Αντιβιοτικά με μέτρο

Ο αγώνας κατά των επιδημιών και η χρήση των αντιβιοτικών βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών υγείας των G7 μέχρι την Παρασκευή στο Βερολίνο. Προσοχή συνιστάται στη χρήση των αντιβιοτικών.

 

Τα αντιβιοτικά είναι ουσίες που φροντίζουν να σκοτώνουν τα βακτήρια ή φροντίζουν αυτά να μην πολλαπλασιάζονται. Πολλά από τα φάρμακα εμπεριέχουν αντιβιοτικές ουσίες όπως πενικιλίνη. Τα αντιβιοτικά παρασκευάστηκαν σε εργαστήρια και με χημικές παρεμβάσεις βελτιώθηκε συχνά η αποτελεσματικότητά τους.

 

Τα αντιβιοτικά εξολοθρεύουν τα βακτήρια παρεμβαίνοντας στη δομή του κυτταρικού τοιχώματός τους.

 

Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα και μπορούν πολύ εύκολα να προσαρμοστούν σε νέο περιβάλλον που εγκυμονεί κινδύνους για αυτά. Τα αντιβιοτικά είναι ένα τέτοιο περιβάλλον. Ωστόσο τα βακτήρια, όπως αναφέρθηκε, μπορούν να αλλάξουν τη δομή του κυτταρικού τοιχώματος και δεν μπορεί πλέον το αντιβιοτικό να εισέλθει μέσα στο κύτταρο και να δράσει αποτελεσματικά. Άλλες φορές πάλι το βακτήριο αλλάζει τη δομή των κυττάρων, στα οποία στοχεύει το αντιβιοτικό. Το βακτήριο παράγει δηλαδή μια άλλη πρωτεΐνη, η οποία έχει παρόμοια δράση στο κύτταρο αλλά είναι ανθεκτική στην αντιβακτηριδιακή ουσία.

 

Λελογισμένη χρήση των αντιβιοτικών

Υπουργοί υγείας των G7 στο Βερολίνο και η καγκελάριος Μέρκελ

 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια διαρκώς μεγαλύτερη αντοχή των βακτηρίων απέναντι στα αντιβιοτικά. Για παράδειγμα ο υπερβακτήριος MRSA (Μethicillin Resistant Staphylococcus aureus) γνωστότερος ως χρυσίζων σταφυλόκοκκος είναι ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη και μια ευρεία παλέτα αντιβιοτικών. Η Γερμανική Εταιρεία για την Υγιεινή στα Νοσοκομεία υπολογίζει ότι κάθε χρόνο 5.000 ασθενείς στην Γερμανία χάνουν τη ζωή τους από το παραπάνω βακτήριο.

 

Για να καμφθεί η αντίσταση των βακτηρίων, θα πρέπει τα αντιβιοτικά να καταναλώνονται και να χορηγούνται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητα.

 

Οι διαρκείς έρευνες στον τομέα έχουν ως στόχο να παράγονται νέα φάρμακα, τα οποία δεν αναγνωρίζονται ακόμα από τα βακτήρια. Κατά συνέπεια τα βακτήρια δεν έχουν αναπτύξει αντιστάσεις, οπότε δεν διακινδυνεύει η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

 

Ο αγώνας κατά των επιδημιών και η χρήση των αντιβιοτικών βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών υγείας των G7 μέχρι την Παρασκευή στο Βερολίνο. Όπως ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Χέρμαν Γκρόε από το 2000 έως το 2010 τα βακτήρια που ανθίστανται στα αντιβιοτικά αυξήθηκαν κατά 35%. Στόχος της Γερμανίας, όπως δήλωσε ο υπουργός είναι να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν λιγότερα αντιβιοτικά τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα.

 

Μαρία Ρηγούτσου / DW, EPD

(Πηγή: Deutsche Welle)

 

 

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Το Νόμπελ Ιατρικής 2019 στους Κέιλιν, Ράτκλιφ και Σεμέντσα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Γιατί χρειάζονται σήμερα τα βραβεία Νομπέλ;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Τρεισήμισι αιώνες Ρέμπραντ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Αερομεταφορές και εναλλακτικές λύσεις