Κροατία: Δυσαρεστημένος με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σε ό,τι αφορά την προσφυγή κατά της Σερβίας δηλώνει ο Κροάτης πρωθυπουργός, αλλά θα τη σεβαστεί

Τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) να απορρίψει την προσφυγή της χώρας του κατά της Σερβίας για γενοκτονία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, εκφράζοντας, ωστόσο, παράλληλα ικανοποίηση για το γεγονός ότι απερρίφθη και η αντιπροσφυγή της Σερβίας κατά της Κροατίας.

   Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η κροατική κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

   "Κάναμε σχεδόν ό,τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει τα τελευταία 15 χρόνια, δεν είμαστε ευτυχείς με την απόφαση του Δικαστηρίου, αλλά την αποδεχόμαστε με πολιτισμένο τρόπο" δήλωσε ο κ. Μιλάνοβιτς, σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της κυβέρνησης, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ICJ.

   Ο κ. Μιλάνοβιτς δήλωσε ότι το Δικαστήριο δεν απεφάνθη ότι διαπράχθηκε γενοκτονία κατά του κροατικού πληθυσμού την περίοδο από το 1991 ως το 1995, αλλά "επαναβεβαίωσε αυτό που γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας ότι έγινε- πολύ σοβαρά εγκλήματα πολέμου και εθνοκάθαρση".

   Σημείωσε δε πως "είναι προφανές ότι η σερβική αντιπροσφυγή είχε ισχνότερα επιχειρήματα, γι' αυτό είχε αυτή την κατάληξη" και πρόσθεσε: "Περισσότερα από 20 χρόνια έχουν περάσει και η Κροατία, σήμερα, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει κερδίσει έναν πόλεμο κι έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει μπροστά και να οικοδομήσει το παρόν και το μέλλον της από κοινού με τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου".

   "Ευχόμαστε το καλύτερο στη Σερβία, στο ίδιο πλαίσιο, αλλά η Κροατία δεν μπορεί να παραιτηθεί του αιτήματός της για την εξακρίβωση της αλήθειας σχετικά με τους αγνοούμενους ή την αποκατάσταση της πολιτιστικής της κληρονομιάς" υπογράμμισε ο Κροάτης πρωθυπουργός.

   "Αυτό", συνέχισε, "είναι το χρέος μας στον κροατικό λαό και το κράτος και η ηθική υποχρέωση κάθε κροατικής κυβέρνησης".

   Σ.Π.

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Το Νόμπελ Ιατρικής 2019 στους Κέιλιν, Ράτκλιφ και Σεμέντσα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Γιατί χρειάζονται σήμερα τα βραβεία Νομπέλ;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Τρεισήμισι αιώνες Ρέμπραντ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Αερομεταφορές και εναλλακτικές λύσεις