Η Διάσκεψη για το Κλίμα θα διεξαχθεί κανονικά

Παρά τους φόβους για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα η γαλλική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προσφέρει τα μέγιστα για την ομαλή διεξαγωγή της 21ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα. Η περιβαλλοντική ατζέντα είναι κρίσιμη.

«Η Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα πρέπει να διεξαχθεί» δήλωσε χθες ο γάλλος υπ. Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η γαλλική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να τηρηθεί η ασφάλεια. Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ήδη την πρόθεσή του να μην αναβάλει το προγραμματισμένο ταξίδι του για το Παρίσι προκειμένου να είναι παρών στην κορυφαία διάσκεψη. Στο μεταξύ αίσθηση έχει προκαλέσει η έντονη παρέμβαση του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Διεθνής Διάσκεψη πρέπει να αναβληθεί επ´ αόριστον γιατί «ενέχει εξαιρετικά μεγάλους κινδύνους». Ωστόσο η γαλλική κυβέρνηση έχει αντίθετη άποψη και εμμένει στην ανάγκη διεξαγωγής της.

Στόχος μια διεθνής συμφωνία για τον έλεγχο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά το 2020

Στόχος μια διεθνής συμφωνία για τον έλεγχο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά το 2020

Η Διάσκεψη για το Κλίμα, που διεξάγεται στο πλαίσιο της Σύμβασης–Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UN Framework Convention on Climate Change), ξεκινά τις εργασίες τις στις 30 Νοεμβρίου στο προάστιο Λε Μπουρζέ, στο βόρειο τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Στη διάσκεψη αναμένονται αναρίθμητοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, λόγω της μεγάλης σημασίας της για τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς πλαισίου για τον έλεγχο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπιού πέραν του 2020 με απώτερο στόχο η υπερθέρμανση του πλανήτη να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου –γεγονός που σύμφωνα με κλιματολόγους θα απέβαινε καταστροφικό.

Μια ιδιαίτερα σημαντική διάσκεψη

Η Διάσκεψη του Παρισιού αποτελεί μια πολυσυζητημένη διοργάνωση εδώ και πολύ καιρό, δεδομένου ότι αναμένεται να έρθουν κοντά όχι μόνοι εκπρόσωποι των πολιτικών ηγεσιών αλλά και εκπρόσωποι της βιομηχανίας ενέργειας. Όπως προκύπτει από το παρασκήνιο των προετοιμασιών, στη Διεθνή Διάσκεψη αναμένεται να παρουσιαστούν και τα επιχειρήματα πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Το πιο ενδιαφέρον όμως στοιχείο έγκειται στο εξής: ένω μέχρι πρότινος οι μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να ανακόψουν οποιαδήποτε προσπάθεια για μείωση των επιβλαβών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενόψει της 21ης Διάσκεψης του ΟΗΕ κάνουν μια θεαματική στροφή.

Στροφή στην ενεργειακή στρατηγική μεγάλων πολυεθνικών όπως η BP ένεκα της βιωσιμότητας

Στροφή στην ενεργειακή στρατηγική μεγάλων πολυεθνικών όπως η BP ένεκα της βιωσιμότητας

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της BP Mπομπ Ντάντλεϊ, πολλές μεγάλες εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου τάσσονται πλέον υπέρ της μετάβασης σε μια πολιτική χαμηλών εκπομπών ρύπων. Για πολλούς μια τέτοια στροφή μοιάζει πράγματι «ασυνήθιστη ή ακόμη δίχως προηγούμενο» εξηγεί ο Ντάντλεϊ στο Reuters, ωστόσο με μια πιο προσεκτική ανάλυση η στάση αυτή εξηγείται από δύο βασικούς λόγους. Ήδη από τη δεκαετία του 1990 ενεργειακοί κολοσσοί των συμβατικών ορυκτών υλών είχαν συνειδητοποιήσει τους κινδύνους μιας άνευ όρων και ορίων πολιτικής της άκρατης χρήσης ορυκτών ενεργειακών υλών. Τα δεδομένα σήμερα έχουν αλλάξει. Όπως εξηγεί ο Μπομπ Ντάντλεϊ ακόμη και οι ίδιες οι εταιρείες έχουν συμφέρον να διατηρηθεί ο πλανήτης και οι ενεργειακές πηγές σε ένα βιώσιμο επίπεδο.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο η μετάβαση σε μια πολιτική χαμηλών εκπομπών CO2 συμφέρει και τις παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, διότι συνδέεται με μια νέα τιμολογιακή πολιτική αλλά και με την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Επίσης, ο στόχος της μείωσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι ένα δεδομένο που μάλλον συμφέρει παρά πλήττει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των συμβατικών πηγών, διότι, μολονότι αρχικά μπορεί να φαίνεται ότι χάνουν έδαφος έναντι των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, μακροπρόθεσμα κερδίζουν. Κι αυτό διότι η μείωση του ρυθμού εξόρυξης, παραγωγής και κατανάλωσης συμβατικών πηγών συνεπάγεται τη διατήρηση των φυσικών αποθεμάτων τους σε βιώσιμα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή στάσης μεγάλων πολυεθνικών που παραδοσιακά στοχοποιούνταν ως οι βασικοί υπαίτιοι για τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ένα θετικό βήμα, που μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή για ένα νέο διεθνές πλαίσιο βιώσιμης προστασίας του παγκόσμιου κλίματος, σε πρακτικό και όχι θεωρητικό επίπεδο.

Δήμητρα Κυρανούδη (afp, reuters, dpa)

(Πηγή: Deutsche Welle)

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Το Νόμπελ Ιατρικής 2019 στους Κέιλιν, Ράτκλιφ και Σεμέντσα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Γιατί χρειάζονται σήμερα τα βραβεία Νομπέλ;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Τρεισήμισι αιώνες Ρέμπραντ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Αερομεταφορές και εναλλακτικές λύσεις