Βέλγιο-ΕΕ: Το σχέδιο Γιούνκερ για τις επενδύσεις εισέρχεται σε νέα φάση

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το πακέτο επενδύσεων το οποίο έχει προτείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη έκανε άλλο ένα βήμα σήμερα, με την έγκριση από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης της εντολής διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Είναι σαφές πλέον ότι όλα τα κράτη μέλη μοιράζονται το ίδιο όραμα με την [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή για την ανάγκη [να γίνουν] νέες επενδύσεις», δήλωσε με ικανοποίηση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για την Απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα Γίρκι Κατάινεν, στο πλαίσιο συνάντησής του με τους υπουργούς Οικονομικών των 28, που μετείχαν στο συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ, το Ecofin.

Αναμένεται πλέον να αρχίσουν συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σκοπό την ταχεία δημιουργία του κειμένου για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ). «Είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε έτοιμοι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο», ώστε οι πρώτες επενδύσεις να γίνουν το ταχύτερο, είπε ο Κατάινεν.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε στα τέλη του 2014 το σχέδιό του για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, για να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρώπης. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το ΕΤΣΕ θα κινητοποιήσει συνολικά 315 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια, ένα ποσό το μεγαλύτερο μέρος θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, χάρη στον μηχανισμό της χρηματοοικονομικής μόχλευσης.

Ο Κατάινεν επέμεινε στην «προσθετικότητα» του σχεδίου, δηλαδή την ανάγκη να υπάρξει «προστιθέμενη αξία» στη χρηματοδότηση σχεδίων τα οποία δεν θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση χωρίς αυτό.

Το ταμείο είναι σε αυτό το στάδιο χρηματοδοτούμενο μόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με ένα ποσό €21 δισεκ., ενώ τα κράτη μέλη δεν θα συμμετέχουν άμεσα, καθώς προτιμούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο μέσω της συγχρηματοδότησης εθνικών σχεδίων.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα του πρόκειται να διαθέσει €8 δισεκ. στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτήσεων αυτών. Το ίδιο ποσό είχε ανακοινώσει ότι θα διατεθεί από τη χώρα του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Τράπεζας Δημοσίων Επενδύσεων της Γαλλίας. Η Γερμανία έχει ήδη υποσχεθεί €8 δισεκ., ενώ η Ισπανία έχει δεσμευθεί να διαθέσει €1,5 δισεκ., μέχρι σήμερα.

Ο Γίρκι Κατάινεν χαιρέτισε την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ιταλίας, κάνοντας λόγο περί μιας «πολύ θετικής είδησης».

Ερωτηθείς για τους λόγους για τους οποίους τα κράτη μέλη προτιμούν να μην επενδύσουν άμεσα στο ταμείο, ο Κατάινεν είπε ότι δεν τους γνωρίζει, πρόσθεσε πάντως ότι «από την άποψη των επενδύσεων, αυτό δεν θα έχει καμιά διαφορά».

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Αφεντικό στο «σπίτι» της

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Πόση άδεια χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε μπαταρίες;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

«Θα μας λείψεις εσύ και η μουσική σου»