ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον θα γνωρίζει σύντομα αν το Ιράν επιθυμεί πραγματικά μια συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Κέρι, ο οποίος κατηγόρησε την Τεχεράνη για τη "συμβολή" της στην πτώση της κυβέρνησης της Υεμένης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ΗΠΑ «θα γνωρίζουν σύντομα» αν το Ιράν έχει αποφασίσει πραγματικά να καταλήξει σε συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. «Αναμένουμε ότι θα γνωρίζουμε σύντομα αν το Ιράν είναι πρόθυμο ή όχι να συντάξει ένα αποδεκτό, επαληθεύσιμο σχέδιο», είπε ο Κέρι απευθυνόμενος σε μια επιτροπή Αμερικανών κοινοβουλευτικών.

Μετά τις πρόσφατες συνομιλίες στη Γενεύη με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο Κέρι εμφανίστηκε προσεκτικός, επισημαίνοντας ότι δεν γνωρίζει αν είναι εφικτή μια συμφωνία. Η καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί για την 31η Μαρτίου.

Η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και το Ιράν έχουν σημειώσει προόδους μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τον Νοέμβριο 2013, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό. «Έχουμε μια καλύτερη άποψη από ποτέ για το τι συμβαίνει», εξήγησε ο ίδιος.

Ο Κέρι επανέλαβε ότι το Ιράν δεν αναμένεται να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ενώ κατήγγειλε κάποιες χώρες, όπως το Ισραήλ, που είναι αντίθετες σε κάθε συμφωνία με την Τεχεράνη.

«Προειδοποιώ όλους, πρέπει να περιμένουμε και να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Από το 2013 προσπαθούμε να δούμε αν θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας μέσω της διπλωματικής οδού, δεν γνωρίζω ακόμη αν θα το καταφέρουμε», είπε.

«Όποιος (...) επεμβαίνει τώρα λέγοντας: “Δεν μας αρέσει η συμφωνία” ή το ένα και το άλλο, δεν γνωρίζει ποια είναι η συμφωνία. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία ακόμη», υπογράμμισε ο Κέρι, αναφερόμενος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει επικρίνει τη διαφαινόμενη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την «κακή και επικίνδυνη» και δεσμευόμενος να κάνει τα πάντα για να την αποτρέψει.

«Και προειδοποιώ τους ανθρώπους να περιμένουν και να δουν τι θα παράξουν αυτές οι διαπραγματεύσεις», κατέληξε ο Κέρι.

Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός εκτίμησε ότι η υποστήριξη που προσέφερε το Ιράν στους σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη «συνέβαλε» στην προέλασή τους στη χώρα και στην πτώση της κυβέρνησης της χώρας.

Η υποστήριξη που πρόσφερε η Τεχεράνη σε αυτές τις σιιτικές πολιτοφυλακές αποδείχθηκε «κρίσιμη», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε από τους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς σχετικά με το θέμα της ιρανικής υποστήριξης προς τους Χούτι και τον ρόλο του Ιράν στην πτώση της κυβέρνησης της Υεμένης, ο Κέρι απάντησε: «Πιστεύω ότι συνέβαλε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ' αυτού».

«Όμως γνωρίζω επίσης ότι οι Ιρανοί εξεπλάγησαν από τα γεγονότα (...) και ότι ελπίζουν ότι θα ξεκινήσει εθνικός διάλογος», πρόσθεσε.

H HellenicMail σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros