COP21: Τα τελευταία μέτρα είναι τα πιο δύσκολα

Στην τελική ευθεία για μια συμφωνία μπαίνουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις στη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι. Δίνοντας παράταση 24 ωρών στους συμμετέχοντες, η γαλλική προεδρία ελπίζει σε μια καλή και φιλόδοξη συμφωνία.

Με ένα νέο προσχέδιο της γαλλικής προεδρίας περνούν στην τελική φάση οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία στην Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι. Στόχος του προέδρου της Διάσκεψης και υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς είναι η επικύρωση της τελικής συμφωνίας για το κλίμα εντός του Σαββάτου.

Στο προσχέδιο της συμφωνίας που κατατέθηκε στους συμμετέχοντες το βράδυ της Πέμπτης παραμένουν ωστόσο ανοιχτά ακανθώδη ζητήματα, όπως η οικονομική ενίσχυση των υπό ανάπτυξη χωρών για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Είναι σαν τον μαραθώνιο, όπου τα πιο δύσκολα μέτρα είναι τα τελευταία», δήλωσε με νόημα ο Λοράντ Φαμπιούς. Από την πλευρά της η επικεφαλής του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΟΗΕ Κριστιάνα Φιγκουέρες τόνισε ότι «το προσχέδιο δείχνει προς την κατεύθυνση μιας φιλόδοξης και δίκαιης συμφωνίας». Σε ορισμένα ζητήματα το γαλλικό προσχέδιο προτείνει πράγματι λύσεις, όπως για παράδειγμα τον περιορισμό της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 ή ακόμα και τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, όπως ζητούν τα νησιωτικά κράτη, που απειλούνται από την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης.

Απαντήσεις αναζητούν οι εκπρόσωποι των 195 χωρών και σε άλλα σημαντικά ερωτήματα, όπως ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν βιομηχανικές και υπό ανάπτυξη χώρες στην επίτευξη των κλιματικών στόχων και πόσο συγκεκριμένα διατυπώνονται οι υποχρεώσεις αυτές αυτές στο τελικό κείμενο της συμφωνίας;

Αισιοδοξία για μια «καλή συμφωνία»

Αποφασισμένος να πετύχει μια τελική συμφωνία ο Λοράν Φαμπιούς

Αποφασισμένος να πετύχει μια τελική συμφωνία ο Λοράν Φαμπιούς

O Κρίστοφ Μπαλς από την οργάνωση Germanwatch εκτιμά ότι το προσχέδιο διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια καλή συμφωνία. Κρίνει επίσης θετικό ότι το προσχέδιο είναι πολύ πιο πειστικό από τα προηγούμενα. Το ζητούμενο είναι τώρα οι υπουργοί να αποδεχθούν τους συμβιβασμούς και τις διατυπώσεις, κι ας περιλαμβάνουν προτάσεις που δύσκολα μπορούν να αποδεχθούν ορισμένες χώρες, λέει ο Κρίστοφ Μπαλς, αναφέροντας ως παράδειγμα τη δέσμευση των αναδυομένων οικονομιών να συμβάλλουν οικονομικά μετά το 2020 στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Στο αίτημα των βιομηχανικών χωρών οι αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη προβάλλουν από χθες σθεναρή αντίσταση. Την ίδια στιγμή όμως ο εκπρόσωπος της Germanwatch αποδίδει εύσημα στην Κίνα λέγοντας ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, είναι πλέον έτοιμη να επωμιστεί ευθύνες.

Από την πλευρά της η οργάνωση Oxfam θεωρεί θετικό ότι το προσχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την οικονομική στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών. Όπως όμως και οι συμμετέχουσες χώρες, έτσι και οι παρατηρητές έχουν συχνά διαφορετικές εκτιμήσεις. Για παράδειγμα ο Μάρτιν Κάιζερ από την Greenpeace θεωρεί ότι «δεν αρκούν όσα έχουν κατατεθεί στο τραπέζι» αλλά και ότι πολλά ζητήματα παραμένουν ακόμα και την ύστατη ώρα ανοιχτά.

Οι επόμενες ώρες είναι συνεπώς κρίσιμες. Μέχρι το αργότερο αύριο θα δούμε αν ο δύσκολος μαραθώνιος, στον οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της παγκόσμιας διάσκεψης Λοράν Φαμπιούς περιλαμβάνει τερματισμό των συμμετεχόντων με τη μορφή υπογραφής μιας τελικής συμφωνίας για το παγκόσμιο κλίμα.

dpa, Μπάρμπαρα Βέζελ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

(Πηγή: Deutsche Welle)

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Τα κινητά καταστρέφουν τη λίμπιντο…

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Νέτσερ, ο ποπ σταρ του ποδοσφαίρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Γιατί ο Χούμπολτ παραμένει επίκαιρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Γερμανία: πόλος έλξης Ελλήνων τουριστών