερό της βροχής θα αποθηκεύεται και θα αξιοποιείται για τις ανάγκες των επιβατών.

Εργονομικός σχεδιασμός

Για όσους θεωρούν ότι το ταξίδι διαρκεί περισσότερο από όσο θα ήθελαν, το σχέδιο του ιταλού μηχανικού προβλέπει προβλήτες για σκάφη αλλά και ένα ελικοδρόμιο για περιπτώσεις που απαιτείται έκτακτη και ταχεία αποχώρηση. Σε περίπτωση θύελλας το πλοίο θα μπορεί να αλλάξει τη μορφή του σχηματίζοντας έναν προστατευτικό κλοιό.

Aρχιτεκτονική που δένει με το φυσικό περιβάλλον

Ο ιταλός μηχανικός που ζει στο Λονδίνο αναλύει και τις περιβαλλοντικές παραμέτρους στο πλαίσιο των σχεδίων του. Αυτό έκανε στο σχέδιο ενός σπιτιού κτισμένου ανάμεσα σε αμμόλοφους. Εκεί αλλάζει διαρκώς η διεύθυνση και η ένταση του ανέμου. Ο Σαντοσουόσο έλαβε υπόψη του αυτές τις παραμέτρους, σχεδιάζοντας ένα μοντέλο κατοικίας προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Κλειστό, αυτάρκες σύστημα

Κεντρικό ρόλο σε όλα τα φουτουριστικά σχέδια του ιταλού μηχανικού παίζει η ενέργεια. Όπως το MorphHotel, έτσι και αυτό το καλυμμένο με φύκια σπίτι είναι ενεργειακά αυτοτροφοδοτούμενο. Τα φύκια συλλέγονται μετά από κάποιο διάστημα και αξιοποιούνται για την παραγωγή βιοντίζελ, το οποίο με τη σειρά του χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σχέδιο βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά

Ορισμένες αναπαραστάσεις του πλωτού ξενοδοχείου φαίνονται εντυπωσιακά αληθινές. Παράδειγμα αυτή η φανταστική απεικόνισή του στο περιβάλλον του προγράμματος χαρτών της Google. Ωστόσο, κανένα από τα φουτουριστικά σχέδια του Σαντοσουόσο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Ο ίδιος ελπίζει πάντως με το ξενοδοχείο-κρουαζιερόπλοιό του να αλλάξει τα σημερινά δεδομένα στον τουριστικό κλάδο.

Κείμενο: Νίκολας Μάρτιν

(Πηγή: Deutsche Welle)

sardis rent a car banner

e-iatros

Πρώτη μέρα στο σχολείο για την πριγκίπισσα Σάρλοτ

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ο Μπραντ Πιτ υπόσχεται ότι δεν θα πιει ποτέ ξανά αλκοόλ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Τα «αστικά τοπία» του Matias Bechtold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Το Facebook εξετάζει την απόκρυψη του αριθμού των "likes" από τις αναρτήσεις των χρηστών