Υεμένη: Οι Χούτι διέλυσαν το κοινοβούλιο, τη διακυβέρνηση της χώρας θα αναλάβει ένα πενταμελές συμβούλιο για μια μεταβατική περίοδο δύο ετών

Το κίνημα των σιιτών Χούτι της Υεμένης διέλυσε σήμερα το κοινοβούλιο της χώρας, ανακοινώνοντας ότι πρόκειται να σχηματιστεί μια νέα, μεταβατική εθνοσυνέλευση και ότι την εξουσία θα αναλάβει ένα νέο, πενταμελές προεδρικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κείμενο της οποίας διαβάστηκε από την τηλεόραση, το Νέο Εθνικό Συμβούλιο που θα αντικαταστήσει το κοινοβούλιο θα έχει 551 μέλη και θα εκλέξει το πενταμελές προεδρικό συμβούλιο το οποίο θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας για μια μεταβατική περίοδο δύο ετών.

Ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες της χώρας ήταν παρόντες στην ανάγνωση της ανακοίνωσης που έγινε στο προεδρικό μέγαρο. Το παρών στην τελετή αυτή έδωσαν επίσης οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχε την "ευλογία" ορισμένων πολιτικών παρατάξεων.

Η Υεμένη έχει βυθιστεί στο πολιτικό χάος αφότου ο πρόεδρος της χώρας Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και ο πρωθυπουργός Χάλεντ Μπάχαχ παραιτήθηκαν και οι δύο, πριν από 15 ημέρες. Τις προηγούμενες ημέρες, οι Χούτι είχαν καταλάβει το προεδρικό μέγαρο και απέκλεισαν τον πρωθυπουργό στην κατοικία του.

Οι Χούτι, οι οποίοι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά τον περασμένο Σεπτέμβριο, βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με τα κυριότερα πολιτικά κόμματα ώστε να καταφέρουν να βρουν μια λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί. Είχαν δώσει διορία μέχρι την Τετάρτη στους πολιτικούς να συμφωνήσουν ένα σχέδιο, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επέβαλαν τη δική τους λύση.

Οι σιίτες Χούτι, που προέρχονται από τον βορρά της χώρας, κατέλαβαν δια της βίας πολλά κυβερνητικά κτίρια και εξώθησαν την κυβέρνηση σε παραίτηση. Παράλληλα ωστόσο, επέκτειναν την επιρροή τους προς την κεντρική Υεμένη όπου συγκρούονται με τοπικές σουνιτικές φυλές και με μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα.

Φ.Γ.

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Το Νόμπελ Ιατρικής 2019 στους Κέιλιν, Ράτκλιφ και Σεμέντσα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Γιατί χρειάζονται σήμερα τα βραβεία Νομπέλ;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Τρεισήμισι αιώνες Ρέμπραντ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Αερομεταφορές και εναλλακτικές λύσεις