Δίκη για… μια συσκευασία προφυλακτικών

To πρωτοδικείο του Ντίσελντορφ βρέθηκε ενώπιον μιας ασυνήθιστης υπόθεσης. Επίδικο αντικείμενο ήταν μια συσκευασία προφυλακτικών που ξεπερνά τα όρια του θεμιτού ανταγωνισμού, υποσχόμενη πολλαπλούς οργασμούς.

 

Πόσους οργασμούς μπορεί να προσφέρει ένα πακέτο προφυλακτικών; Ποια είναι τα στοιχεία που μπορεί να αναγράφει μία τέτοια συσκευασία; Ποια είναι τα όρια μεταξύ ιατρικής πρόληψης και εμπορίας, θεμιτού και αθέμιτου ανταγωνισμού; Σε αυτά τα ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει το πρωτοδικείο του Ντίσελντορφ στο πλαίσιο μιας ασυνήθιστης αγωγής που ασκήθηκε κατά της γερμανικής start up εταιρείας παραγωγής προφυλακτικών Einhorn από ανταγωγίστρια εταιρεία με έδρα την Κολωνία (Fair Squared) για αθέμιτο ανταγωνισμό και παραπλάνηση των καταναλωτών. Στο επίκεντρο της αγωγής βρέθηκε η αναγραφή ανακριβών πληροφοριών ή καλύτερα η παροχή ασαφών υποσχέσεων σεξουαλικού περιεχομένου στο πίσω μέρος της επίμαχης συσκευασίας.

 

Ειδικότερα η νεοσύστατη εταιρεία του 32χρονου Φίλιπ Σίφερ με έδρα το Βερολίνο πακετάρει τα προφυλακτικά που παράηγει σε συσκευασίες με ιδιαίτερα προσεγμένο και πρωτότυπο ντιζάιν. Ως εδώ κανένα πρόβλημα. Οι δικαστικές περιπέτειες ξεκίνησαν όταν μια ένδειξη προς τους καταναλωτές στο πίσω μέρος της συσκευασίας, γραμμένη με μικρά γράμματα και χιουμοριστικό ύφος ανέφερε ότι «μία συσκευασία των επτά προφυλακτικών μπορεί να προκαλέσει έως και 21 οργασμούς».

 

Αμφιλεγόμενη διατύπωση περί πολλαπλών οργασμών

Ιατρικό σκεύασμα αντισύλληψης και πρόληψης που πρέπει να πληροί αυστηρές προδιαγραφές, σύμφωνα με το γερμανικό δικαστήριο

 

Το πρωτοδικείο που ανέλαβε την εξέταση της αγωγής έκρινε ότι μία τέτοια αναγραφή είναι παράνομη και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποσυρθεί. Σύμφωνα με την αρμόδια δικαστή Γιοχάνα Μπρύκνερ Χόφμαν η πρόταση αυτή, λόγω της ασαφούς της διατύπωσης, «μπορεί να παρερμηνευθεί» και να οδηγήσει τους καταναλωτές στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι επιτρέπεται η πολλαπλή χρήση του ίδιου προφυλακτικού. Από την άλλη πλευρά ο Φίλιπ Σίφερ επικαλέστηκε τα μαθηματικά, λέγοντας ότι με κάθε προφυλακτικό μπορεί να προκληθούν έως και τρεις οργασμοί, ένας ανδρικός και δύο γυναικείοι. Εάν πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό 3 με το 7, όσα δηλαδή είναι και τα προφυλακτικά της συσκευασίας, φτάνουμε στους 21 οργασμούς. Ωστόσο οι μαθηματικοί υπολογισμοί του Σέφερ δεν έπεισαν τη δικαστή του Ντίσελντορφ.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της γερμανικής απόφασης πρόκειται για μια συσκευασία ιατρικού παρασκευάσματος που στόχο έχει την πρόληψη από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς και την αντισύλληψη. Ως εκ τούτου οι εν λόγω συσκευασίες οφείλουν να πληρούν ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφές. Από την πλευρά τους οι δικηγόροι της κατασκευάστριας εταιρείας επικαλέστηκαν το χιούμορ, υπογραμμίζοντας πώς δεν είχαν πρόθεση να παραπλανήσουν τους καταναλωτές αλλά να διαφημίσουν με εύληπτο τρόπο τα πλεονεκτήματα του νέου προϊόντος. Για το λόγο αυτό προτίθενται να ασκήσουν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Πάντως η αντίδικη εταιρεία δηλώνει ότι «οι κανόνες πρέπει να ισχύουν εξίσου για όλους», τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να παραδώσει τα όπλα. Η νέα δικαστική απόφαση επί της έφεσης αναμένεται περί τα τέλη Νοεμβρίου. Μέχρι τότε η εταιρεία Einhorn στην ιστοσελίδα της συνεχίζει πάντως στο ίδιο «σατιρικό» στιλ, αναφέροντας ότι η «συσκευασία των πολλαπλών οργασμών κάνει θραύση και στις δικαστικές αίθουσες».

Δήμητρα Κυρανούδη (dpa)

(Πηγή: Deutsche Welle)

 

 

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Το Νόμπελ Ιατρικής 2019 στους Κέιλιν, Ράτκλιφ και Σεμέντσα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Γιατί χρειάζονται σήμερα τα βραβεία Νομπέλ;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Τρεισήμισι αιώνες Ρέμπραντ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Αερομεταφορές και εναλλακτικές λύσεις