Στο εμπόριο φέτος η πρώτη λάμπα από γραφένιο

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρώτος λαμπτήρας φωτισμού από το υλικό - θαύμα γραφένιο θα κυκλοφορήσει φέτος στην αγορά. Θα εξοικονομεί ενέργεια κατά 10% σε σχέση με τις άλλες λάμπες διαρκείας, καθώς θα διαρκεί για περισσότερα χρόνια και θα κοστίζει το ίδιο ή λιγότερο από μια λάμπα τύπου LED.

Η καινοτομική λάμπα μοιάζει εξωτερικά με μια συμβατική λάμπα, αλλά είναι καλύτερος αγωγός του ηλεκτρισμού, καθώς διαθέτει στο εσωτερικό της ένα νήμα πυράκτωσης καλυμμένο με ένα πολύ λεπτό στρώμα γραφένιου.

Η λάμπα αναπτύσσεται από τη βρετανική εταιρεία Graphene Lighting, που είναι συνδεδεμένη με το Πανεπιστήμιο του Μάνστεστερ, εκεί όπου το γραφένιο για πρώτη φορά δημιουργήθηκε από τους (νομπελίστες από το 2004 και Σερ πλέον) Κόστια Νοβοσέλφο και Αντρέ Γκάιμ.

Η ανακοίνωση έγινε λίγο μετά τα εγκαίνια του εθνικού Ινστιτούτου Γραφένιου στο εν λόγω πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το BBC και την «Ιντιπέντεντ». Η Βρετανία θέλει να αποτελέσει ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως στην τεχνολογία του γραφένιου, όπου «παίζουν» δυνατά χώρες όπως η Κίνα και η Ν. Κορέα. Η νέα λάμπα αποτελεί ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Περισσότερες από 35 εταιρείες από διάφορα μέρη του κόσμου έχουν ήδη συνάψει συνεργασίες με το βρετανικό πανεπιστήμιο πάνω σε ερευνητικά προγράμματα για πρακτικές εφαρμογές του γραφένιου, από ρακέτες του τένις και πέδιλα του σκι έως «γέφυρες» για δόντια και μπαταρίες για φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Το γραφένιο έχει πάχος μόλις ενός ατόμου άνθρακα και είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο λεπτό από μια ανθρώπινη τρίχα. Παρόλα αυτά, μπορεί να είναι 200 φορές πιο ισχυρό από τον χάλυβα. Αν και πολυσχιδές και πολλά υποσχόμενο υλικό, είναι δύστροπο στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων του, κάτι όμως αναγκαίο προκειμένου να αξιοποιηθεί σε προϊόντα μαζικής κλίμακας.

Παύλος Δρακόπουλος

 

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Το σήμα του Batman εμφανίστηκε σε 13 πόλεις για τα 80ά γενέθλιά του

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Νέτσερ, ο ποπ σταρ του ποδοσφαίρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Γιατί ο Χούμπολτ παραμένει επίκαιρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Γερμανία: πόλος έλξης Ελλήνων τουριστών